2001 www.husbyggeren.no

Behandling av gulv
med LIVOS naturprodukter

Av Husbyggeren

Heltre- og parkettgulv skaper varme og behagelige gulv. Den beste måten å bevare det naturlige utseendet på, og samtidig ta vare på de positive egenskapene til disse materialene, er å behandle gulvene med naturlig olje og voks. 


Dette bjørkegulvet ble behandlet med olje og voks for 8 år
siden. Tar man godt vare på gulvet, samt benytter gode
produkter, er det ikke nødvendig å gjenta oljebehandlingen.
Gulvet er vokset kun to ganger på disse årene.

 

Naturlig olje og voks gir en ren, naturlig og holdbar flate som er antistatisk (trekker ikke til seg støv, og er enklere å renholde), diffusjonsåpen (pustende, er med på å regulere inneklimaet i rommet) og luktabsorberende (voks absorberer lukt, virker som luftrenser). Naturprodukter skulle derfor være det beste for miljøet og inneklimaet.

Valg av overflate: Tre, kork eller stein

Allerede ved valg av overflate må man tenke på forventet slitasje. Der det er ventet stor slitasje, som f. eks. i inngangspartiet, bør det velges stein. I alle andre rom, også kjøkken, kan man velge treverk eller kork.
Treverk: Det er mange tresorter tilgjengelig på det norske markedet. De fleste velger nok tresort etter utseende og pengepung, og det er med tregulv som med alt annet; høyere pris betyr som regel bedre kvalitet. Harde tresorter som eik og bjerk er dyre, men også meget holdbare. De krever sjeldnere vedlikehold enn myke tresorter som furu og gran. 
Kork: Kork er et meget mykt, men isolerende materiale som har en lun effekt. Vi tenker da på ubehandlet naturkork uten lakk eller PVC. På betonggulv kan kork være meget fornuftig pga. mykheten. 
Stein: Stein er det materiale som har best slitestyrke. I Norge er det en økende tendens til å bruke stein på gulv. De fleste steinsorter er meget porøse og trenger derfor en overflatebehandling for å unngå flekker. Det samme gjelder fugene.

Valg av behandling

Meningen med en overflatebehandling er å beskytte gulvet for å gjøre vedlikeholdet enklere. Dette gjelder tre, kork og stein. Det finnes mange metoder for å oppnå dette: Olje som metter treet, herder og lager et skikt som er enkelt å renholde og vedlikeholde og eventuelt lakk. Vi har med hensikt ikke nevnt lut/såpe da denne type overflatebehandling ikke gir noen beskyttelse som er varig. Lut er dessuten et giftstoff.
Det er en prinsipiell forskjell mellom olje og lakk; oljen metter treet innenfra. Hvis oljen er herdende, som LIVOS-oljer, fyller den porene, gjør treet hardt, vanntett og slitesterkt samtidig som overflaten blir antistatisk og diffusjonsåpen. Når man går på et oljet tregulv er man i kontakt med treet. Lakk legger seg mye mer utenpå treverket - den skal lage en hinne. Hinnen lages med hensikt tykk for å oppnå mer beskyttelse. Lakk gir en følelse av å gå på en plasthinne - den er kald og hard.


Her ser vi poleringsmaskinen som brukes til å fordele og
polere voksen utover gulvet. 



Hvorfor bruke olje

Vi har vært inne på fordelene ovenfor; mykt og behagelig å gå på, diffusjonsåpen flate. Men det er mange flere fordeler.
Et gulv behandlet med naturlig olje og voks blir også antistatisk. En antistatisk flate trekker ikke til seg støv og er dermed lett å holde ren. Når gulvet er diffusjonsåpent er det med på å regulere inneklimaet ved at det tar til seg og avgir fuktighet. Olje og voks er lett å holde rent, lett å vedlikeholde og lett å reparere. Hvis man får en skade i et oljet gulv kan skaden repareres lokalt uten at flekken synes. Hvis gulvet var lakkert måtte hele gulvet ha blitt lakkert om. Det finnes mange oljetyper på markedet. Det viktigste å merke seg er om oljen er herdende. En herdende olje tørker og blir hard, og det er en stor fordel om oljen også inneholder naturlige treharpikser. Harpikser blir meget harde og beskytter gulvet på samme måten som treet beskytter seg selv, noe som er typisk for LIVOS-produktene.
For å oppnå maksimal styrke med minimalt vedlikehold er det viktig å mette gulvet med olje. Normalt oppnår man dette med tre strøk. Ikke bli skremt av at dette er mange strøk. Bli heller skremt av hvor få strøk noen andre produsenter anbefaler. Treverk er porøst og trenger å bli mettet med olje for å oppnå maksimal slitestyrke. 
Når treverket er mettet med en olje betyr det at gulvet ikke trekker til seg noen ting - det er mettet. At oljen er herdende betyr at den ikke dunster av. Stadig påføring av mer olje er ikke nødvendig. Dette har man igjen for i form av sjeldnere og enklere vedlikehold.
Ønsker man et farget gulv er det viktig å beskytte det fargete strøket med minst to strøk klar olje for å beskytte fargen.

Hvorfor benytte voks

Definisjon på voks er 100% fett. En glatt flate er mye lettere å holde ren og pen enn en som er ru. Samtidig blir ikke fettflekker synlige og vil ikke feste seg i voksen. Vann, vin, saft o.l. blir lettere å ta bort når gulvet er vokset.
Vedlikeholdet av et vokset gulv gjøres ganske enkelt ved å vokse på nytt. Dette kan gjøres ved behov, også stedvis. Voksen er tørr på noen timer. LIVOS leverer en flytende voks, GLEIVO nr. 317, som egner seg til dette formålet.
18 års erfaring med olje og voks i Norge gir en trygghet som vi lett kan overføre til nye brukere.

Gode råd for å holde gulvet rent

Renhold og vedlikehold er viktig for å holde et gulv pent i mange år. Det er viktig å tenke på dette når man planlegger tresort.
Det viktigste og enkleste er å hindre smussen i å komme til gulvet. Dette gjøres ved å ha en sone foran tregulvet der det meste av skitten kan fjernes fra fottøyet, f. eks en rist, matte, fillerye e.l. I private hjem er det en god regel å ta av seg utefottøy i gangen.
For å hindre skrapemerker fra stoler, møbler, disker, blomsterpotter etc. må alt som skal stå på gulvet ha filtknotter under. Antallet og størrelsen på filtknottene må tilpassen møbelets størrelse og tyngde. Man sparer ikke penger ved å spare på filtknottene - tvert i mot. Bruk sandpapir under stedet der filtknottene skal festes for å sikre god vedheft. Filtknottene sørger for at det er enkelt å flytte tunge møbler på en vokset flate. Man sparer derfor både ryggen og gulvet. Filtknotter er en meget god investering, men de må byttes ved behov.
Vann og fuktighet over lang tid er det gulvet liker aller minst. Dette gjelder også for lakkerte gulv. Blomsterpotter må derfor stå noen cm over gulvflaten for å sørge for god underlufting slik at mørke fuktighetsmerker unngås. Vannsøl etter blomstervanning eller vasking må tørkes opp med en gang.

Beskytt gulvet i herdetiden

Alle produkter til overflatebehandling trenger tid for å herde og oppnå maksimal styrke. Denne tiden er 3-4 uker, og dette gjelder også for lakk. 
I denne tiden er gulvet mest følsomt for vann og slitasje, og merker blir lett synlige. 
I herdetiden trenger gulvet mye frisk luft og varme. Hvis gulvet skal dekkes til, kan man bruke ullpapp eller malerpapir - ikke plast. Man kan ikke legge på tepper eller vaske med vann i herdetiden. Bruk støvsuger og fjern flekker med BIVOS på en fille og gni hardt. 


Pass på å fordele oljen godt - bruk rull, fille eller svaber som
vist på bildet. Her behandles et Merbau-gulv med Kunos-olje. 

Forarbeid og tidsbruk

Å olje og vokse gulv krever ingen spesielle forkunnskaper. For at resultatet skal bli bra kreves kun nøyaktighet. Det aller viktigste er å tørke av all overskytende olje etter 20-30 min. 
Det går meget raskt å olje gulv fordi det ikke er nøye med påføringen - det er avtørkingen som er viktig. Alle operasjonene med oljing og voksing krever ca. 5 dager ved vanlig romtemperatur og luftfuktighet. 3 dager for 3 strøk med olje, 4. dagen til påføring av voks, og den 5. dagen til polering av voksen. Den 6. dagen kan man flytte inn møbler (husk filtknottene), men ikke legg på tepper. 
I herdetiden, som er 4 uker må man også lufte godt, ikke legge på tepper, og heller ikke vaske med vann.

Produkter og verktøy 

De produktene man trenger er avhengig av tresort, om man ønsker farge m.m. Produktene velges slik:
- Til furu, gran og stein (skifer og terracotta) brukes MELDOS gulv- og møbelolje nr. 265. 
- Til alle andre tresorter brukes KUNOS gulv- og møbelolje nr. 244 eller ARDVOS gulv- og møbelolje nr. 266
- Til kork brukes ALBANTO korkprodukter. 
- Til voksing brukes BILO gulvvoks nr. 303.
LIVOS har også et spesialtørkepapir med god sugeevne som kan brukes til avtørking.
Den mest effektive påføringsmetoden er med rull (se mer nedenfor), men man bruker først pensel langs kantene. Det er best å arbeide stående så bruk rull med skaft. Til påføring og polering av voks brukes en poleringsmaskin med en hastighet på ca. 150-250 omdreininger pr. min. Bruk rød pad til voksing og hvit pad til polering av voksen.

Forarbeid

Det er en fordel å slipe et nylagt gulv. Overflaten blir plan og jevnt sugende og det er lettere å bruke poleringsmaskinen. Bruk profesjonelle slipemaskiner, ikke hobbyverktøy. Slipestøv fjernes med støvsuger, ikke vann. Harpiks fjernes (ved fet furu) med SVALOS nr. 222/292, på eksotiske tresorter med KIROS nr. 710/720. 
Det må ikke brukes vann eller vannholdige produkter pga. fiberreisning. 
Hvis man ønsker en farge i gulvet er det meget viktig å være nøye med slipingen. Spesielt i overgangen mellom plansliper og kantsliper kan det bli en synlig forskjell. 
Tregulv bør ha romtemperatur i seg i flere uker før overflatebehandling. Hvis det er kaldt i rommet må man sette på tilstrekkelig varme i god tid. En romtemperatur på 30 grader gir en gulvtemperatur på 25 grader. Dette er å anbefale fordi man også skal lufte under arbeidet. Når temperaturen er så høy kan man også effektivisere arbeidet ved å påføre flere strøk på samme dag.
Betonggulv med uglaserte fliser må være utherdet før oljing av flisene. For å fjerne rester etter fugemasse/betong bør man vaske flisene med saltsyre dagen etter fugingen. Skyll med mye rent vann. Gulvvarme kan settes svakt på for å fremme herdeprosessen. Dette fremmer også tørkeprosessen ved oljing.
Korken må akklimatiseres, dvs. korkflisene må oppnå samme temperatur som i rommet. Kork bør også pusses lett etter leggingen for å ta bort eventuelle kanter.
Eventuelle små sprekker på parkett (ikke mellom planker på et plankegulv) kan fylles med TUNNA fugekitt nr. 605 blandet med slipestøv fra siste sliping. For å treffe riktig farge på fugingen kan man også tilsette TUNNA fargepasta nr. 608. 

Avlutete gulv (tidligere malte og lakkerte gulv)

Gulv som er beiset med et alkalisk produkt for å fjerne maling og lakk må vaskes grundig med vann. Alle rester av lut må fjernes før behandling. Feil eller mangler i gulvet kan påvises ved å fukte gulvet med vann før siste sliping. Rester av beis blir da synlige. 
Hvis det ønskes et farget gulv er det mange muligheter. I oljen kan man blande inn maling VINDO nr. 629/650. Forskjellige farger kan på forhånd blandes innbyrdes. Max. 15% farge kan blandes i oljen. Innblanding av farge øker tørketiden med ca. 20-100%. Fargen blandes kun inn i det første strøket.
Man kan også blande inn DARIX nr. 297 eller KALDET nr. 270 (som leveres i mange farger) i ethvert forhold i gulvolje. Man kan også ta et strøk med KALDET/DARIX i stedet for gulvolje. Alle fargede strøk må ha minst to strøk med gulvolje, ufarget, før voksing.


Gran behandlet med 3 strøk olje og 1 lag voks. Gulvet ble
behandlet for 12 år siden og er faktisk like fint den dag i dag. 



Forberedelse og påføring

Underlaget skal være rent, tørt, støv- og fettfritt. Start alltid lengst fra døren og gå baklengs mot denne. Sørg for godt lys (1000 W halogenlamper), eller dagslys som er det beste. Til å tørke opp overflødig olje brukes filler som ikke loer eller farger eller LIVOS spesialtørkepapir nr. 1341.
Det første strøket med olje er meget viktig og avgjørende for overflatens totale kvalitet. Påfør oljen jevnt med en bred pensel, rull eller fille. All overskytende olje må tørkes av etter ca. 20-30 min. (les på boksen). Vær nøye med å tørke av, ellers kan det oppstå blanke flekker, spesielt ved kvister. Bruk gjerne nal til å samle overflødig olje sammen som fjernes med papir e.l. 
Tørk etter med nye filler. Vær oppmerksom på at avtørkingen skal begynne etter 20-30 min. Ved store arealer må man derfor være flere personer eller "dele opp" rommet. Tørking må gjøres for hånd, eventuelt med en poleringsmaskin utstyrt med pad med mange filler under - ikke med langkost. Avtørkingen må kontrolleres - vær nøye langs veggen og i alle hjørner. Det skal ikke ligge olje på gulvet etter avtørkingen.
Mellom plankene i gulvet kan det komme opp litt olje igjen etter noen timer (flere ganger) som også må tørkes av. Poleringsmaskinen med rød pad kan brukes til dette. Kontroller at avtørkingen er god nok - varme og frisk luft fremmer tørkingen.
La gulvet tørke i 24 timer. Ved kaldt og/eller fuktig vær må man i tillegg varme opp rommet når man lufter. Ved for lav temperatur eller farge i oljen tar tørkingen lenger tid.
Det andre strøket: Dette strøket påføres etter at det foregående er tørt. Det trengs mye mindre olje - bruk gjerne en fille til påføring. Etter ca. 20-30 min. fjernes all overskytende olje med en tørr fille, eventuelt med nal. Tørk deretter med hånd over hele gulvet. La gulvet tørke i 24 timer under samme forhold som før.
Det tredje strøket: Strøket påføres som det andre. Avtørking og tørking som forrige strøk.
Mellomsliping: Et gulv behandlet med olje og voks blir som regel glatt nok, så mellomsliping er ikke nødvendig. Bruk av poleringsmaskinen til påføring og polering av voks erstatter slipingen. 

Påføring av olje på stein

Påføring av olje på stein følger samme metode som for treverk, men antall strøk tilpasses steinens sugeevne. Vær veldig nøye slik at gulvet ikke blir for mettet med olje (blanke flekker, skjoldete) eller for lite mettet (mottakelig for vann). 
Terracottafliser trenger 3-6 strøk, klinker trenger ca. 1-2 strøk med MELDOS nr. 265. Det er en fordel å vokse gulvet etter at det er oljet ferdig. Dette gjelder ikke i våtrom - der brukes ARDVOS nr. 266 som et sluttstrøk på terracotta.

Behandling av kork

LIVOS har egne produkter for overflatebehandling av kork med mulighet for farge. Stort sett er metoden den samme som for treverk. Produktene heter ALBANTO.
Påføring av voks gjøres når oljen er tørr. Smelt voksen i en kjele, all voks må være smeltet, men pass på at voksen ikke blir for varm - den må ikke koke. Sett en rød pad på poleringsmaskinen, og beregn hvor stort areal voksen skal dekke (se på boksen).
Begynn innerst i rommet, lengst fra døren og arbeid i samme retning som plankene i paddens bredde (eller langs vindusveggen hvis det er parkett). Drypp litt voks til høyre for maskinen og kjør maskinen over voksen. Pass på å polere inn alle dråper med voks, også det som sprutes fra maskinen. Det er praktisk å være to personer. 
Drypp på mer voks for hver 40. cm. All voks skal påføres meget tynt - kontroller med dekkevnen oppgitt på boksen. Et for tykt lag kan vanskelig poleres dagen etter, blir lett klissete og trekker til seg smuss. 
Etter at hele gulvet er påført voks, poleres gulvet straks en gang til med samme pad for å være sikker på at alle dråpene er polert.
Padden blir etter hvert full av voks og medfører at maskinen blir vanskelig å styre. Etter 15-20 m2 bør padden snus eller skiftes. 
La gulvet tørke i 24 timer etter voksing. Deretter poleres gulvet med hvit pad. Dagen etter poleringen kan man ta gulvet i bruk, men i de følgende 4 ukene skal gulvet herde. I denne tiden må man passe på: 
1) Å ikke vaske med vann, kun støvsuge. 
2) Å ikke flytte tunge gjenstander over gulvet. 
3) At alt som står på gulvet har filtknotter under, og at disse fornyes ved behov. 
4) At gulvet er tildekket hvis håndverkere skal gå på gulvet (med papir, plater og plast), kun kortvarig.
5) Å ikke tildekke gulvet, heller ikke med tepper. 
Det er viktig å følge disse henvisningene for å få et best mulig resultat.
Hvis man har påført for mye olje, ikke har tørket av oljen godt nok eller påført for mye voks, kan gulvet bli klissete i lengre tid - oljen/voksen tørker ikke. For å prøve å rette på dette anbefales det å prøve en eller flere av følgende metoder på et mindre synlig sted i nevnte rekkefølge: 
1) La gulvet tørke noen dager under mye varme (opp til 35 grader) og luft samtidig godt. 
2) Polér gulvet med brun pad (grovere enn rød) og støvsug etterpå. 
3) Ta litt olje på en fille og gni på de klissete stedene. Dette vil løse opp seig olje. Tørk deretter straks av med en ren og tørr klut. La det tørke I minst 1 døgn (egner seg ikke for voks). 
4) Løs opp olje/voks med ren LATIS nr. 551 eller TEKNO 539 (ikke på eik og andre garvesyreholdige treslag), bruk lite vann. Skyll, ta bort 551/539 etter ca. 5-30 min, tørk gulvet straks med tørr fille. Vær forsiktig da LATIS/TEKNO kan farge treet. Arbeid kun med små arealer om gangen. Etter vasking med LATIS/TEKNO kan det være nødvendig å pusse med sandpapir nr. 80-120 eller bruke poleringsmaskin med sort/brun pad. Gjør en prøve - den må ikke lage synlige striper. 
5) Slipe gulvet med sandpapir (eventuelt med maskin). 

Rengjøring

Rengjøringsmetoden må fjerne skitt men ikke føre til at toppskiktet blir redusert eller ødelagt. De midlene som brukes til renhold må derfor tilpasses de produktene som er benyttet til overflatebehandling. 
Hensikten med rengjøring er ta vare på gulvet lengst mulig. Ved å velge rengjøringsprodukter som anbefales vil topp- og sliteskiktet holde seg inntakt mye lenger og dermed kreve sjeldnere bruk av rense- og vedlikeholdsmetoden. 
Det viktigste er minimalt med bruk av vann. Etter vaskingen skal det ikke ligge vann på gulvet - alt skal tørkes opp med en gang. Hvis man kaster vann på gulvet og bruker mopp til å tørke opp med, må alt vannet tørkes opp - ikke bare fordeles. Hvis ikke alt vannet tørkes opp får man heller ikke fjernet smussen da den ligger i vannet. Det er liten hensikt i å smøre smussen utover.
Dampvasker, mikrokluter og grønnsåpe er ikke å anbefale til renhold av lakkerte/oljete/voksete gulv. Dampvasking foregår ved for høy temperatur og ødelegger sliteskiktet. Mikrokluter lager mikroskopiske riper som også ødelegger sliteskiktet. Grønnsåpe inneholder lutstoffer som bryter ned sliteskiktet. 
Til maskinrenhold må kun de produktene brukes som er anbefalt av produsenten av overflatebehandlingen. Hvis det er store flater som skal rengjøres er det en fordel å bruke maskiner. Maskiner gjør arbeidet lettere og grundigere. En saktegående poleringsmaskin, ca 150-250 omdreininger pr. min, er best egnet. Man kan også arbeide manuelt ved å gni bort flekker for hånd.

Renhold

Renholdsfrekvensen tilpasses slitasjen og det resultatet man vil oppnå. Er det mye slitasje, som i en butikk der kundene kommer inn rett utenfra, kan det være nødvendig å vaske hver dag. Hvis man ikke synes det er så nøye hvordan gulvet ser ut, kan man foreta en sjeldnere vasking. Oftere vasking reduserer behovet for rens og vedlikehold (se nedenfor).
TRENA nøytralsåpe nr. 556 er en natursåpe, konsentrat, løsemiddelfri og ph-nøytral. Bruk ca en spiseskje til 10 liter vann. TRENA skummer lite, men renser godt.
GLANOS pleieemulsjon nr. 559 tilsettes i vaskevannet sammen med TRENA for å gi gulvet glans. Glans gir gulvet mer slitestyrke. Bruk ca 50 ml til 10 liter vann.
Rens og vedlikehold er nødvendig for å fornye sliteskiktet. Det må skilles mellom to typer rens og vedlikehold;
- rens for å fjerne mye skitt som ikke er fjernet ved vask
- rens for å fornye toppskiktet når gulvet ikke er skittent, men slitt
Når renholdsfrekvensen ikke er tilpasset slitasjen vil gulvet se skittent ut etter en tid. Den fine gløden i det oljete gulvet blir litt etter litt borte. Da må det foretas en renseprosess som fjerner smuss og samtidig tilfører et nytt toppskikt. Avhengig av hvor skittent gulvet er, kan man kun påføre rense/toppskiktmiddelet eller man foretar en enkel pussing først. I begge tilfeller blir smussen fjernet og en nytt toppskikt lagt på. 
Hvis gulvet er meget skittent må man skure gulvet med en brun eller sort pad. I noen tilfeller kanskje med en slipenetting nr. 60 eller 120. 
Man fordeler først BIVOS nr. 376 med padden, lar det ligge i noen minutter, for deretter å begynne skureprosessen. Man lar maskinen arbeide. 
Dette løser opp skitt, man får en grå-sort masse blandet med BIVOS. Den beste måten å fjerne dette på er å bruke svaber og samle det sammen, deretter tas det opp med papir og kastes. Tørk godt opp langs kanter og i hjørner med hånd. Etter 60-90 min. poleres gulvet med hvit pad. Bytt pad etter behov ettersom den blir skitten. Etter 5-6 timer kan gulvet tas i bruk.

Rens for å fornye toppskiktet

Det er alltid enklere å påføre et nytt toppskikt uten å måtte rense eller pusse gulvet først. Gulvet har sin nydelige lød - man bare påfører et nytt strøk av toppskiktet for å være sikker på at dette holder seg inntakt. 
Ved å utføre denne arbeidsoperasjonen litt for ofte vil man alltid være sikker på at gulvet har et inntakt toppskikt som samtidig ser pent ut og er lett å vaske. Det er derfor god økonomi å gjøre denne operasjonen ofte nok. 
På et gulv med mye slitasje kan det være aktuelt å gjøre det en gang hver måned (butikker, kontorer). Kast litt BIVOS på gulvet, fordel denne med brun pad. La den ligge noen minutter. BIVOS samles med svaber og tas opp med papir og kastes. Etter 60-90 min. poleres gulvet med hvit pad. Bytt pad etter behov. Etter 5-6 timer kan gulvet tas i bruk.

Produkter

BIVOS olje/voksblanding nr. 376 er en blanding av olje og voks. Den renser godt samtidig som den tilfører gulvet et nytt skikt. Det blir ingen fargeforskjell på gulvet etter å ha brukt BIVOS. Drypp litt BIVOS på gulvet med en skje, fordel BIVOS jevnt med en saktegående poleringsmaskin med en pad av en hvilken som helst farge. 

Reparasjon av skader

En av fordelene med et oljet gulv er at det kan repareres stedvis uten at skaden er synlig. Selv store skader som dype hakk på tvers av treets lengderetning lar seg reparere på en enkel og rimelig måte - legg på en godt fuktet klut (varmt vann) som byttes ofte, treet skal utvide seg og skaden skal bli mindre synlig. Denne prosessen kan gå over flere dager hvis det er en stor skade. Slip lett med sandpapir og gjenta deretter hele behandlingen som første gangen gulvet ble behandlet.

Se også LIVOS på Internett: www.naturmaling.no