11.02.06 www.husbyggeren.no

El-avgiften må fjernes

Av Husbyggeren


Huseiernes Landsforbund (HL) er svært bekymret for prisøkningene på elektrisk kraft. Eksporten og forbruket av elektrisk kraft øker samtidig som produsentene av elektrisk kraft tapper magasinene ned mer enn normalt.


Foto: Ove Elnan


Spotprisen i januar måned har aldri vært høyere med unntak av krisevinteren 2003. Dersom vi får en ekstra kald ettervinter, vil prisene kunne stige ytterligere. Tilsiget i vårflommen kan dessuten bli mindre enn normalt, fordi det er mindre snø i fjellet enn vanlig.

Fra de rekordhøye strømprisene flommer det inn rekordmange milliarder til staten og kraftkommunene. Da strømprisen lå på halvparten av dagens nivå ble det i nasjonalbudsjettet argumentert for at el-avgiften måtte økes fordi strømprisen var så lav. Når strømprisen nå er doblet, bør el-avgiften på 12 øre pr. kWh inkludert merverdiavgift fjernes med den samme begrunnelse.

Huseiernes Landsforbund har forståelse for at produsenter av elektrisk kraft opererer i et marked, men finner det usosialt og uforsvarlig at det nok en gang kan se ut som om kortsiktig salg er viktigere enn forsyningssikkerheten. Ingen som kjøper eller selger i et marked er unntatt fra å vise sosialt ansvar, og det bør i tillegg ligge en særlig forpliktelse på norske produsenter som er nesten 100 prosent offentlig eid med Statkraft som den viktigste aktøren. 

Norske produsenter har vært svært aktive med å selge kraft til utlandet samtidig som mye kraft er kjøpt tilbake til Norge igjen. Summen av import og eksport av kraft har i de siste årene utgjort vel 15 prosent av forbruket. Dette har ført til at europeiske engrospriser på elektrisk kraft har fått stadig større betydning for prisene her hjemme. Før krisevinteren 2003 lå vanlig spotpris på mellom 10 og 20 øre pr. kWh. Gjennomsnittet for januar i år var 31 – 32 øre. Dette er etter HLs mening helt uholdbart, og mange husholdninger er med rette bekymret fordi utgiftene til oppvarming blir for høye. Prisene er også svært høye i Europa nå fordi kontinentets produsenter for en stor del lager elektrisiteten med olje, kull og gass. Disse produsentene må i tillegg til meget høye råvarepriser for sine fossile energikilder også betale mye i CO2-avgift. Når de produserer mer enn de har kvoter for, må de også betale ekstra høye CO2-avgifter. Til dette markedet kan norske vannkraftprodusenter selge sin kraft uten å betale ett øre verken i CO2-avgift eller til fossile energikilder. Når de selger kraft i Norge til Europeiske priser, fosser pengene inn i kassen uten at de har noen av kostnadene fastlandseuropeere har.

- Når pengene fosser inn i offentlige kasser fra vanlige folk som må betale blodpris for sin strøm, er det på tide å fjerne elavgiften, påpeker utredningssjef Dag Refling i Huseiernes Landsforbund.