1999 www.husbyggeren.no

Hvorfor velger flere og flere teglhus?

Av Ing. Per Christian Berg

Dette er et spørsmål med mange svar. Produksjonen av teglhus er kommet tilbake i markedet for å bli. Tidligere var det å bygge boliger i teglstein den dominerende byggemåten i Norge. På 50- tallet skjedde det en revolusjon innen trehusproduksjon. Da kom det såkalte Pre-Cut systemet for fullt. Store serier kunne produseres, og prisene på trehus gikk drastisk ned. Den store taperen ble teglhuset som ikke klarte å konkurrere på pris. Vi må faktisk helt fram til 80- tallet før dette med teglhus begynte å se dagens lys igjen. 





Årsaken til at teglhus begynte å bli interessant igjen, var at folk begynte å stille krav og en del spørsmål. Det gikk på egenskaper som branntrygghet, støyproblemer, bedre inneklima og ikke minst vedlikeholdet. Dette er helt sentrale spørsmål og problemområder som alle som skal bygge bør ta stilling til. Før murbransjen begynte med produksjon av eneboliger, har den utført en rekke større prosjekter for det offentlige og industrien. Det som har vært mest bygget i bærende tegl som det heter, er skoler, sykehjem, barnehaver og kontorbygg. Årsaken til dette ligger nettopp i de foran nevnte egenskaper og problemstillinger. 

Vedlikehold

For å ta det siste først, er fritid noe av det som har høyest prioritet i en moderne familie. Ved valg av trehus vet vi at vi må bruke mye av vår fritid til vedlikehold. Ikke så mye de første årene, men dette tiltar med boligens alder. Velger en et teglhus vil vedlikeholdet bli redusert til et minimum. Det kan begrense seg til å spyle av huset med hageslange om våren for å fjerne skitt og smuss som har lagt seg på i løpet av vinteren. Selve teglsteinen er det ikke nødvendig å gjøre noe mer med. Den får bare en finere patina etter som årene går. Dersom du bor i et område med mye sur nedbør, vil du muligens måtte gå over fugene med mørtel ca hvert 25-35 år. Men dette vil som sagt være avhengig av surhetsgraden i området du bor.

Hva med brann?

Er det noe vi alle ønsker, så er det å verne om familien. Norge har beklageligvis rekord med å ligge omtrent på verdenstoppen over branner. Vi sier ikke at det ikke brenner i et teglhus, men faren er vesentlig redusert og omfanget vil være begrenset. Bakgrunnen er naturlig nok at teglhus er bygget opp i en murkonstruksjon med etasjeskillere i lettbetong. Forsikringsbransjen har tatt konsekvensen av dette og tilbyr rimeligere premier til folk som bygger rene teglhus.

Støy

Et problem som har vært diskutert de senere årene er støyproblemer. Dette er noe de færreste blir utsatt for i villastrøk, men de som blir det, vet hva det betyr. Etter hvert som det blir færre tomter igjen, må en ofte velge et boligområde som ligger i nærheten av jernbane, hovedveier eller tilsvarende støykilder. Ved valg av denne type tomter kan det nok være klokt å vurdere et teglhus. Det er to hovedgrunner til det. Det ene er at materialet tegl er et såkalt tungt absorberende materiale. Det vil si at det fanger opp og reduserer støyen. Det andre er selve huskonstruksjonen, som består av to teglvanger med luftspalte og isolasjon mellom. Denne tekniske løsningen vil naturlig nok absorbere mesteparten av utenforliggende støy. Vi vil også anbefale å ikke legge for mye vindusflater i retning av støykilden.

Egenskaper

Et annet sentralt spørsmål er: Hvilke hustyper er det som puster? Det er to typer huskonstruksjoner som har denne naturlige egenskapen. Det ene er rene tømmerhus, og det andre er tegl/murhus. Dersom det er astma eller allergi i familien, bør en av disse huskonstruksjoner velges. Vanlig standard ferdighus i tre har ikke denne egenskapen pga fuktsperren som ligger i ytterveggskonstruksjonen. Grunnen til at teglhus puster er som tidligere nevnt ytterveggskonstruksjonen som består av to teglvanger med luftspalte og isolasjon, men ingen fuktsperre. 
Norge er et land med sterkt varierende klimatiske forhold: Alt fra hete sommerdager til regn, blest og vinterkulde. Dette er forhold som ligger vel til rette for teglhus. Hva er så årsaken til det? Murverk opptar og lagrer både varme og kulde. Ved fallende/stigende temperaturer, avgis varme/kulde langsomt. Denne tregheten for temperaturendringer virker stabiliserende på inneklimaet. Murverk tar vare på både oppvarmet og avkjølt luft. Dette takket være både materialet teglstein og selve ytterveggskonstruksjonen. I tillegg har teglhus ekte håndmurte gammeldagse teglpiper som har de samme egenskapene, og er med på å forsterke varmelagringegenskapene ytterligere, noe moderne prefabrikkerte piper ikke har. En oppvarmet teglstein holder vesentlig bedre og lengre på tilført varme enn en tilsvarende mengde trevirke. Resultatet er at teglhus er svale om sommeren og lune og varme om vinteren.

Tar det lengre tid å bygge teglhus?

Sammenligner vi med et standard ferdighus, er svaret ja. Men sammenligner vi med to identisk like arkitekttegnede hus, er svaret nei. Her er produksjonstiden den samme, ca. 6-7 mnd. for standard husstørrelse på ca 100-120 kvm i grunnflate.

Hvor kan jeg bygge teglhus?

Jeg vil faktisk stille spørsmålet annerledes. Er det noe sted jeg ikke kan bygge teglhus? Teglhus kan tilpasses omgivelsene, og vi har ikke funnet noe sted det ikke passer inn. Denne type hus er et rent håndverk. Alt blir utført på byggeplassen der og da av håndverkere. De fleste byggherrer ønsker å gi huset sitt eget preg, og ved utførelse av teglhus er det enkelt å legge inn små detaljer, f. eks. rundt vinduer eller ved inngangspartiet. Det skal ikke mye til før du har en bolig med særpreg, og det koster ikke all verden.

Hva med trehus kledd med tegl?

Jeg nevnte i et tidligere avsnitt ordene rene teglhus. Hva mener jeg så med det? Det vi til daglig ser i boligområder, og som oppfattes som teglhus, er stort sett trehus kledd med tegl. Dette er en helt annen huskonstruksjon. Det vi oppnår med denne løsningen, er teglhusets egenskaper mht. vedlikehold. Det vi ikke oppnår, er egenskapene mht. brann, huskonstruksjon som puster, evnen til å redusere støy og de innvendige varme/sval-egenskapene. Det handler også om å blande flere typer materialer inn i en og samme konstruksjon, noe som sett fra et teknisk synspunkt ikke er av det beste. Skal du satse på et teglhus skal det være gjennomført, og med gjennomført mener jeg tegl i fasaden og i den indre bærende konstruksjonen. Da først har du en fullgod teknisk løsning. Det finnes murte alternativer til tegl innvendig. Mange sier at de ikke ønsker synlig tegl inne i hele boligen. Er det noe jeg er enig i, er det nettopp det. I teglhus har du valget. Vanligvis er det slik at de innvendige veggene blir pusset, klar til maling/tapetsering, eventuelt kles med panel. Men dersom du ønsker å ha en vegg, et parti med synlig tegl inne, rundt peis, inngangsparti e.l., lar en her bare være å pusse dette området. Et parti med synlig tegl er kun med på å skape liv og heve standarden på boligen ytterligere.

Hva koster det?

Pris er bestandig interessant. Et teglhus er ikke noe ferdigprodukt, men et håndverk som blir utført på byggeplassen etter arkitektens tegninger. Sammenligner vi to identisk like arkitekttegnede boliger, det ene i tre og det andre i teglstein, vil teglhuset ligge ca. 10-15% over i pris. Tar vi et standard ferdighus i tre, vil teglhuset ligge ca. 20% over. Det som er spesielt interessant å merke seg, er at i alternativet med to like arkitekttegnede hus ligger produksjonskostnadene ca. 10-15% over trehuset, men denne merkostnaden er tatt igjen i løpet av ca. 12 år pga reduserte vedlikeholdskostnader, strømutgifter og rimeligere forsikring.