10.12.10 www.husbyggeren.no

Du kan halvere strømregningen

Av Ove Elnan


Ikke la sprengkulde og stigende strømpriser knekke familiens økonomi. Har du et eldre hus er det mulig å halvere strømforbruket med effektive tiltak, sier adm. direktør Peter Batta i Huseiernes Landsforbund.


Her isoleres det med Glava Extrem - den nye isolasjonen fra Glava. Den isolerer over 10 % bedre enn vanlig isolasjon.


Mer enn to tredjedeler av norske boliger er bygget før det ble stilt krav til isolasjonstykkelse og andre tekniske forhold som senker energiforbruket. Nærmere en halv million boliger er bygget før isolasjon ble vanlig.

De eldste boligene kan halvere energibehovet med etterisolering. En middels stor bolig fra før 1955 kan kutte strømregningen med over 20 000 kroner i året. Også for boliger bygd frem til 1980, kan det være mye å hente.

Begynn med det enkle først

Det er lurt å starte med de helt enkle tiltakene, som sparedusj, lavenergipærer, tetningslister og isolasjon av varmerør. Du gjør det selv og utgiftene er spart inn før vinteren er omme. Det samme gjelder blafrespjeld på kjøkkenventilatoren.

- Et tiltak som er helt gratis, er å senke temperaturen i rom som ikke er i bruk. Pass bare på at vann ikke fryser, advarer Batta.

Installasjon av luft til luft varmepumper kan også betale seg fort. Det samme gjelder etterisolering av loft. Gjør du det selv, er det fort spart inn, men selv om du må bruke håndverkere vil det være svært lønnsomt.

Isolering av randsonen der gulvet møter ytterveggene kan også være et tiltak med like god lønnsomhet som å isolere tak eller loftsgulv. Besparelse og kostnader vil riktignok variere fra bolig til bolig.

- Hvis det er gulvkaldt, er det er et tiltak som også gir økt komfort, påpeker Batta.

De store investeringene

En stor andel av strømforbruket vårt går til oppvarming, og gamle eneboliger krever mer energi enn nye. Det er mest å spare på omfattende tiltak i eldre boliger, men selv i boliger bygd på 1980-tallet kan det være mye å hente.

- Start med å energimerke huset ditt. Det er en god start hvis du vil spare energi, sier Peter Batta.

Alle som energimerker huset sitt får en energiattest med forslag til hvordan strømregningen kan reduseres. Kostnadene med mer omfattende tiltak kommer fort opp i noen hundre tusen kroner.

- Mange ønsker å spare energi, både for å spare lommeboken og klimaet, men rådene i energiattesten sier lite om hva det koster og hvor mye du sparer. Og, man bør jo prioritere de mest lønnsomme tiltakene.

Batta advarer mot å tro at alt som foreslås i energiattesten er like lønnsomt. Enova anbefaler ofte utskifting av vinduer, og har beregnet at en bolig på 150 m2 kan spare 3 240 kroner på å bytte fra tolags til trelags glass. Kostnaden ved å bytte vinduene kan fort komme opp i 150 000 kroner, og da blir det dårlig avkastning om man ser på energisparing alene.

- De største investeringene vil vi først og fremst anbefale å ta om man likevel skal rehabilitere. Skal du likevel skifte vinduer er det god lønnsomhet i å velge såkalte lavenergivinduer. Prisforskjellen er ikke så stor, og besparelsen blir merkbar, sier Batta.

Isolasjon av yttervegger kan nedbetale seg raskt hvis det kan gjøres med innblåsning. Krever det at man lekter ut veggene, gir det god økonomi hvis man uansett må bytte panel.

- Før man går i gang med store investeringer i energieffektivisering, er det viktig at man sjekker hvilke støtteordninger som finnes lokalt eller gjennom Energifondet som administreres av Enova, påpeker Peter Batta i Huseiernes Landsforbund.

Flere gode tips:
www.huseierne.no - www.enova.no

Beregninger av energibesparelse og kostnader:
http://www.bygningsenergidirektivet.no/Global/energimerking/Dokumenter/Veiledning_boligr%C3%A5dgivere.pdf