2001 www.husbyggeren.no
Dekorartikler i gips

Tekst: Roger Lonsdale
Foto: Roger Pearson AS


Materialet er armert gips, og fremgangsmåten ved støping av produktene er lik den produksjonsmetoden som ble brukt for 150 år siden. Bortsett fra materialforbedringen.




I dag er det mange som beklager en del rehabiliteringer som er foretatt de senere år. Vi husker de forseggjorte takrosettene, taklistene og annet stukkaturarbeid som var mye brukt rundt århundreskiftet. Det finnes derfor mange eldre hus og bygårder der det skjuler seg fine takrosetter og taklister etter at taket på et senere tidspunkt f. eks. ble nedforet. 
Mange tror at de fleste kraftige taklister må ha en ekstra stor takhøyde, men det er faktisk ikke nødvendig. Ved å bryte den rette vinkelen mellom vegg og tak, virker det som om taket har løftet seg. 
Taklister og rosetter og annet stukkaturarbeid behøver heller ikke nødvendigvis å være helt hvite. Det er fint å bruke alle typer off-white farger (f. eks. eggeskall, antikkhvit) mot et hvitt eller annet farget tak. Fargene kan avstemmes ton-i-ton med tapeter og vegger for å fremheve eller for å få en myk overgang i interiøret. Det kan også gi en fin effekt med bruk av diverse malingsteknikker. Taklistene kan f. eks. males slik at de gir et inntrykk av trestruktur. De støpte taklistene med nydelig utformet mønster ser for øvrig ut som om de er skåret ut i tre, og med den rette teknikken kan dette se svært så eksklusivt ut. Men det er en del arbeid med det, og skal en maler utføre dette, kan det nok bli forholdsvis dyrt også.
Taklister er støpt med en armering av trelister mot tak og mot vegg. De skjæres til og gjæres som trelister, limes og skrues fast mot tak og vegg før de sparkles. Det skal fuges mot både tak og vegg, og listene gis to strøk med maling til slutt. Takrosettene limes og skrues fast med 4 skruer, fuges og males.
En taklist koster fra kr. 160,- og oppover, mens en takrosett med diameter på ca 60-70 cm koster fra kr. 800.

Takkupler 

Takkuppelen er fin til å riktig fremheve den antikke lysekronen i spisestuen. Den kan tilpasses gulvtykkelsen i et hvilket som helst hus og "flettes" inn mellom takbjelkene. Til slutt sparkles det rundt den innfelte "kassetten" før det tapetseres og males.




Nisjer

Nisjene lager en fin dekor i trevegg eller innstøpt i vegg. Noen av disse fås om ønskelig med lys i bunnen - hvilket gir en ekstra effekt i rommet.

Bueganger og dørornamenter

Buegangene er en myk overgang mellom to rom der en ikke ønsker å skille rommene med en dør. Disse er riktignok ikke de enkleste å montere, men en nevenyttig person vil ikke ha særlige problemer med den rette monteringsanvisning. Bueganger anbefales ikke til lysåpninger under 150 cm i bredde, da buen vil bli svært spiss i fasongen. En buegang lages etter spesialmål, og koster fra kr. 4500,-. Dersom en ønsker at buegangen skal gå helt til gulvet, kan sidene bygges ned med spesiallagde søyler i tre. Til slutt skal alle skjøter sparkles og males. 
Dørornamenter er en annen måte å fremheve/dekorere på rundt en døråpning. Her har en flere alternativer, men det vanligste er å benytte en flat søyle på hver side av døråpningen og en overligger over døråpningen. Pris for en åpning (side) fra kr. 2350,-.







Andre dekorelementer

Ellers finnes det en mengde dekorlister og dekorelementer (knekter o.l.) til å dekorere veggene med. Dekorlistene kan benyttes til brystninger eller omramminger rundt speil, malerier, eller f. eks. som en pyntelist ca 30 cm under taklisten. Taket kan da males med fargekombinasjoner innenfor feltene, eller alt kan males i samme farge. Alt etter smak og fantasi. Knektene kan avslutte bueganger eller brukes til veggdekor.
Generelt for all gipsstukkatur er at disse alltid skal gis et par strøk med maling for å få den rette overflate og finish. Til montering benyttes det ferdigblandet fliselim, sparkel og fugemasse.