11.01.06 www.husbyggeren.no

Sentralstøvsugeren
gjør renholdet enklere


Av Husbyggeren

Med en sentralstøvsuger montert i boligen, går renholdet enklere og raskere. Du slipper tunge løft i trapper, ødelagte hjørner på vegger og møbler som står i veien. I tillegg unngås også retur av mikrostøvet. Sentralstøvsugeren er et godt eksempel på et nytt produkt som gjør det gamle avleggs.


Dessverre er selve jobben med rengjøring fortsatt overlatt til oss, men det er ingenting i veien for å gjøre arbeidet så enkelt som mulig!


Tradisjonelle støvsugere etterlater seg ofte et lag med mikrostøv etter rengjøring, noe som kan være til plage for allergikere eller små barn. Dette unngås ved bruk av en sentralstøvsuger, da alt støv blir sendt rett til støvbeholderen i en annen del av huset.

Plassering av sugeenhet

Å montere en sentralstøvsuger er såpass enkelt at de fleste gjør det selv. God planlegging er halve jobben og viktig for ett godt resultat. Begynn med å finne ett passe sted for selve sugeenheten. Det mest vanlige er å plassere den i bod, vaskerom eller garasjen. Tenk på at beholderen skal være enkel å tømme, at det er jordet stikkontakt i nærheten, samt å velge riktig enhet ut i fra støynivå. Dersom du har en leilighet og sugeenheten skal plasseres i nærheten av et oppholdsrom, bør du velge en stillegående enhet.
Den brukte luften fra sugeenheten skal ut av huset, og spesielt viktig er dette for støvallergikere. Du bør også tenke på hvor luften blåses ut, slik at den ikke forstyrrer naboene.

Plassering av sugekontakter

Sugekontaktene bør plasseres så sentralt som mulig. Godt plasserte kontakter kan dekke 120-140 m2. Plasser dem gjerne inntil en dør, men ikke på gal side slik at du må rundt døren. Mange foretrekker også å ha kontakten høyt på veggen for å slippe å bøye seg ned. Sugekontakten kan også plasseres i gulv dersom det er vanskelig å komme til i vegg.

Rørene

Rørene skjules i sekundære rom, sjakter og skap. Ofte legges rørene åpent gjennom kjeller eller boder. Deretter opp i gulv eller gjennom garderobeskap/kott i etasjen over. Fra garderoben legges rør ut i vegg. Som regel er det nok med en stigeledning og ett punkt i hver etasje. De fleste leverer rør som skal limes, da er du sikker på at det blir tett og at de sitter sammen også etter at veggen er lukket.


Beam har et stort utvalg av sentralstøvsugere tilpasset ethvert behov.


Modeller

Det finnes mange enheter på markedet i ulike prisklasser. Legg heller litt ekstra i potten og kjøp en som er hakket større enn minimumsmodellen som annonseres, sier Maria Valle hos Beam AS.

Internett: www.beam.no