23.02.07 www.husbyggeren.no

Ta brannsikkerheten på alvor

Tekst: Øyvind Ottesen, Ove Elnan

Hvert år forekommer det et stort antall branner og branntilløp. I de fleste tilfeller behøver ikke en brann å få store konsekvenser så lenge man er godt forberedt. Det handler om forebyggende brannvern.


Foto: Ove Elnan


Ved å ha riktig brannslukkingsutstyr tilgjengelig øker sjansen for å holde en brann under kontroll eller hindre en liten brann i å utvikle seg til en dødelig fare. Røykvarslere og brannslukkingsapparater sammen med kunnskap om hva man skal gjøre i en brannsituasjon kan redde både liv og verdier.

Dette bør du vite om brann

En brann er bekmørk. Mange tror at en brann utvikler godt lys p.g.a. flammene, men dette er feil. Pga. avgassing fra brennbart materiale og røykutviklingen gjør den det vanskelig å finne veien ut i en kaotisk situasjon og resultatet kan bli fatalt. Husk å ha en lommelykt tilgjengelig og en plan for hvordan boligen skal evakueres. Alle i familien må kjenne til denne planen samt vite hvordan eventuelt utstyr benyttes under evakuering. Man bør alltid ha minimum to evakueringsmuligheter fra f. eks. soverom, og alle bør trene på evakueringsplanen.

Det er røyken som dreper. Siden de fleste branner som krever liv skjer mellom kl. 0200 og 0600 når de fleste sover, er den gjennomtrengende lyden fra en røykvarsler det eneste som står mellom deg og en livsfarlig brann. Den giftige røyken som utvikles under en brann gjør at du sover tyngre, og mange kveles av røyken lenge før flammene når soverommet.

En brann utvikler intens varme. Temperaturen kan stige med 800 °C i løpet av bare 4-5 minutter. Varmen er så intens at den kan sette deg ut av stand til å handle, og kun ett åndedrag kan påføre lungene alvorlig skade. Varmen og røyken som utvikles i en fremskredet brann kan forårsake bevisstløshet og umuliggjøre evakuering.

Sekundene teller. En brann kan i løpet av mindre enn fem minutter overtenne rommet hvor brannen startet og hurtig bevege seg til andre deler av boligen - delvis via varm røyk som sprer seg, men også via gasser som utvikles når materiale brenner. Det viktigste er å evakuere alle som måtte befinne seg i boligen for deretter om mulig å starte slukkearbeidet. En lukket dør er ofte den beste måten å forsinke en brann på.

Montering av røykvarslere

Boligens størrelse, antall rom og utforming er avgjørende for hvor mange røykvarslere du trenger. Kravet er minimum 60 db lydstyrke i soverom med lukket dør. Brannslukkere bør monteres synlig og lett tilgjengelig i alle etasjer. For ekstra beskyttelse monteres det slukkeutstyr i rom hvor en potensiell brann kan oppstå, f. eks. kjøkken, garasje, vaskerom, stue etc. Kjøp kun godkjent utstyr som er merket med norsk godkjenningsnummer. For røykvarslere er det snakk om DSB godkjenningsnummer, mens brannslukkere skal være NS eller DNV-sertifiserte.

Hvilke typer røykvarslere er tilgjengelig?

Det finnes to typer røykvarslere; Ioniske og optiske. Begge er like gode til å detektere røyk, men er bygget rundt forskjellige sensorer og to forskjellige deteksjonsprinsipper. De har også litt forskjellige egenskaper avhengig av type brann og type røykpartikler. En kombinasjon av disse to typene er å foretrekke. Modellene er tilgjengelige i 9 Volt og i 230 Volt med batteri som backup. 230 Volt utgaven skal monteres av godkjent elektroinstallatør. Produktene kommer også med ulike funksjoner som fluktlys, hysj knapp, lykt test, 10 års batterilevetid m.m.

Hvilke typer håndslukkere er tilgjengelig?

De mest vanlige i Norge er pulverapparater, skumapparater og CO2-apparater. Brannklassene er angitt med bokstavene A B C på håndslukkerens frontetikett.

A  Mot branner i faste organiske materialer som treverk, papir og tekstiler.
B  For bruk mot væskebranner som bensin, olje, lakk og maling.
C  Egner seg mot gassbranner som propan, metan og butan.

I tillegg til dette finnes det en F klasse og en D klasse. F klassen omfatter branner i f. eks. matfett/smultgryter, mens D klassen omfatter metallbranner. Egnethet for bruk mot elektriske anlegg står med varseltekst på håndslukkerens frontetikett.
Effektivitetsklassen er angitt på håndslokkerens frontetikett. En håndslukker med effektivitetsklasse 43A 233B C kan slokke et bål på 4,3 meter, en væskebrann med 233 liter brennbar væske/vann, samt benyttes mot gassbranner.

Pulverapparater

Disse er enkle i bruk, har stor slukkeeffekt selv ved små pulvermengder og kan benyttes mot alle typer branner – også mot elektriske anlegg. I tillegg har pulverapparater god kastelengde og gir ingen helserisiko. Ulempen er begrenset brukstid (6-20 sekunder) og sekundærskader (pulverskader på interiør etc.).

Skumapparater

Også enkle i bruk og godt egnet mot væskebranner som bensin, olje, lakk og maling. Kan også benyttes mot A-branner (faste organiske materialer), men har generelt en lavere A-klassifisering enn pulverapparater. Hvis spesifisert på frontetiketten, kan de også benyttes mot elektriske anlegg. Skumapparater har egenskapen at de hindrer ny antenning av brannstedet, og det er begrenset med sekundærskader. Ulempene er begrenset brukstid, medium kastelengde av slukkemiddel, at de ikke kan benyttes mot gassbranner som propan, metan og butan, og at de har en temperaturbegrensning (normalt 0 °C til + 60 °C oppbevaringstemperatur).

CO2 (kullsyreapparater)

Enkel i bruk, kan benyttes mot væskebranner som bensin, olje, lakk og maling, samt mot branner i elektriske anlegg. CO2 innebærer ingen sekundære skader. Ulempene er begrenset brukstid og at de egner seg best mot væskebranner og branner i elektriske anlegg. I tillegg er det en helsemessig risiko ved bruk av CO2 i små uventilerte rom. Kastelengden av slukkemiddelet er noe kort og gassen har en temperatur på –75 °C.

Vann (husbrannslange)

Fordelene er god tilgang på et rimelig slukkemiddel, at vann har en god kjølende effekt på brannen (1 liter vann = 1700 liter vanndamp) og også en kvelende effekt da vanndampen fortrenger oksygentilførselen. Vann egner seg best mot branner i faste organiske materialer som treverk, papir og tekstiler. Ulempene er at vann kan lede elektrisk strøm og at vannet fryser til is ved 0 °C. I tillegg gir vann sekundærskader (vannskader). Vann kan ikke benyttes mot væskebranner og gassbranner.

Noen tips som kan redde liv

Alle i familien bør vite hva de skal gjøre og hvordan slukkeutstyret skal benyttes. Det er viktig å kjenne til to utveier fra hvilket som helst rom i boligen.

Kjenn etter om døren er varm før du åpner døren for å evakuere. Dersom dørhåndtaket er varmt, skal du benytte den alternative rømningsveien.

Kryp langs gulvet. Røyken og varmen fra en brann stiger opp under taket. Dersom du krabber langs gulvet vil det være mindre røyk, og varmen vil være mindre plagsom.

Avtal et møtested på forhånd der familien kan samles utenfor huset. Dersom alle vet hvor de skal samles etter evakuering, er det enklere å vite hvem som er i sikkerhet.

Ring brannvesenet fra naboens telefon. Husk alltid å oppgi fult navn og korrekt adresse til brannvesenet. Ikke legg på før du er sikker på at brannvesenet har all nødvendig informasjon.

Gå aldri inn i et brennende hus. Returner aldri til huset uansett årsak. Brannvesenet vil være der i løpet av kort tid og de har spesialutstyr og bekledning som tåler høye temperaturer.

Vedlikehold av røykvarslere og brannslukkere

Test røykvarslerne en gang i måneden. Bytt batteri på alle røykvarslere en gang pr. år eller når varsleren gir signal om lav batterispenning. Ta aldri ut batteriet av røykvarsleren bortsett fra når du bytter det ut med et nytt.
Støvsug detektorkammeret forsiktig en til to ganger pr. år. Alle apparater skal etter nye krav kontrolleres etter ny standard NS-3910. All kontroll og service skal utføres av kompetent personell. Det du imidlertid kan gjøre, er å foreta en visuell kontroll av apparatet. Er Manometernålen i grønt felt? Sikringsanordning på plass og plombert? Lesbar etikett, slange på plass og uten synlige skader? Apparatet bør med jevne mellomrom ristes/snus opp ned noen ganger til du hører at pulveret ”slipper” i sylinderen.

Bør jeg anskaffe annet sikkerhetsutstyr?

I en brannsituasjon kan strømmen bli borte og da vil du ha behov for en lommelykt. Et brannteppe er også et fornuftig produkt som kan benyttes til å slukke små branntilløp på stekeovn eller brann i klær. I boliger over flere plan eller leiligheter over bakkenivå er det aktuelt å skaffe seg en ekstra rømningsvei i form av brannstige eller redningsline.

Nyttige linker

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap www.dsb.no
Norsk Brannvernforening www.brannvernforeningen.no