09.11.06 www.husbyggeren.no

Advarer mot parallellimporterte varmepumper

Av Husbyggeren

Tro ikke at du kjøper trygghet, service og gode garantiordninger selv om du investerer i en varmepumpe med et kjent merke. Er selger uautorisert, og produktet importert gjennom feil kanaler, kan du stå tomhendt igjen dersom noe går galt.


Ill. foto: Ove Elnan


Kjøper du en såkalt parallellimportert varmepumpe står du uten garantier, skriver Hus & Bolig, medlemsbladet til Huseiernes Landsforbund. Parallellimport, der en vare er importert utenom produsentens godkjente forhandlernett er i utgangspunktet ikke ulovlig, og kan i mange tilfeller gi forbrukerne billigere varer.

Likevel er det grunn til å trå varsomt dersom du velger å kjøpe en varmepumpe fra en ikke-godkjent forhandler. Det finnes nemlig ingen felleseuropeisk garantiordning for denne typen produkter. Går varmepumpen du har kjøpt i stykker er du derfor helt avhengig av at firmaet du har kjøpt den av er villig til å erstatte produktet, noe du også har krav på etter forbrukerkjøpsloven. Problemet oppstår ofte når firmaet du har handlet med går konkurs eller forsvinner. Da hjelper det for eksempel ikke å ringe på døra til Panasonic og kreve en ny pumpe.

- Lokalt har vi dessverre ikke økonomisk mulighet til å ta oss av denne typen saker, sier Lisbeth Bauer, daglig leder i Bauer Energi som er norsk distributør av Panasonic varmepumper, til bladet.

Går du med planer om å investere i en varmepumpe kan du undersøke om forhandleren du er i kontakt med er autorisert ved å gå inn på distributørens eller importørens internettsider. Du kan også ringe firmaet direkte og be om opplysninger.

- Autoriserte firma har gjerne en viss kvalitet fordi distributøren vet at de blir sittende igjen med problemet dersom noe går galt. Derfor har de en egen kvalitetssikring som blant annet sørger for ryddig økonomi, sier Bård Baardsen i Norsk varmepumpeforening, til Hus & Bolig.