14.03.02 www.husbyggeren.no

Løs LECA i hagen

Av Husbyggeren

"Drøm deg en hage", sier vi. Drøm om karpedammer, vindruer og bølgende åkre. Om vårens krokus og høstens grøde, podingsforsøk og søvnige humler. Hagen din er mulighetenes marked, de eneste begrensningene ligger i din egen fantasi. Og kan hende i din egen lommebok. Men du trenger hverken verdens mest viltvoksende fantasi eller verdens tykkeste lommebok for å komme et godt stykke på vei. 



Løs Leca er et rent naturprodukt. Det inneholder ingen skadelige stoffer eller gasser og skades ikke av frost. Leca-kulene veier bare mellom 20 og 25 % av tilsvarende mengder sand, grus eller pukk. De er produsert av vanlig norsk leire som blir matet inn i en lang roterende ovn og kommer ut igjen som ekspanderte kuler. Løs Leca egner seg godt som jordforbedringsmiddel der jorda er tett. Den kan også brukes som drenerende lag i bunnen av en plantegrøft. De luftige kulene bedrer tilførselen av luft til jorda og gjør den mer porøs. Samtidig blir jorda bokstavelig talt lettere, noe som er en fordel for eksempel på terrasser eller andre steder der man ikke kan ha for stor vekt.

Bedre jord

Matjord er den delen av jorda der det vokser planterøtter i dyrket jord. God matjord skal fungere som en bank og en brukskonto for plantene. Den lagrer næringssalter, vann og luft og gir det fra seg igjen i passende mengder når plantene trenger det. Ofte kjøper vi matjord når noe skal plantes, men det er slett ikke alltid nødvendig. Du kan lage utmerket vekstjord med utgangspunkt i den jorda du har. Død undergrunnsjord må tilføres kompost eller torv, gjødsel, eventuelt kalk og mikronæringssalter. Det er ofte tilsatt i vanlig hagegjødsel. Den beste jorda er en blanding av leire, sand og kompost eller torv.
Leirjord har mange gode egenskaper. Den holder godt på fuktigheten og har stor evne til å lagre og avgi næringssalter. Det er ikke uten grunn at mange av de beste jordbruksarealene i landet ligger på leirjord. Vi må bare blande inn noe som kan gjøre den løsere. I tung leirjord kan du blande inn så mye som 50 % løs Leca (4-10 mm).
Organiske jordforbedringsmidler som veksttorv, kompost og kugjødselkompost utfyller løs Leca på en utmerket måte. De tilføres for å gjøre jorda luftigere og for å opprettholde livet av meitemark og andre småkryp. Disse levende organismene som matjorda er full av, "spiser" kompost og torv som blir omdannet til humusstoffer som tas opp i plantene. Det vil si at både torv og kompost med tiden vil råtne og forsvinne. Leca-kuler blir ikke "spist opp" på samme måten. Etter hvert som vi får en god jord, vil også planterøttene være med og påvirke jorda. Vi sier at jorda kommer i god hevd, vi får god matjord. 

Løs Leca til hekkplanting

Løs Leca kan brukes både som dreneringslag på bunnen av plantehullet og til å blande i jorda for å gjøre den mindre kompakt. Plenen trenger normalt et matjordlag på ca 10-15 cm. Hekk trenger ca 30-40 cm dyp jord. Hvis undergrunnsjorda består av tett leire, må plantegropen dreneres slik at vannet får renne vekk. Legg da ut et 5-10 cm tykt lag med løs Leca i bunnen av grøfta og dekk med fiberduk.




Løs Leca i opphøyde bed

Opphøyde bed  har mange fordeler. De egner seg godt til planter som krever god drenering og i områder med mye nedbør. Opphøyde bed blir raskere varmet opp om våren, og tørker fort opp etter regn. De kan anlegges rett oppå en gressplen, men da må gresset drepes først eller på annen måte hindres i å vokse opp i bedet. Et lag med løs Leca i bunnen sikrer at det ikke blir stående vann der, forutsatt at vannet har avløp. Bland gjerne 20-40 % løs Leca i jorda hvis den er tett. Kanten på bedet kan legges opp med stein eller torvblokker. De vil raskt vokse til med mose fordi det alltid er mosesporer i den naturlige torven. 
Roser og rododendron krever lett jord og god drenering. Begge kan med fordel dyrkes i opphøyde bed. Rosejorda bør ikke være for sur, pH ca. 6 er anbefalt. En blanding av løs Leca, leirjord og sand er gunstig. Bruk gjødslet og kalket veksttorv i jorda, ta regelmessige jordprøver og kalk hvis det er nødvendig, men bare da. Rododendron vil også gjerne ha porøs jord, men dette er en surjordsplante, og må aldri kalkes. Sørg for god drenering og bland gjerne løs Leca i jorda sammen med ugjødslet naturtorv og kompost.




Løs Leca på terrassen

Bruk løs Leca (4-10 mm eller 10-20 mm) i jorda på terrassekassene sammen med organiske jordforbedringsmidler som kugjødselkompost og veksttorv. Leca kulene gjør jord lettere og mindre kompakt. I tillegg reduseres tyngden av jorda på dekker der dette kan være et problem.

Undervanning

Når vi skal dyrke planter i potter og kar, må de vannes ofte, og det har vi ikke alltid tid til. Undervanning er et system som er utviklet for å gjøre noe med dette. Vannet suges opp i jorda gjennom en kapillærduk fra en vannreserve i bunnen av plantekaret.
Slik er avskjæringen bygd opp: De nederste 10 cm er vannbeholder (A). Beholderen fylles med Leca kuler (C) til rett over avløpshullene. Hvis ikke avskjæringen er tett, kan den kles med plastfolie. Ved øverste vannstand bores det ett eller to hull så vannet kan få renne ut (B).
Oppå Leca-kulene legges en plate av vannfast finer (D). Lag et hull i platen og stikk et plastrør nedi (E). Det brukes til å vanne gjennom og til å kontrollere vannstanden med en peilepinne eller flottør. Oppå plata legges en kapillærmatte (F) som henger ned i vannet på alle kanter. Den skal suge vannet opp i jordlaget. Deretter legges en fiberduk (G) som brettes godt oppover kanten. Den skal holde jorda på plass. Fyll på med jord (H). Bruk gjerne næringsoppløsning i stedet for vann, for eksempel vanlig potteplantegjødsel som er tynnet ut ti ganger tynnere enn vanlig.



Bær

Det er fullt mulig å dyrke både bringebær, solbær, rips og jordbær på terrassen. I en plantekasse kan vi dyrke bærbusker eller bringebær bakerst inn mot veggen, og jordbærplanter foran.
En permanent plantekasse som er lett og samtidig har en viss isolasjon, kan bygges av Leca. Bredden på kassen bør være minst 70 cm, og for å gjøre den mindre bastant kan den avdekkes med en kant av tre, som du også kan sitte på. Et espalier på veggen gjør at plantene kan bindes opp slik at de ikke velter for mye utover. Oppi plantekassen legges et lag med løs Leca. Det gjør konstruksjonen lettere og gjør at det ikke blir stående vann rett på betongen. Deretter et lag med fiberduk som festes i kantene. Det fylles i jord som dekkes med Leca- kuler. Hver vår skrapes noe overflate-Leca vekk. Resten blandes i jorda sammen med kugjødselkompost eller veksttorv. Deretter fylles Leca-kulene tilbake. Ha alltid en sekk med løs Leca stående under en benk og fyll på nye ved behov.

Tomater

Du får ikke bedre tomater enn dem du dyrker selv. Men i den korte norske sommeren må vi passe på at plantene får mest mulig sol og varme. Dyrk dem i en solrik og lun krok på terrassen.
Det er lettvint å dyrke tomatene rett i en sekk med ferdig blomsterjord. Den kan legges rett på gulvet, men et lag med lettklinker under sørger for god varmeisolasjon og drenering under sekken. En kant med Leca-blokker i forkant ser ryddig og fint ut. Til slutt kan hele sekken dekkes med Leca-kuler (4-10 mm eller 10-20 mm), så det ser ut som om tomatene vokser opp av kulene. Pass på å vanne og gjødsle plantene regelmessig så snart de kommer i vekst.


Slik forandrer du plenen til en bærhage

Velg et område av plenen som passer til formålet. Det bør helst ligge i full sol, selv om f.eks. rips tåler noe skygge. Lag en god avgrensning mot resten av hagen, slik at plenen blir lett å klippe og dekkematerialet ikke kommer ut i plenen. Plenen behøver ikke spas opp først. Du fyller ganske enkelt på et tykt lag med kompost eller veksttorv. Kalk med 5 kg kalkdolomitt pr. kvadratmeter på sandjord, 10 kg på leirjord.
Bland gjerne løs Leca i komposten. Husdyrgjødsel får i gang bakterielivet i jorda. Gjødselen bør være kompostert før den brukes. Ha på 1-3 bøtter pr. 10 kvadratmeter. Jorda kan også smittes med annen jord som er dyrket, for eksempel fra kjøkkenhagen. Bland inn noen spadetak, så får du bakterieliv og meitemark med på kjøpet. Dette kompostlaget bør være ca ti cm tykt og så jevnt som mulig. Oppå komposten legges en tett ugrasduk eller tykk, svart plast.
Plasten må gjennomhulles og legges ut med 15 cm overlapping. Lag kryss i plasten i overlappingen. Plantene settes i kompostmassen gjennom disse kryssene. Etter noen år, når det er på tide å tilføre mer kompost, brettes plasten til side ved hver plante. Plasten dekkes med et 5-10 cm tykt lag med Leca kuler. De vil ikke vokse til med ugras og slipper vann og næring gjennom til planterøttene. Bringebær må bindes opp.

Løs Leca til oppfylling omkring trær

Når vi ønsker å bevare trær på tomta, er det ikke nok å bare beskytte stammen og krona. Røttene trenger luft hvis ikke treet skal dø. Hvis vi må fylle jord omkring stammen, må vi sørge for at rotsonen får luft. Selv om det ikke fylles opp mer enn 30 cm jord og mindre (ill.1), kan dette være nok til å avskjære lufttransporten til røttene hvis det kjøres mye helt inntil treet. Dette kan vi forhindre ved å lede luft ned til røttene. Hvis det skal fylles opp inntil 60 cm jord (ill.2), kan det gjøres slik: Løs Leca (10-20 mm) legges i et lag på 10 cm tykkelse over hele rotsonen (A). De fineste røttene ligger ofte ytterst, det er viktig å fylle opp helt ut. Oppå legges fiberduk (B) som pakkes godt opp omkring stammen. Fyll Leca-kulene mellom stammen og fiberduken og surr rundt før oppfylling.
Hvis det skal fylles opp mer enn ca 60 cm omkring treet må lufttransporten langs stammen sikres med Leca pipeelementer (C) eller på annen måte. Leca kuler og fiberduk legges ut på samme måte som over. Men i stedet for at fiberduken pakkes rundt stammen, settes det på to halve rør som har noen cm større diameter enn stammen. Om nødvendig fylles løs Leca mellom trestammen og rørdelene. Rørdelen surres løst sammen slik at trestammen får anledning til å utvide seg.




Løs Leca til løkplanting

Løkplanter tåler ikke å stå i vann. De trenger god drenering. Det er en god forsikring å blande rikelig med løs Leca (4-10 mm) i jorda, og legge et 5 cm tykt lag av kulene nederst i bedet. Samtidig må du sørge for at vannet får renne vekk. Krokus og snøklokker kommer tidlig. Plant dem inntil solveggen i et opphøyd bed med løs Leca som gjør at jorda tørker raskt opp.
Legg et 10 cm tykt lag med Leca i bunnen på en stor blomsterpotte, og legg løkene oppi. La jord og blader henge på. Plasser potten ute av syne. På denne måten får løkene ligge tørt og bladene visne ned, samtidig som blomsterbedet blir frigjort til andre ting. Et lag med løs Leca gjør at løkene ikke råtner selv om jorda ikke er fjernet. Etter noen uker tar vi vekk de visne bladene og tørker av tørr jord. Små og skadde løk kastes. De rene løkene lagres tørt og luftig til det er på tide å sette dem i jorda igjen tidlig på høsten. Blomsterløk som brukes om igjen, har ikke alltid samme kvalitet som dem vi kjøper. Derfor kan det være greit å plassere dem under busker og trær, litt i utkanten av hagen.

Tips

- Dersom du heller løs Leca i bunnen av blomsterurnene reduserer du vekten samtidig som du trenger mindre mengder med blomsterjord.



- Orkideer trives best i spesielle jordblandinger. Ulike orkideer trenger ulike vekstvilkår, men de fleste vil ha luftig jord, høy luftfuktighet og jordblandinger som holder godt på fuktigheten. Derfor dyrkes gjerne orkideer i potter med hull i, eller i åpne kurver. I vanlig stueklima er det tørrere luft enn orkideer egentlig setter pris på. Sett orkidepotten på en seng av fuktig Leca. Da får bladene fuktighet når vannet fordamper. Men pass på at ikke røttene blir stående i vann. Et forslag til kompost for orkideer som trenger et grovt materiale å vokse i, er følgende: 3 deler furubark, 1 del Leca-kuler eller trekull, 2 deler torvmose (myrmose) og 1 del gamle blader.




- Knoller av georginer og gladiolus tåler ikke å fryse. De må lagres kjølig og tørt, slik at de ikke tørker eller råtner. Forsøk å lagre dem i kasser med løs Leca. Det virker både isolerende og drenerende.

- Med Leca U-blokkarmering kan du lage en fin, smekker plantebue mellom to stolper som står ca en meter fra hverandre. Stolpene bør være solid fundamentert og ha godt feste. Leca U-blokkarmering festes i stolpene med skruer. La armeringsjernet følge buen i en meter før den bøyes. Pass på at buen blir høy nok til å gå under. Buens høyeste punkt bør være minst 2,5 meter over bakken.

Løs Leca som toppdekke

Løs Leca egner seg ypperlig som toppdekke i blomsterbedene. Ved å dekke bedene med et 5-10 cm lag av løs Leca, oppnår du:
- Å holde på fuktigheten i bedet.
- Vannet trenger lettere ned til rotsystemet i stedet for å renne av overflaten. Lag gjerne en ekstra forsenkning rundt planten og fyll med løs Leca (4-10 mm).
- Ikke noe overflateugress.
- Isolasjon av bedet. Dette kan forbedre skjøre planters overvintringsevne.