25.03.03 www.husbyggeren.no

SENTRALSTØVSUGER
- en god investering i trivsel og helse

Av Husbyggeren
Foto: Foma Norge AS


En ny trend har så smått begynt å nå oss fra utlandet. Den kalles "å holde hus". Det handler i store trekk om det å ha et pent og ordentlig hjem. Og her til lands er muligheten for å lykkes gode.På 70-tallet ble husmorskolene nedlagt. Majoriteten ble påvirket av 68-generasjonens slakke holdning til stell og renhold. Lenge har husarbeidet vært nedprioritert lærdom. Men nå skal vi altså endres. Det vil ikke lenger være "in" å ha rot og store støvdotter under sofaen. Et ryddig hjem skaper ro og balanse i en ellers travel og til dels kaotisk verden. Heldigvis har det også skjedd en del teknologiske fremskritt på veien.

Unngå skadelig mikrostøv

Hyppig støvsuging er den beste metoden for å fjerne støv. Ikke bare det som ligger på gulvet, men også der vi tidligere tørket med klut. Det er dessuten av betydning hvilken støvsuger vi benytter. Tradisjonelle støvsugere "brenner" støvet, og gir hos enkelte reaksjoner i luftveiene. For allergikere og astmatikere gir dette unødige plager. Det er returluften som er full av det helseskadelige mikrostøvet, og når finstøvet legger seg på overflatene igjen blir noe av vitsen med å støvsuge borte. Hepa-filtre o.l. blir markedsført som en løsning, men totalt fri for utslipp er det kun sentralstøvsugeren som er.Hva er en sentralstøvsuger

En sentralstøvsuger monteres vanligvis på vaskerom, kott, loft eller i kjelleren. Fra sugeenheten føres rør til sugekontakter montert i gulv eller på vegg. 1 sugekontakt dekker inntil 100 m2 gulvflate. Alt støvet føres ut i det fri, og mikrostøvet fjernes derved fra rommet. Støvsugingen gjøres unna enklere og raskere, og du slipper unødig slitasje på inventaret. I tillegg er lydnivået atskillig mer dempet enn ved bruk av tradisjonelle støvsugere. 

Hvorfor du bør velge sentralstøvsuger?

Sentralstøvsugere er utviklet for både leiligheter, hus og hytter. Monteringen er enkel i såvel nye som gamle boliger. Installasjonen utføres normalt på en dag, og jobben går greit for de litt nevenyttige. Forhandleren kan gi råd hvis du vil ha utført jobben av andre. Boligen øker også i verdi etter installasjonen. Men for stadig flere er det helsegevinsten og tidsbesparelsen i hverdagen som betyr aller mest. 

Hvilket merke skal du velge?

Sugeeffekt, brukervennlighet og pris er av størst betydning for de fleste. NTNU, Norges Teknisk-naturvitenskapelige Universitet, utførte tester for Huseiernes Landsforbund og TV2 Hjelper deg i 1999. Sentralstøvsugere fra FOMA, Beam, Flexit og Villavent var med i testen. Disse leverandørene representerer ca. 95 % av markedet. FOMA var testens vinner med toppkarakter for sugeeffekt og ekstra pluss for enkel monteringsveiledning. 

Resultatliste:

Nr. 1 FOMA 79,5 poeng 
Nr. 2 Beam 57,5 poeng
Nr. 3 Flexit 30,0 poeng
Nr. 4 Villavent 28,7 poeng

Testen er også gjengitt på Internett: www.foma.no
FOMA sentralstøvsugere er også kåret til "Best i test" av det svenske Konsumentvärket.

Endringer i ettertid

Testresultatene medførte at Beam, Villavent og Flexit foretok forbedringer på sine sentralstøvsugere. Beam har byttet standardmunnstykke og ville ha fått bedre resultater for både luftmengde og støvoppsamling. Villavent endret konstruksjonen på lokket så det ikke knekker så lett. Villavent ville derfor ha fått en høyere karakter på brukervennlighet. Flexit har sluttet med pose i sin modell og ville antagelig ha oppnådd bedre resultater både for luftmengde og støvoppsamling.