28.03.02 www.husbyggeren.no

Helsefarlig miljøtiltak

Tekst: Nina Granlund Sæther, Huseiernes Landsforbund


Senk temperaturen på varmtvannstanken og spar strøm, er rådet fra energisentrene. 
- Det vil jeg sterkt fraråde, sier Vidar Lund ved Folkehelsa. Lav temperatur i varmtvannstanken øker risikoen for oppblomstring av de farlige legionellabakteriene.


Når energiprisene stiger prøver mange å redusere forbruket. Enøksentrene oppfordrer oss blant annet til å senke temperaturen på varmtvannsberederen. "Både av helsemessige og økonomiske årsaker lønner det seg å redusere temperaturen på varmtvannet", er budskapet på Enøksentrenes hjemmeside. Anbefalt temperatur er riktig nok 65 grader, men mange kan bli fristet til å sette temperaturen ytterligere ned.
- Det vil jeg sterkt fraråde, sier Vidar Lund.
Hittil i år har Statens institutt for folkehelse registrert 27 tilfeller av legionærsyken. Aldri tidligere har det vært registrert så mange tilfeller av den alvorlige lungesykdommen med høy dødelighet her i landet. Men Folkehelsa ser ikke bort fra at antallet smittede kan være enda høyere da sykdommen lett forveksles med lungebetennelse. Legionella pneumoniae kan også forårsake den influensalignende pontiac-feberen.
- Legionellabakterien finnes naturlig i vann og jord, forteller forsker ved vannhygieneavdelingen i Folkehelsa, Vidar Lund. Man kan faktisk drikke ganske mye vann som inneholder legionellabakterier uten å bli syk. Det er når bakteriene kommer ned i lungene de blir farlige.
Når man dusjer blir noe av vannet transformert til fin-fint vannstøv som man puster inn i lungene. Derfor overføres smitte lett i dusjer og baderom. Sykdommen ble første gang registrert i USA i 1976. Bakteriene trives også godt i boblebad, luftfuktere, fontener og grønnsaksfuktere i forretninger. Varmepumpeanlegg og air condition-anlegg er også smittekilder.

Lite å spare

Sparedusjer transformerer mer av vannet til fint støv enn vanlige dusjer. Teorien tilsier da at en kombinasjon av lav temperatur på vannet og sparedusj blir svært uheldig. Lund kan likevel ikke si at det er større fare for å bli smittet når man bruker sparedusj. Det har man ingen bevis for.
- Problemet med legionellabakteriene er menneskeskapt, sier Vidar Lund. I vårt klima er temperaturen vanligvis for lav til å få høye konsentrasjoner. Men vi har laget nisjer der bakteriene trives, og det synes særlig å være i varmtvannssystemer. Hittil har man ikke klart å identifisere noen smittekilder her i landet. I Stavanger, hvor det har vært særlig mange utbrudd, har man hatt mistanke til fontenen i Breiavannet, men det er ikke bekreftet at smitten kommer herfra.
- Det er fare på ferde når temperaturen i varmtvannstanken senkes til for eksempel 50 grader, sier administrerende dirketør Thore Sydtangen i CTC Ferrofil på Årnes som produserer varmtvannstanker. 
Legionellabakteriene trives særlig godt mellom 30 og 50 grader. De tolererer også høyere temperaturer selv om vekstvilkårene da ikke er like gode. Ingen andre sykdomsbakterier trives i så varmt vann. Problemet med legionella har firmaet vært opptatt av i mange år. 
- Vi anbefaler en temperatur over 65 grader, sier Sydtangen til Hus & bolig. Først da kan man være sikker på at bakteriene dør. Standard innstilling på norske beredere er mellom 70 og 75 grader Celcius.
Direktøren mener det er lite å spare på å senke temperaturen i tanken ti grader, neppe mer enn 50 kroner i løpet av et år. Har vannet høy temperatur, bruker man forholdsvis mer kaldtvann både når man dusjer og vasker opp enn når temperaturen er lavere.
- Det er ikke her man skal spare strøm! Sydtangen understreker dessuten at varmen fra berederen er nytteenergi.
- Også i varmepumpeanlegg har legionella ypperlige vekstvilkår. Derfor anbefaler vi alltid etterheting av vannet i varmepumper til minimum 65 grader før det går ut i en dusj, sier Thore Sydtangen.

Vask dusjhodet

- Det er også viktig å være oppmerksom på at vannet, hvis det er lang vei, kan bli flere grader kaldere fra berederen og frem til tappepunktet, sier Vidar Lund i Folkehelsa.
Legionellabakteriene trives også i rørsystemet, i blandebatterier og dusjhoder. Derfor så han helst at vannet hadde en temperatur som ikke var lavere enn 55 grader ved tappepunktet. 
Men ifølge byggforskriftene skal temperaturen ut av kraner til personlig hygiene ikke være høyere enn 55 grader, opplyser Thore Sydtangen. Det er for å unngå skolding. I barnehager må temperaturen ikke overstige 38 grader. 
- Jeg kjenner ikke til når disse forskriftene ble laget, men jeg tviler på om det var særlig fokus på legionella. Det er først de siste årene man har vært kjent med denne bakterieproblematikken. Teknisk må det være mulig å tvangsstyre et blandebatteri slik at man forholder seg til regelverket og unngår skolding, sier Lund. Men det bør også være en mulighet for å spyle gjennom systemet med vann som holder minst 55 grader! Særlig i barnehager hvor temperaturen skal være så lav er det viktig å gjøre dette med jevne mellomrom.
Hvis man er redd for at det skal hope seg opp bakterier, for eksempel i dusjhodet, er rådet fra forskeren at man av og til kjører bare kokende vann gjennom dusjen. Selve dusjhodet kan også skrus fra hverandre og renses for belegg og slam. Det kan eventuelt også skylles i vann tilsatt litt klorin. Har man mistanke om legionella, kan man eventuelt også avtappe slam fra varmtvannsberederen. Men høy nok temperatur skal være nok til å få has på slike bakterier.