05.02.08 www.husbyggeren.no

Energieffektive vinduer 
- en smart investering


Av Husbyggeren


Vinduene utgjør bare 10 til 20 prosent av boligen. Likevel kan de stå for over 40 prosent av boligens varmetap. Å skifte ut de gamle vinduene med moderne lavenergivinduer er ikke bare et viktig klimatiltak, men gir deg også bedre komfort og lavere strømregning.


Vindussjekk. Foto: Enova


Har du opplevd at du fyrer og fyrer, men at det forsatt virker kaldt og trekkfullt inne, særlig langs gulvene? Mange hus i Norge har gamle eller feilmonterte vinduer, ofte uten at vi selv er klar over det. Ved å skifte ut de gamle vinduene med moderne energieffektive vinduer vil du få mindre varmetap, noe som fører til en jevnere temperatur og langt bedre komfort i boligen. Mindre varmetap gir også mulighet for å holde lavere temperatur uten at det oppleves kaldere. Slik reduseres boligens energibehov, noe som igjen vil synes godt på strømregningen.

Du kan spare tusenlapper

- Bor du i en eldre bolig med gamle 1-lagsvinduer og høyt energiforbruk, kan du ved å skifte til energiriktige vinduer redusere strømregningen din med rundt 7000 kroner årlig, sier energirådgiver Torben Søraas ved Enovas svartjeneste. Dette er basert på typiske tall, men en tommelfingerregel er at dersom du har isolerglassvinduer fra før 80-tallet, vil det være mye å spare på å bytte vinduer, sier Søraas. Eksakt hvor mye du vil kunne redusere energiutgiftene avhenger av hvor du bor i landet, og faktorer som at rehabilitering av gamle vinduer ikke gir samme U-verdi som å sette inn nye vinduer, legger han til.

Lavenergivinduer som vasker seg selv

Det er liten tvil om at det er stor forskjell på gamle isolerglassvinduer fra 70 og 80-tallet og moderne vinduer du får kjøpt i dag. Moderne vinduer har gjerne støyisolasjon, barnesikring, samt tre glasslag og gassfylling for å hindre kaldras og kjølig luftsirkulasjon. Du kan også få vinduer med både solskjerming, varmereflekterende hinner og selvrensende egenskaper. I løpet av året kommer det lavenergivinduer på markedet med selvrensende belegg, som kun er avhengig av nedbør for å bli rene.

Kjøp vinduer med god U-verdi

Vinduets U-verdi forteller hvor god evne vinduet har til å holde på varmen. Jo lavere U-verdi vinduet har, jo mer energieffektivt er vinduet. Vet du byggeåret for boligen, kan du sannsynligvis finne U-verdien til vinduene. I byggeforskriftene fra 40-årene var kravet til U-verdi på 2.8. I 60 og 70-årene var kravet 2.6, og i perioden 1997 til februar 2007 var minstekravet 1.6. Det nåværende kravet er 1.2 med en overgangsperiode frem til 2009.

- Når du bestiller nye vinduer til boligen er det likevel ingen selvfølge at du får vinduer med en lav U-verdi, da forskriftskravet kun gjelder for nye boliger. Enova anbefaler at du kjøper vinduer med U-verdi på 1.0 eller enda lavere dersom du skal skifte vinduer i forbindelse med rehabilitering eller i forbindelse med nybygg. Da vet du at du får svært energieffektive vinduer. Flere og flere leverandører tilbyr vinduer med U-verdi helt ned til 0,7. Moderne energieffektive vinduer koster litt mer enn ordinære vinduer, men den verdien får du igjen i langt bedre bokomfort, mindre bruk av energi til oppvarming og lavere strømregning. En smart og fremtidsrettet investering, sier Søraas.

Nyttig å vite når du skal kjøpe nye vinduer

• U-verdien på vinduer i nybygg skal etter 1. februar 2007 (med en overgangsperiode til august 2009) være 1,2 eller lavere. Enova anbefaler vinduer med U-verdi på 1.0 eller lavere. 
• Etterspør vinduets totale U-verdi. Tidligere var det vanlig å oppgi U-verdi målt midt på glasset, noe som gir gunstigere U-verdi enn når ramme og karms U-verdi også er tatt med.
• Hvor mye vedlikehold krever vinduet? Bor du i værhardt strøk bør trekarmen på selv nye vinduer etterbehandles etter tre-fire år.
• Vinduer bør være godkjent av Norsk Dør- og Vinduskontroll, og det er viktig at de blir korrekt montert uten luftlekkasjer rundt vinduet. Dersom du ikke skal gjøre jobben selv, bør du be om pris inklusive montering.
• Vinduer som er plassert høyere enn 2. etasje må være innadslående eller kunne vendes for å bli rengjort fra innsiden.
• Sjekk at du har 10 års garanti på vinduet.
• Plassering av vinduene er viktig. Sørvendte vinduer er gunstig for å utnytte solvarmen.
• Dersom du ikke skal bytte ut alle vinduene på en gang, er det smart å begynne med oppholdsrom som stue og barnerom. Kjøkken og bad er også viktigere enn rom som ikke brukes like ofte.

Vil du vite mer om lavenergivinduer?

F.o.m. 14. februar kan du få mer informasjon om lavenergivinduer her: www.enovaanbefaler.no.
Her kan du blant annet lese om hvordan du kan utføre Vindustesten for å finne U-verdien på dine vinduer og ta Vinduskalkulatoren for å se om det vil lønne seg for deg å skifte vinduer. Har du spørsmål om lavenergivinduer, kan du også ringe energirådgiverne ved Enovas svartjeneste på gratis telefon: 800 49 003.