21.03.00 www.husbyggeren.no

Flislegging

Tekst: Ove Elnan
Foto: Flisekompaniet AS.


Fukt- og råteskader i våtrom er et velkjent fenomen som vi helst vil være foruten, og ved legging av fliser i våtrom stilles det en rekke krav til forarbeidet for å unngå dyre vannskader.



For å få et vellykket resultat bør man, foruten kunnskap og stor tålmodighet, også ha riktig verktøy. Vi nevner flisesparkel, vater, fugesnor/fugekryss, flisekuttemaskin, fliselim, og penn for merking av kutt og vinkler. Alle disse produktene får du kjøpt hos fliseleverandøren, mens flisekuttemaskinen kan leies/lånes. 
For å få et godt nok resultat må man benytte elastisk membran og fliselim, samt at underlaget som flisene skal festes til, må ha en klaring slik at det har mulighet til å bevege seg. 
Vi vil her gi en veiledning for hvordan man kan legge fliser i forskjellige rom - både våte og tørre. 

Flislegging av vegger i tørre rom

Inndelingen er Alfa og Omega for resultatet. Først må du finne veggens midtpunkt. Start med å plassere en side eller midten av en flis på midtpunktet. Legg ut fliser med ønsket fugebredde helt bort til et av hjørnene. Velg hvor du vil starte i forhold til midtpunktet slik at du ikke får mindre fliser enn en halv flisbredde ute ved kantene. Deretter regner du høyden fra taket og ned, og setter et merke i underkant av nest nederste skift. Deretter vatrer du opp en list som skal danne anlegg for flisene. Går ikke skiftene opp med takhøyden er det vanlig å tilpasse det nederste skiftet mot gulvet. 
Malte flater må rubbes med sandpapir og vaskes med fettløsende middel mens gipsplater, puss og betong må primes eller grunnes. Limet påføres med en tannsparkel. For fliser med knaster eller riller kan du bruke 6 x 6 mm tannsparkel. Påfør ikke mer lim enn til ca 1 m2 av gangen. Pass på at limet ikke rekker å danne "skinn" før flisene monteres, normalt 10-15 minutter, ettersom vedheften vil bli sterkt redusert og kan resultere i at flisene løsner. Har limet fått et "skinn" må tannsparkelen dras gjennom limet for å åpne dette igjen. 
Det første skiftet legger du mot listen du allerede har festet. Avstanden mellom flisene får du ved å bruke 2-3 eller 5 mm fugekryss eller snor. Avstanden vertikalt kan du ta på øyemål når du bruker fugesnor, eller du kan dytte inn en løkke av fugesnoren som avstandsmåler. Flisene fester du ved å skli dem på plass og samtidig trykke. 

Flislegging av vegger i våte rom

Ved inndeling; følg anvisningene for veggfliser i tørre rom. Gips- eller betongvegger er velegnet til formålet, men flatene skal påføres en vanntett membran før flisene limes opp. Ved påføring av påstrykningsmembran skal alle hjørner og overganger forsterkes med fiberduk i 10 cm bredde. Stryk først membran på begge sider av hjørnet i 5 cm bredde og press inn fiberduken. Gjør på samme måte i overgangen mellom vegg og gulv. Stryk deretter to strøk over hele flaten som skal vanntettes. La det tørke mellom strøkene. Ved påføring av lim og montering; følg anvisningene for veggfliser i tørre rom.



Flislegging av gulv i tørre og våte rom

Først finner du midtpunktet på bredden av rommet og setter av et merke. Pass på at du ute ved kantene ikke får mindre fliser enn en halv bredde. Se for øvrig anvisning om inndeling under avsnitt om veggfliser. Så finner du midtpunktet på lengden av rommet og deler inn på samme måte som for bredden. Normalt vil flisene i hvert av hjørnene bli kuttet både i lengde og bredderetningen. Beregn 5 mm fuger for klinkerfliser og 3 mm for glaserte fliser. 
Underlag av gips eller betong er også velegnet til dette formålet, men de skal påføres en vanntett membran før flisene limes. Puss og betong er ikke tette materialer og vann trenger lett igjennom. Selv om materialet ikke blir ødelagt av vann, må man forsikre seg om at vann ikke renner ned i etasjen under. Tørre rom krever ingen membran. I overgangen mellom gulv og vegg skal det forsterkes med fiberduk. Stryk et lag med membran i 5 cm bredde på gulvet og veggen, og press inn fiberduken. Har du allerede gjort dette når du limte fliser på veggen kan du unnlate å gjøre denne operasjonen. Stryk også membran rundt alle rørgjennomføringer. Stryk deretter to lag med membran over hele flaten som skal vanntettes. Spesielt viktig er det at dette gjøres over fiberduken. Det andre strøket kan du normalt påføre etter 4-6 timer. Pass på at det er tørt mellom strøkene. Limet påføres med en tannsparkel etter at membranen er tørr. Bruk tannsparkel som passer til flisenes tykkelse og underlag. Spør for all del lim- eller flisleverandøren om råd og tips. Påfør ikke mer lim enn til ca 1 m2 av gangen (se under anvisning for vegger i tørre rom). 
Ved legging av fliser; start alltid lengst bort fra døråpningen, og legg ikke ut større felt med lim enn til 2-3 flisrader. Flisene trykker du godt ned i limet. Når du har lagt ned 2-3 rader, kontrollerer du at de ligger på linje med en rettholt som bør være like lang som rommet er bredt.

Fuging av veggflisene

Før du begynner må limet ha tørket. Vanligvis kan du begynne å fuge dagen etter at flisene er limt. Har du limt med et pastalim på store fliser må du vente 3-4 dager ettersom pastalimet trenger lenger tørketid enn sementbasert lim. 
Fugen smører du best utover med en gummisparkel. Dra sparkelen diagonalt over flisene, og pass på at fugene blir fylt helt til bunnen. Grovrengjør flisene med en fuktig svamp når fugene har begynt å tørke. Arbeid diagonalt, og vær forsiktig så du ikke graver ut fugene. Unngå bruk av mye vann da dette øker risikoen for fargeavvik. Gjenta behandlingen helt til fugene er slette og uten porer av noe slag. Svampen kan med fordel skylles ofte. Etter ca 1 time gjøres finrengjøringen med en tørr fille. Gni flisene til de blir helt blanke. Eventuelt herdet fugemasse fjernes med egnet rensevæske. I alle hjørner, vinkler og avslutninger mot gulv skal det fuges med silikon.

Fuging av gulvflisene

Før du begynner må også dette limet være tørt. Tråkk ikke på gulvet før limet har herdet ettersom det kan resultere i at flisene løsner og forskyver seg ut av leggemønstret. For øvrig gjelder samme regler for fuging som ovenstående avsnitt om fuging av veggfliser. Avslutt med en tørr fille eller rengjøringsskrubb, og gni til flisene er rene. Etter et døgn bør fugene fuktes med rent vann. Her kan du f.eks. bruke en dusjflaske. Fukt gjerne fugene to ganger daglig i to døgn. Dette hjelper fugene til å herde bedre. Hvis flisene har et matt slør av fugemassen som du ikke har fått fjernet med bare vann, kan du prøve med rensevæske. Unngå å få rensevæske i fugene, da dette kan ødelegge fargen.