18.03.09 www.husbyggeren.no

Ta ansvaret som arbeidsgiver på alvor

Av Einar Frigland, Huseiernes Landsforbund


Mange huseiere er ikke klar over det arbeidsgiveransvaret de kan få når de får hjelp til f.eks. snekker- eller malerjobber. Nylig ble en huseier i Oslo dømt til bot, fengsel og erstatning til etterlatte da en mann som hjalp ham med huset falt ned fra en stige og døde.


Ill. foto: Ove Elnan


Får du hjelp av en venn til å snekre litt på huset ditt en dag, defineres det som en vennetjeneste. Da er det ikke nødvendig å følge alle påleggene i arbeidsmiljøloven. Men hvis noen hjelper deg over noe tid, og i tillegg mottar penger for jobben, har du etter loven et arbeidsgiveransvar.

Det gjelder også hvis du for eksempel har engasjert naboens sønn til å male huset ditt noen sommeruker mot lommepenger. Selv om du kan se på det som en vennetjeneste å gi ungdommen en enkel jobb mot litt betaling, blir du rettslig sett for arbeidsgiver å regne.

Arbeidsmiljøloven stiller en rekke krav til arbeidsgiver som blant annet handler om sikring av arbeidsplassen – pålegg de færreste huseiere klarer å følge. Mange blir ikke oppdaget. Men blir man det, eller skulle arbeideren komme til å skade seg, risikerer man strenge straffer. At mange slike jobber også foregår ”svart”, er i denne sammenhengen det minste problemet. Dersom du absolutt vil gi naboens sønn noe å gjøre i sommer, bør du passe på at arbeidet er tilnærmet risikofritt.

Ikke la noen balansere på en stige for å komme til med malerkosten under mønet. Moralen er i bunn og grunn følgende: Sett bort farlige jobber til firmaer. Kommer det noen på døren din og tilbyr seg å male huset ditt for en billig penge, så tenk på at det kan komme til å koste deg dyrt dersom ikke alle formaliteter er i sin skjønneste orden. Det tryggeste er å bruke et firma som er registrert i Brønnøysund. Utenlandske håndverkere kan være registrert i sine hjemland, men dette er det vanskelig for deg å sjekke.