Hva slags 
   ILDSTED 
               
skal jeg velge?
Av Marit Jørdre

Peis, kanskje en peisovn - eller hva med en vedovn. Stor eller liten, eller kanskje mellomstor? Et ildsted skal ofte dekke flere behov, og mange hensyn spiller inn når man skal velge. Ildstedet skal være et koselig samlingspunkt, det skal være en del av interiøret, og det skal også fungere som en oppvarmingskilde. Hvor begynner jeg?


Foto: Dovre AS.


Det er naturlig å begynne med størrelsen. Hvor stort ildsted har jeg egentlig behov for? For å finne ut dette bør følgende ting sjekkes: 
- Hvor stort er rommet
- Hvor stort totalareal skal varmes opp
- Plasseringen
- Hvor skal ildstedet stå
- Skal det være hovedoppvarmingskilden
- Skal det være tilleggsvarme

Sentralt i huset er det en fordel med et større ildsted som kan varme opp store arealer. Også i en underetasje er det gunstig å ha et ildsted med høy varmekapasitet, gjerne ca. 9000 W eller mer. Varmluft vil alltid stige, og hvis du har en åpen løsning mellom kjeller og huset for øvrig, vil du utnytte varmen over hele huset. Ønsker du primært oppvarming av små rom, er det tilstrekkelig med et lite ildsted. 


Et ildsted varmer sjelden for lite!


Dagens godt isolerte hus holder godt på varmen, og de fleste har også elektrisitet og/eller flytende brensel som hovedoppvarmingskilde. Mange har gjort den feilen at de installerer et altfor stort ildsted som de ikke har full glede av fordi det avgir altfor mye varme. De nye rentbrennende ildstedene som selges nå utnytter dessuten veden enda bedre enn hva eldre ildsteder gjør. 


Beregning av varmebehov for din bolig

Det totale varmebehovet vil variere avhengig av hustype, isolasjon, størrelse på vindusareal samt klimaet der du bor. I et vanlig godt isolert bolighus vil for eksempel wattbehovet ligge på 60 - 80 W pr. m2. Et bolighus på 120m2 vil dermed ha følgende totale wattbehov: 120 m2 x 80 W = 9.600 W. Hytter har et noe større wattbehov.


Hvor skal ildstedet plasseres?


Plasseringen er viktig for ildstedvalget. Ved plassering av ildstedet er det fysiske og praktiske hensyn å ta, som f.eks. skorsteinens plassering og tverrsnitt, brannmurens størrelse og gulvets beskaffenhet. Kan det eventuelt forsterkes?. Det er også viktig å plassere ildstedet slik at du får glede av å se bålet, samt føle varmen fra nettopp den plassen i rommet du tilbringer mest tid. Virker det vanskelig å få plassert ildstedet der du vil ha det, ta med deg tegning av rommet til din varmeforhandler for å få hjelp. 


Hvilken type ildsted passer inn i mitt hjem?


I tillegg til størrelse og plassering må du også ta hensyn til hvilken type ildsted du ønsker, og hva som stilmessig passer inn. Et ildsted er ikke bare en oppvarmingskilde, men en viktig del av hele interiøret. Det er derfor viktig å finne en stil som passer din innredningssmak. Du kan velge mellom mange forskjellige produkttyper.


Peisinnsatser


Med en peisinnsats har du muligheten til å mure din egen drømmepeis, eller sette opp en elementpeis i kjøkken og stue. Stadig flere velger elementpeiser (byggesett i lettbetong) fordi de er rimelige å anskaffe, raske å montere, og de kan monteres direkte på tregulv uten forsterkninger eller avstivning av gulvet. Det som gjør peisen så enestående er at den i tillegg til å avgi strålevarme, har konveksjonseffekt. Både rommet peisen er plassert i, og tilstøtende rom, tilføres varmluft. Det betyr jevn og rask oppvarming. 
Peisinnsatser finnes i alle størrelser, og du finner noen som passer til de fleste rom - enten du vil ha peisen i stua, på kjøkkenet eller kanskje i spisestua. 


Peiskassetter for gruepeis


Har du en gruepeis så vet du at den gir mye kos, men at den ikke er noen stor varmekilde. Tvert i mot. En tradisjonell gruepeis stjeler faktisk store mengder luft fra rommet ved å transportere 300 - 500 m3 varmluft ut av skorsteinen hver eneste time. Med en peiskassettløsning kan du enkelt gjøre om gruepeisen til en god varmekilde, og det gir trygghet å kunne lukke dørene slik at gnister og glør ikke kommer ut i rommet. 


Peisovner


En peisovn er løsningen for deg som har lyst på peis, men som har liten plass. Eller for deg som rett og slett har lyst på en tradisjonsrik ovn som både varmer og pynter opp. En peisovn er en vedovn med glassdør. Dermed får du maksimal varmeeffekt, samtidig som du har innsyn til peisbålet gjennom glasset i døren. 


Vedovner


I en vedovn ligger tradisjon, kos og varme. De er gammeldagse, men samtidig tidløse og går aldri av moten. Skal du ha en solid varmekilde, som heller ikke tar stor plass - er en vedovn et godt valg. De passer på kjøkkenet, i stua eller på soverommet - hjemme eller på hytta. Utvalget er stort, og mange typer kan passe inn i ditt hjem. Ta kontakt med en forhandler for å få informasjon om hva som finnes på markedet, samt hjelp til å finne det som er mest hensiktsmessig for ditt behov.


Hva med monteringen? 


Dette gjelder for vedfyrte ildsteder. 
Noen velger å sette opp ildstedet selv, mens andre søker hjelp hos en montør. Det kan være lurt å høre hva en varmeforhandler anbefaler. De kan hjelpe deg med å skaffe en montør og gi deg annen hjelp du måtte ha behov for. Men det er viktig å huske på at i begge tilfeller har du som eier alltid ansvaret for installasjonen og at kontroll blir utført i etterkant! Du har ansvar for å følge de krav som gjelder etter Plan- og bygningslovens byggeregler, at monteringsanvisningen blir fulgt, og at kontrollen utføres av en kvalifisert
kontrollør. Skriftlig dokumentasjon på installasjon og kontroll må også foreligge. Før montering av ditt nye ildsted bør du sjekke hvilke regler som til enhver tid gjelder for installasjon. For å få hjelp kan du ta kontakt med den stedlige bygningsetat.


Noen ting du må ta hensyn til før montering


Når det gjelder gulvet er det viktig å sjekke fundamentet (at gulvet tåler den økte vekten), gulvbelegg (tepper e.l. må fjernes) og at tregulv må dekkes med jernplate. Kontroller at brannmuren er tilstrekkelig både med tanke på materiale, tykkelse og utstrekning/omfang. Generelt krav til brannmur er minimum 100 mm tykkelse på Leca, Siporex, teglstein eller betong. Eventuelt kan det benyttes godkjent brannpanel. Avstand fra røykrør til brennbart materiale skal være min. 300 mm. I tillegg er det selvfølgelig viktig å fjerne all tapet og annet brennbart materiale bak ildstedet. Ved installasjonen er det alltid viktig å følge monteringsanvisningen nøye! Hvis ikke ildstedet er riktig installert kan det resultere i husbrann.