2000 www.husbyggeren.no

Fleksibel boligvarme
- energiøkonomisk, komfortabelt og fremtidsrettet!


Av Ingvild Skjelland

Når vi bygger hus, velger vi samtidig oppvarmingssystem for 30-40 år framover. Dagens forbruker vektlegger komfort, miljø og luftkvalitet i langt større grad enn tidligere, og vannbåren gulvvarme synes å være den løsningen som rangerer høyest på folks ønskeliste. Stadig større fokus får også spørsmålet om valg av energikilde. 

For mange er det viktig å effektivt kunne utnytte ulike energikilder, gjerne i kombinasjon. Nøkkelen til en slik frihet ligger i begrepet fleksibel boligvarme, det vil si lavtemperert vannbåren gulvvarme med mulighet for energilagring.

Fleksibilitet og frihet

Tradisjonelt har vannbårne varmesystemer blitt beskrevet som fleksible fordi de gir frihet i valg av energikilde. Full fleksibilitet får vi likevel først når varmeanlegget tilrettelegges for lave driftstemperaturer og mulighet for energilagring. 
Fordelen med energilagring er at en kan kjøpe/tilføre energi uavhengig av når den skal brukes. Dette gir effektiv utnyttelse også i tilfeller der varmekilden gir varierende varmetilførsel, f.eks. ved bruk av solenergi, biobrensel og varmepumpe. Energien kan hentes til varmelageret fra forskjellige energikilder. I praksis betyr dette at du har mulighet til å hente varme fra en mest mulig fordelaktig energikilde på et mest mulig fordelaktig tidspunkt (innenfor 1-3 døgn), for så å bruke den lagrede varmen når du har bruk for den. 
Lav driftstemperatur gir bedre utnyttelse av varmelageret, og øker komforten ved at gulvtemperaturen blir mer homogen og temperaturstyringen mer stabil.
Den enkleste form for varmelager er bygget opp etter samme prinsipp som en varmtvannsbereder, altså en godt isolert tank fylt med vann. Stein eller betong kan også benyttes som alternativ til vann. Varmekapasiteten til betong er ca. halvparten av vannets, målt pr. volumenhet. 

Økonomi og komfort

Investering i oppvarmingssystem utgjør gjerne i området 2 - 5% av de totale byggekostnadene, mens variasjonene i opplevd komfort og kvalitet på inneklimaet er relativt store. Et fleksibelt oppvarmingssystem er i anskaffelse noe dyrere enn et varmeanlegg basert på elektriske panelovner, men har kvalitets- og driftsmessige fordeler. Som regel vil også en slik installasjon representere en økning av verdien på boligen som overstiger investeringskostnaden. Erfaringstall viser en systempris i området 40.000 -60.000 kroner ferdig installert. Driftskostnadene er generelt lave - lang levetid på systemet og få mekaniske komponenter gir små utgifter til vedlikehold. 
Vannbåren gulvvarme bidrar også til et godt innemiljø. På grunn av de store varmeflatene kan overflatetemperaturen holdes relativt lavt. Dette forebygger fuktproblemer på gulvet, og gjør livsforholdene for husstøvmidd vanskeligere. Videre vil lavtemperatursystemer gi mindre støvtransport. Varmeavgivingen er selvregulerende slik at problemer knyttet til overoppheting under tepper, madrasser, møbler o.l. unngås. Vannbåren gulvvarme gir jevn og behagelig varme, også for barn som oppholder seg mye på gulvet.

Still krav til varmeanlegget

Temperaturnivået, som anlegget trenger for å gi behagelig oppvarming bør være så lavt som mulig. Dette oppnås ved at rørene i gulvene har tilstrekkelig diameter, og at røravstanden ikke er for stor. Installeres gulvvarme i trebjelkelag, er det i tillegg viktig å velge varmefordelere av beste kvalitet slik at varmeoverføringen blir god. Effektiv og riktig styring av vannbårne varmeanlegg er også av stor betydning for kvalitet og energiøkonomi. Varmebehovet bestemmes først og fremst av utetemperaturen. Spesielt om våren og høsten vil også innstrålingen av sol gjennom vinduene ha betydning. I moderne hus med god isolasjon vil virkningen av temperaturendringen ute komme forholdsvis lenge etter at temperaturen har endret seg. Denne forsinkelsen passer godt til tregheten i gulvvarmeanlegget. Reguleres derfor varmetilførselen i takt med svingninger i utetemperaturen, vil de to forsinkelsene kompensere hverandre. Innstrålingen av sol gjennom vinduene har en umiddelbar virkning på romtemperaturen, men er forholdsvis begrenset rent effektmessig. Ved å plassere en strålingsføler slik at denne registrerer strålingen før solinnfallet blir maksimalt, kan en også her oppnå informasjonen i tide til å kompensere for tregheten til gulvvarmeanlegget.

Start planleggingen i tide

Installasjon av et fleksibelt varmeanlegg er relativt enkelt, men det er en fordel å starte planleggingen i tide. Plassering av varmelager og uttegning av røranlegg bør gjøres parallelt med uttegningen av bygget forøvrig. Da vil det kunne tilrettelegges for en smidig installasjon når den fysiske byggingen starter.