23.02.04 www.husbyggeren.no

Spar opp mot 100.000 kroner:
Bygg grunnmuren selv

Av Trond Opstad

Går du med byggeplaner, bør du vurdere å bygge grunnmuren selv. Dermed sparer du et kjempebeløp og øker egenkapitalen tilsvarende. Det blir nok både du og banken fornøyd med. Ikke er det vanskelig, heller.




Bygger du grunnmuren selv, kan du faktisk spare så mye som 100.000 kroner. Med hjelp av gode venner - hva har man ikke venner for - noen pizza og et par kasser brus, har du gjort mye i løpet av en weekend. Innsparingen som er nevnt, gjelder om du bygger grunnmuren som sokkel. Byggetomter ligger for det meste i skrånende terreng, og de aller fleste velger da å bygge sokkel, som gir en rekke fordeler. Den øker husets bruksmuligheter og anvendelighet, og man får en bolig med et stort tilleggsareal som kan skreddersys de behov man har, nå eller i fremtiden. Mange velger å lage en utleieleilighet i sokkelen og finansierer - skattefritt - en betydelig del av byggelånet de første årene på den måten. Ikke koster det så mye mer å bygge med sokkel, heller. Ligger derimot tomta på flatmark kan isolert ringmur være det beste alternativet, men fortsatt er det titusener av kroner å spare med egeninnsats.

Gjør man valget å bygge sokkel, er det de færreste som velger en løsning med "gammeldagse kjellervegger", men setter opp sokkelen med godkjent isolasjonsløsning for oppholdsrom. Er sokkelen først oppe, kan man alltids ta innredningen på et senere tidspunkt. Det er verre om sokkelen ikke bygges, da er sjansen for senere utnyttelse spolert. 

Kalkulasjon av kostnader

Nylig ble det introdusert et Internettbasert kalkulasjonsprogram for beregning av kostnader for bygging av grunnmur. Programmet heter Leca Byggkalk, og du finner det på www.optiroc.no. Med noen tastetrykk kan du her beregne grunnmuren og hva den koster i innkjøp.

Så over til planleggingen og den praktiske siden ved å bygge kjeller. Vi bruker eksempler og fremgangsmåte med Leca blokker i denne artikkelen. Det er fordi Leca i nærmere 50 år har vært favorisert av norske selvbyggere. De holder dessuten gratis kurs og deler villig ut nyttig informasjon til alle som skal i gang med byggearbeider.




1. Dokumenterbar erfaring

Det stilles krav, om enn beskjedne, til den som skal være selvbygger. Du må kunne dokumentere at du er en kompetent selvbygger. Har du vært håndlanger på andres grunnmur, regnes dette som tilstrekkelig erfaring. En smart løsning som mange velger, er å melde seg på et Leca selvbyggerkurs. Disse kursene går over hele landet, og på en enkel kveld har du lært hvordan du skal gå frem for å bygge din egen grunnmur. En hjemmeeksamen med 30 spørsmål besvarer du på Internett og får tilsendt Leca Selvbyggersertifikat. Dermed er du en kompetent selvbygger, og den saken er løst.

2. Planleggingen

Statens bygningstekniske etat (BE) har på sin hjemmeside www.be.no omfattende og lett tilgjengelig informasjon om forskrifter og regelverk som berører alle sider av en byggesak.

De tekniske kravene

For en kjeller eller sokkel er det også konstruksjonskrav til både gulv og yttervegger. En detaljert fremstilling av godkjente konstruksjoner finner du i Byggforskserien/Byggdetaljer. Denne serien med byggdetaljblader inneholder konstruktive bilder og tegninger, som gir konkrete løsninger og råd for de fleste byggeproblemer. Byggdetaljblader får du kjøpt ved å henvende deg til Byggforsk på telefon 22 96 55 55, telefaks 22 96 55 08 eller e-post salg@byggforsk.no. Når det gjelder lydisolasjon, er det viktig å tenke over hva de enkelte rom i huset skal brukes til. Dersom du f. eks planlegger en hybelleilighet i kjelleren, stiller forskriftene egne krav til lydisolasjon. Byggeforskriftene stiller også krav til varmeisolasjonen (U-verdi) i kjelleryttervegg. Ett krav for bolig rom (f. eks kjellerstue, soverom), og ett krav for kjellerrom (boder, vaskerom etc.). Det er mange måter å tilfredsstille de forskjellige kravene på, og det er flere faktorer som påvirker hvilken isolasjonsverdi du får, blant annet; hva slags grunn står huset på, hva slags tilbakefylling har du inntil muren (dersom ytterveggen ligger under bakken), vindusarealet i ytterveggene, hva slags blokker/isolasjon du bruker og hva slags gulv og gulvisolasjon du benytter.
På illustrasjonen ser du en av løsningene som tilfredsstiller isolasjonskravene dem. Du må selv velge den løsningen som er best for deg. En måte å studere flere alternativer på, er å få tak i heftet Leca Grunnmur, som du får i byggevareforretninger.


Utsnittet viser oppbygningen av full kjeller på fjellgrunn.


Bygg riktig, bygg tørt

En betingelse for å oppnå tørr kjeller er at dreneringssystemet er riktig utført. Dette er spesielt viktig i leiretomter. Telehivende masser direkte mot grunnmuren må unngås. Det skal alltid være et drenerende sjikt på minst 20 cm inntil grunnmuren. Til dette benyttes benyttes vanligvis singel eller grovsand. Et godt alternativ er løs Leca, som i tillegg til å være isolerende, også reduserer jordtrykket på muren. Løs Leca kan også blåses på plass med blåsebil. På alle tomter som ikke er selvdrenerende, som for eksempel utsprengt fjelltomt med minst 50 cm undersprengt masse, morene etc., skal det legges en drensledning rundt hele grunnmuren. 

3. Så er du i gang

Du kan nå dokumentere dine ferdigheter som selvbygger og kan skilte med Leca Selvbyggersertifikat eller annet bevis på dette. Nå rusler vi bort på byggetomta og starter arbeidet med grunnmuren.

Plassering av grunnmuren

Det er kommunens oppmålingsvesen som merker av hjørnene på grunnmuren ved å sette opp spesielle pinner (hjørnepåler). Det må lages såkalte salinger (markeringer av hjørnene) så disse ikke ødelegges under gravearbeidet. 


Man får best kontroll med murhøyden ved å bruke hjørnestolper, som loddes og avstives med skråbord. På bildet er første skift med Leca Såleblokk ferdig lagt.


Leca Såleblokk er den enkleste og rimeligste såleløsningen for selvbyggere. Du trenger ingen forskaling og ingen herdetid. Både yttervegger og bærende innervegger kan fundamenteres med denne blokka. Alternativt kan innvendige bærevegger mures direkte på ferdigstøpt gulv. Pass for øvrig på at du følger leverandørens anvisninger når det gjelder all støping og armering til sokkelen.
Det er viktig at grunnen er mest mulig plan før man starter. Hjørneblokkene settes etter kommunens merker og loddes og vatres. Alle blokkene skal nå hvile på en pute av jordfuktig tørrbetong. I hjørnene må blokkens sidekanter hogges til slik at sporet for armering og betong forbindes. Sporet i Såleblokka armeres og du er klar for å fylle i mørtel. 

Bygge med klosser

Når sålen er på plass, begynner det arbeidet som går raskest, nemlig muringen. I prinsippet er det som å bygge med klosser.


Det er nøyaktig samme fremgangsmåte enten det mures med Leca vanlig blokk eller Isoblokk. Til muringen kan du bruke Optiroc Murmørtel kl. B.


Aller først legger du ut hjørneblokkene. Med murskje legges to striper murmørtel på Såleblokkene. Gi blokkene noen lette dunk med øks for å få dem riktig på plass. Etter at disse er vatret, setter du opp hjørnestolper og strekker en stram muresnor mellom dem. Nå har du både en høyde- og retningsanvisning. På hjørnestolpene avmerker du hver enkelt skifthøyde (25 cm + 1 cm fuge). Slå i spiker for hvert skift, trekk en stram mursnor mellom hjørnestolpene og mur etter denne.


Med en mørtelkasse går muringen langt raskere enn med murskje. Fyll kassen med mørtel og dra den langsomt bortover muren. Det er kun i hjørnene du behøver å legge ut mørtel med murskje. I minimum hver andre horisontalfuge skal det legges fugearmering i hver mørtelstripe. Når det gjelder vinduer og ventiler, settes disse inn mens du murer. 


Kronen på verket

En Leca grunnmur skal alltid avsluttes på toppen med et armert istøpt U-blokkskift. Dette kalles et langanker. Dersom den ferdige muren ikke blir helt rett på toppen, kan dette rettes opp. Du spikrer et bord til murens inner- og ytterside. Bordets overkant skal tilsvare murens ferdige høyde (bruk vater). Overskytende mørtel trekkes av med et bord og overflaten glattes med en murskje. 

Overflatebehandlingen

Når grunnmuren er ferdig, må den pusses utvendig for å hindre vann og fuktighet i å trenge inn. Leca blokker suger lite vann og skal ikke forvannes før pussing, men det anbefales å ettervanne i tørt, varmt vær.
Før pussarbeidet tar til, må alle sår og dårlig fylte fuger fylles med den samme murmørtelen som ble brukt til muringen. Du kan bruke et stålbrett og trekke på mørtelen, eller du kan koste på mørtelen, som er det letteste. Grunnmuren skal pusses helt til topps før huset kommer på plass. På den delen av grunnmuren som ikke skal dekkes med grunnmursplate, skal det være et tresjikts pusslag. Under terreng slemmes det først med Leca Slemmemørtel, deretter monteres Platon grunnmursplate eller tilsvarende iht. bruksanvisningen.
Grunnmursplaten gir veggen ekstra beskyttelse mot skader og hindrer vann i grunnen å komme i kontakt med pussen. Følg monteringsanvisningen som følger platene. Området av muren som ikke dekkes av grunnmursplater, trenger som nevnt tresjikts pusslag. Med Optiroc Fiberpuss får du et flott resultat på den ferdige muren. Noen liker godt en kostet overflate, men det er flere andre teknikker.

Tilbakefylling

Tilbakefyllingsmassene skal være drenerende og kan være grus, pukk eller løs Leca. Sistnevnte er en enkel og meget god løsning. I tillegg til å veie lite og følgelig gi liten belastning på veggen, er denne massen isolerende og dermed frostsikrende. Mange steder i landet kan løs Leca leveres med blåsebil, som enkelt blåser Lecaen på plass. På den måten slipper du all form for håndtering.
Og dermed kan du stolt studere den ferdige grunnmuren. Litt jobb, men det meste bryderiet er knyttet til planlegging og papirarbeid, og det kommer du uansett ikke unna. Men med egeninnsatsen du har lagt i grunnmuren, er mange penger spart. I tillegg ser banken på egeninnsatsen din som en del av egenkapitalen til huset. Du får med andre ord både i pose og sekk.




Ringmur og gulv på grunn

Ringmur i forbindelse med gulv på grunn forekommer oftest ved fundamentering av kjellerløse hus eller i forkant av hus i skrånende terreng. Standard løsning med Leca Iso 10-20 i 200 mm tykkelse tilfredsstiller alle krav til gulvisolasjon unntatt på fjellgrunn. Da er det nødvendig å øke tykkelsen til 250 mm i ytterste meter av randsonen.

Kravene til varmeisolasjon

De aller fleste som bygger kjeller eller sokkel, bygger etter U-verdikrav 0,22 for boligrom, og dårligere isolerte kjellervegger er etter hvert blitt en sjeldenhet.
Kjellervegg, U-verdikrav 0,80. Vanlig 25 cm Leca blokk uten tilleggsisolasjon tilfredsstiller dette kravet. Slike vegger benyttes der du skal ha kjellerrom som boder, vaskerom etc. Mellom slike rom og boligrom må det være isolerte boligromsvegger.
Boligromsvegger, U-verdikrav 0,22. Der du skal ha vanlige boligrom, f. eks kjellerstue, soverom, gjesterom etc. Leca Isoblokk 30 cm tilfredsstiller isolasjonskravene til boligrom uten at man må tilleggsisolere.
Leca Isoblokk 30 cm brukes der du skal ha full boligromisolasjon, både over og under bakken. Leca Isoblokk 25 cm kan brukes som yttervegg i "mellomvarme" rom som f. eks hobbyrom, verksted, garasje m.v. For å bruke Leca Isoblokk 25 cm til yttervegger i boligrom må man tilleggsisolere med 5 cm mineralull.