17.11.11 www.husbyggeren.no

Unngå problemer med håndverkeren

Av Ove Elnan


Den beste måten å unngå problemer med håndverkeren på er å sørge for en skikkelig avtale som regulerer forholdet mellom partene før arbeidet starter opp.




- Vi får mange henvendelser fra medlemmer som er kommet i problemer fordi avtalen med håndverkeren er for dårlig. Derfor har vi laget en kontrakt for arbeider på fast eiendom, som inneholder det vesentligste man bør ha med i en avtale, sier advokat i Huseiernes Landsforbund, Line Parelius.

Nordmenn ligger i verdenstoppen når det gjelder oppussing av bolig. Undersøkelser viser at over 40 % av alle som pusser opp, ender opp med budsjettoverskridelse. Prisoverraskelser er ikke den eneste utfordringen man står overfor ved bygge- eller oppussingsprosjekter. Vi har alle hørt historier om håndverkere som ikke kommer til avtalt tid, som bruker lang tid på å bli helt ferdig, eller som har gjort en for dårlig jobb.

- Vi er altså ikke verdensmestre i knirkefri oppussing. Det er imidlertid en del grep man kan gjøre for å redusere risikoen for trøbbel, sier Parelius.

HLs standardavtale kan brukes på alt arbeid på fast eiendom som reguleres av håndverkertjenesteloven. Den regulerer blant annet hvilken pris som skal betales for arbeidet, hva arbeidet skal gå ut på, hvilke tidsfrister som skal gjelde for ferdigstillelse, og mulighet for å avtale dagmulkt dersom håndverkeren er forsinket.

Ti gode råd for å unngå problemer med håndverkeren

1. Ikke inngå avtale med den første håndverkeren som melder seg. Ta deg tid til å undersøke om firmaet er solid, om det har vært i bransjen noen år, og om det har levert regnskaper for siste år.
2. Be om referanser på arbeid håndverkeren har utført hos andre, og ta en prat med tidligere oppdragsgivere.
3. La håndverkeren gå en grundig befaring av arbeidsstedet, slik at du vet at han har best mulig oversikt over hva arbeidet omfatter, og at han ikke støter på overraskelser underveis.
4. Inngå en skriftlig avtale.
5. Lag en skikkelig oversikt over hva arbeidet skal gå ut på, og sørg for at alt du vil ha gjort kommer med i avtalen, slik at håndverkeren ikke skal ha ekstrabetalt for å levere et resultat du er fornøyd med.
6. Bestem deg for om du vil ha en fastprisavtale eller om du vil ha håndverkeren gående på timebasis, eventuelt at det gis et prisoverslag som ikke kan overskrides med mer enn 15 %.
7. Avtal en tidsfrist for når arbeidet skal være ferdig.
8. Det er lurt å avtale dagmulkt ved forsinkelse. Dagmulkt er normalerstatning, som man har krav på uten å dokumentere et økonomisk tap.
9. Avtal når betaling skal skje; når arbeidet er fullført eller underveis i prosessen. Forskuddsbetaling er risikosport.
10. Husk å få signert avtalen av den i håndverkerfirmaet som er bemyndiget til å underskrive kontrakter.

Internett:
www.huseierne.no