28.05.03
Innsiden ut - utsiden inn

Av Bjørn Elgesem
Foto: Elgesem Trevare AS

Vinterhagen ble originalt bygget for at skjøre planter skulle overleve den mørke vinteren. Vi mennesker er også som skjøre planter, og vi drømmer om en lysere vinter og en evig sommer.


En fantastisk beliggenhet fortjener et rom som åpner opp for den flotte utsikten. Fra vinterhagen spaserer man her rett ut på brygga.


Den lange og mørke årstiden gjør at vi setter stor pris på utesesongen, men de fleste ønsker nok at den kunne strekke seg litt lenger. Med en vinterhage kan du realisere dine ønsker. Vi vet at ideer kan møte tekniske løsninger og at det finnes mange muligheter. Vinterhagen kan brukes året rundt, og på den måten flytter du innsiden av huset ut i naturen og hagen inn i huset. Bruk glass når du bygger og gjør din bolig større, både med tanke på areal og ikke minst med hensyn til lys. Vinterhagen gir deg muligheten til å kombinere innendørs- og utendørstilværelsen. Den kan gå i ett med huset ditt, være en spennende kontrast, eller et selvstendig tilbygg. Vinterhagen kan bli et rom for ettertanke eller et rom fylt med planter og liv. Mulighetene er mange. Sammen med produsenten kan du skape et rom du vil trives i.

Lys er velvære og gir økt livskvalitet

I dag vet vi at lys er viktigere for trivsel og velvære enn tidligere antatt. Lyskvalitet er vel så viktig som lysmengde. Lysstoffrør kan ikke sammenliknes med ekte sollys. Det bør være en målsetning å få mest mulig utelys inn i boligen. En vinterhage innebærer optimal utnyttelse av sollyset. Den gir deg en opplevelse av nærkontakt med vær og vind. Vinterhagen innebærer en forlengelse av mørke høstkvelder og fullstendig utnyttelse av lyset om vinteren.

Velg riktig glass

Det er en vanlig oppfatning at vinterhagen vil bli for kald om vinteren og for varm om sommeren. Produsenten gir deg løsningene som gjør at vinterhagen har et perfekt klima hele året. De ulike solkontrollerende glasskvaliteter bidrar til at innemiljøet skjermes mot uønsket høy varme om sommeren, samtidig som de gir god isolasjon om vinteren. Et vanlig vindusglass slipper ca 80 % av all energi fra sola inn i rommet. Et godt solkontrollglass slipper kun inn 27 % av denne energien. Det er også fornuftig å velge et godt isolerende glass i vinterhagen. Energiglass med argongass som produseres i dag har en u-verdi = 1,1 (verdi som sier noe om varmetapet). Gammelt 2-lag isolerglass fra 70-tallet hadde kun en u-verdi = 2,8. Desto lavere u-verdi, desto bedre isolerer glassruta. En husvegg med 15 cm isolasjon har en u-verdi på ca 0,25.
Plisségardiner, åpningsvinduer/dører og ventilasjonsvifte er andre faktorer som kan regulere inneklimaet. Det finnes mange typer solkontrollglass. Utseendet på disse glassene varierer i forhold til farge og refleksjon. Det er fornuftig å benytte et glass i taket som skjermer mye, etter som solen står høyt på himmelen om sommeren. Man kan ha en mildere form for solskjerming i glassveggene enn i taket, da det er den lave vintersolen som kommer inn her. 
Det er også mulighet for laminert eller herdet sikkerhetsglass. Produsenten vil gi deg en nøyaktig og trygg vurdering av hva slags type glass det lønner seg å benytte med tanke på sikkerhet. I byggeforskriftene står det at man skal velge sikkerhetsglass der det er store muligheter for at et uhell kan føre til personskader.

Hvor kan vinterhagen plasseres?

Stuen. Vanligvis har vinterhagen vært en forlengelse av stua, og den har dermed skapt en naturlig overgang fra stue til hage. Dette gjør stua til et lyst og hyggelig oppholdsrom som du kan bruke mye gjennom hele året. Man kan sitte delvis ute i hagen selv om været ikke er helt strålende. 

Badet. Man får et spennende og ikke minst eksotisk bad dersom man plasserer badekaret eller boblebadet rett under et glasstak i hjørnet av vinterhagen. Med moderne gardinsystemer kan man skjerme for uønsket innsyn.

Gang og inngangsparti. En vinterhage i tilknytning til gang eller inngangsparti gjør at dine gjester vil få en spesiell og hyggelig mottakelse. Dessuten får man kanskje endelig den plassen man alltid har ønsket seg. Vurder glass i både tak og vegger.

Kjøkkenet. En vinterhage skaper et romslig og lyst kjøkken. Dette er også en god anledning til å integrere uteplassen med kjøkkenet. Hvorfor ikke ha din egen urtehage her? Tenk hvor mange muligheter dette gir når man skal grille om sommeren.

Dør og vindussystemer

Det er mange forskjellige muligheter for dør og vindussystemer i en vinterhage. Man kan velge å kombinere løsninger med folde- eller skyvesystemer både for dører og vinduer. Vinduene kan også være side- eller topphengslet. 


Selv en vinterhage i moderne stil kan harmonere med et gammelt, ærverdig hus. Her er takvinkel, takutspring og farge tilpasset øvrig bebyggelse. Legg merke til at både fronten og siden av vinterhagen her er åpnet med foldedører slik at bare hjørnestolpen står tilbake.


Tilpasset dine ønsker og behov

Produsenten kan hjelpe deg i forhold til dine ideer og ønsker. Enkelte produsenter kan levere spesialtilpassede tegninger av vinterhagen til boligen. Det er viktig at konstruksjonen balanserer og harmonerer med husets arkitektur. Man kan velge å la vinterhagen harmonere med eksisterende arkitektur, og på den måten integrere vinterhagen på en naturlig måte med husets opprinnelige stil. Et spennende alternativ kan være å la vinterhagen stå i kontrast til eksisterende bygning. Men ha i tankene at vinterhagen er et tilbygg, og at den derfor ikke bør konkurrere med husets størrelse og form. Ved å overføre vindusutforming, takkonstruksjon, takvinkel og linjer til vinterhagen unngår man dette. 
Dersom huset har et utvendig eller innvendig hjørne, er dette ofte en utmerket plass for en vinterhage. Hvis det er vanskelig å montere vinterhagen på huset kan det ofte være enklere å plassere vinterhagen litt ifra huset. Mellom vinterhagen og huset bygges da en liten glassgang som benyttes til å binde konstruksjonene sammen.

Tilpasninger av moderne rom

Vinterhagene produseres av forskjellige typer materialer; tre, aluminium, eller en kombinasjon av tre på innsiden og aluminium på utsiden. Tre krever noe mer vedlikehold, men fleksibilitet i forhold til farger og utførelse er gjerne noe større for vinterhager i tre. Valg av materialer er igjen avhengig av husets eksisterende arkitektur. Hvis man ønsker en vedlikeholdsfri ytterside, eller at vinterhagen er utsatt for spesielt hardt vær, er det fornuftig å bruke aluminium på utsiden og treprofiler på innsiden. En vinterhage i tre vil alltid ha et beslag som beskytter takprofilene. 
Å bygge med glass er en god investering. Større areal, og en lys og moderne karakter vil bidra til en verdiøkning av boligen. Men den viktigste verdiøkningen vil nok være i forhold til din egen trivsel!