2001 www.husbyggeren.no

Sveitserhuset
- et forseggjort stilhus prydet med ekte snekkerglede 

Av Husbyggeren

Norges kunst- og kulturhistorie er så og si spekket med vakre utskjæringer og godt håndverk i tre. Vi kjenner alle det vakre Osebergskipet og ornamentene i Urnes stavkirke. Reiser vi rundt i landet finner vi vakre trehus som er dekorerte fra topp til tå med utskjæringer. 


Sveitserhusene, som kom for fullt inn i Norge f.o.m. 1840-årene, bærer både navn og inspirasjon fra trehusene i Alpelandene, men har også dype røtter i den norske håndverkstradisjonen. Det var bl.a. slottsarkitekt Linstow som tok med seg stilen til Norge. Portvaktbygningene og gardevaktstuen i Slottsparken inspirerte borgerskapet til å bygge de første sveitservillaene i Kristiania. Det vakre Husum Hotell i Lærdal og Kvikne Hotell i Balestrand er nasjonale stoltheter og prakteksemplarer på sveitserstilen med innslag av dragestilen.

Detaljenes byggestil

Sveitserstilen er den stilepoken som fikk størst utbredelse og enhetlig uttrykksform i Norge. Byggeskikken lot seg godt tilpasse norske værforhold, som på linje med Alpelandene også har mye snø og hardt vintervær. I dag ønsker mange husbyggere å videreføre tradisjonen med ekte snekkerglede på sine hus. Det er mange elementer som skal stemme overens om du ønsker å gjøre huset ditt stilriktig. Det er lett å benytte seg av billige, masseproduserte løsninger, men det gir også ditto resultat. Sveitserstilen er jo detaljenes byggestil! I gamle dager ble detaljene tegnet av arkitekter med god estetisk sans. Deretter ble arbeidet utført på et snekkerverksted med maskiner og kompetanse. Du kan derfor ikke forvente at nåtidens bygningssnekkere skal klare dette arbeidet uten hjelp av spesialister.

Husbyggeren tok turen til E*K*S Design i Askim for å ta en prat om dekorering av Sveitserhuset. E*K*S Design har spesialisert seg på sveitserstilen, og her kan man få alt hva hjertet begjærer vedrørende det du trenger for å gjøre drømmehuset ditt til virkelighet. Mikael Lillevold deler gjerne sine kunnskaper om sveitserhusets spesialiteter, og han begynner med å fortelle at et av dets karakteristiske trekk er saltaket med de store takutstikkene.
- Både taksperrer og bærebjelker skal være synlige og vakkert utskårne. Som en del av sortimentet kan vi nå tilby utskårne sperreender. I Norge fikk sveitserhusene ofte en- eller to-etasjers verandaer overdekket med tak, og disse ble utsmykket med løvsagarbeider og båret av dekorerte, avfasede bjelkekonstruksjoner og søyler. Vi har sett noen nye sveitserhus hvor søyler og bærende konstruksjoner er spikret sammen av 2" x 4" uten avfasinger. Etter vår mening ødelegger dette for helhetsinntrykket som stilhuset skal ha, sier Mikael. 
- Gavlene har en tverrforbindelse i form av en hanebjelke oppe i toppen. Denne er forbundet med et spir som virkelig skal være prikken over I'en. I mønet kommer snekkergleden virkelig til sin rett. Her ble det satt inn fyllinger mellom de konstruktive delene. Disse var gjennomskåret med de mest fantasifulle mønstre. Vi skreddersyr også denne type dekorasjoner til alle slags vinkler og mål. Her er det altså mulig å komme med egne ønsker og tegninger.

Vindusomrammingen spiller en stor rolle for husets utseende i og med at vinduet er husets øyne. 
- Vi har utviklet full utsmykning til vinduet med knekter og blondelister. Blondelistene kan også med fordel brukes som etasjeskiller på panelet, forklarer Mikael. Videre har vi utviklet profilerte vannbrett med beslag. Disse ivaretar en god beskyttelse av vinduet samtidig som de gir et godt utseende til vindusomrammingen. Vannbrett bør ha beslag mot inndriv av vann. Impregnerte brett uten beslag gir ikke god nok beskyttelse av vinduet, forklarer Mikael Lillevold, som ønsker alle husbyggere velkommen til snekkerverkstedet i Askim. 
- Her skal du i tillegg få gratis tips og veiledning om hvordan du kan gjøre huset ditt til et vakkert, forseggjort stilhus, avslutter Mikael.