KAKKELOVNEN
- vakker varme i generasjoner

Av Murmester og kakkelovnsmaker Rune Ek Larsen

Kakkelovnens historie er lang. I Norge har den kanskje hatt mer et ry på seg som et praktmøbel enn et ildsted. Det er egentlig ganske ufortjent. I dag finnes kakkelovner i mange varianter, og mange er heldigvis oppnåelig for de aller fleste. Dette er et ildsted du kan stole på, både teknisk og som en langvarig og ryddig innredningsdetalj.


Her er ovnen for deg som søker tradisjoner; modell No 301 – Gabriel.
Dette er en ny modell i Tradisjonsserien, og leveres med eller uten
relieffer på bånd. Den har avpassede hjørner som gjør den like hyggelig
å plassere i hjørne som på rettvegg. Den praktfulle kronen er formgitt
av designeren Ingegärd Burmeister. Modellen er ca 235 cm høy som
standard, og kan derfor monteres hos alle med normal takhøyde.
Vekten er på nette 1800 kg og det kreves derfor fundament.
Foto: Kakkelovn Spesialisten AS.


Kakkelovnen er fremdeles eksklusiv - med håndlaget keramikk og vakkert siselerte detaljer. Men de siste år er det også utviklet mange nye modeller som gjør det mulig for flere husbyggere enn tidligere å oppnå sin drøm om en ekte og vakker kakkelovn i sin egen stue uten å vente på hjelp av bestemors arv. Et par andre momenter hjelper også til: Prisene på kakkelovner i Norge har stått stille i flere år, og selv om råvaren til kakkelovnens innmat er norsk, produseres det meste allikevel i Sverige. Det viser seg å være en fordel - spesielt økonomisk. Svenske produsenter er bestemt på å satse i Norge, og vi har vist oss som gode og pålitelige kunder. Dette har gitt resultater over flere år, og vi kan i dag nyte godt av svært gode handelsmessige relasjoner. 


God design og godt innemiljø - ingen motsetning

En kakkelovn blir sjelden varmere på overflaten enn at man kan ta på den. En stor fordel med lav overflatetemperatur er at man ikke brenner støvet i luften. Dermed holder man inneklimaet renere enn ved tradisjonell oppvarming hvor ovnene ofte kan bli glohete på overflaten. En hyggelig detalj er også at husets oppvarmingskilde dermed er mer vennlig mot barn, både av hensyn til inneklima, og fordi den ikke er så lett å brenne fingrene på. Den naturlige varmen fra en kakkelovn inneholder også litt fuktighet, og kakkelovneiere forteller deg gjerne hvor godt også plantene trives hjemme hos de! 


De nye strenge norske miljøkravene ble oppfylt i 1767


Da de nye miljøkravene ble innført i Norge medførte de ingen endringer for kakkelovnen. Allerede på 1700-tallet, da kakkelovnens nåværende form ble utviklet på oppdrag av Rikets Råd i Sverige, sørget man den gang for en nær sagt fullstendig forbrenning. Motivet den gangen var kanskje ikke så edelt - snarere tenkte man vel heller på å spare skogen til mer innbringende formål. I dag høster kakkelovnen også suksess fordi utslippsnivået er på det aller laveste nivå - like lavt som om skogen fikk stå der urørt! 


Norsk bergart forbedret kakkelovnen


Dagens kakkelovn bygges etter samme system som før, men de fleste lages av det norske steinmaterialet Olivin - en bergart født for over 400 millioner år siden som viste seg å ha svært gode varmelagrende egenskaper. Dette gav kakkelovnen en enda større evne til å lagre varme og hevet kakkelovnens ettervarmetid med flere timer. Olivinstein har samme opprinnelse som kleberstein, men er betydelig hardere. 
Det er slik at mye av vår olivinstein eksporteres til Sverige, og det er kanskje ikke så rart med tanke på at det er der man har de største tradisjonene, og også de suverent største ressursene på produksjon av kakkelovnselementer. Norsk ekspertise er kommet til i siste generasjon og har gitt et viktig bidrag til kakkelovnens beste.


Enkelt og effektivt ildsted


Røyken må vandre i 6-10 meter lange røykkanaler i en kakkelovn, og dette gir det tunge steinmaterialet nok tid til å oppta varmen fra røyken. Mengden av Olivinstein påvirker ovnens evne til å lagre varme, og dette kan variere mellom 12-25 timer. Derfor vil en tung kakkelovn ha et større varmemagasin enn en lettere utgave. Dagens kakkelovner kan veie opp til 1800 kg. I mange av dagens kakkelovner kan man faktisk fyre bare 2 -3 timer og ha god og varm ovn frem til neste dag! De fleste kakkelovner kan også utstyres med en liten vifte, noe som gir ekstra varme og raskere spredning. 


Jevn og behagelig varme


Vi kan gjerne fastslå at det finnes rimeligere ovner, men har du engang investert i et slikt varmemøbel, er den svært så rimelig i drift og din for resten av livet. La oss ta et eksempel; hvis du har et hus fra 70-tallet på vanlig størrelse, 120-130 m2, vil du ha et oppvarmingsbehov på ca 1 kWh ved en utetemperatur på 5 varmegrader. Med en moderne kakkelovn vil du da trenge ca 0,3 kg ved i timen - dvs. omtrent 8 kg ved i døgnet! Husk også på at en slik ovn fremdeles er varm og god om morgenen.


Alt i ett!


I det vakre men barske landet vårt trenger vi ekstra varme i mer enn halve året. Vi trenger varme både for kropp og sinn, og med et varmemøbel som en kakkelovn er, får vi sunn jevn varme, et staselig stuemøbel og et flammende peisbål - alt i ett!