28.05.03 www.husbyggeren.no

Overflatebehandling av 
dører og vinduer

Av Freddy Carlsen
Foto: LIVOS Skandinavia AS


Dører og vinduer i et hus trenger også overflatebehandling. Mange tenker ikke på at karmen rundt vinduene er utsatt for et stort damptrykk, da det er plast i veggene og glass i vinduene der dampen ikke kan komme ut. Overflatebehandlingen må ta hensyn til dette. 


Vindu som er behandlet med hvit beis. Det er grunnet med grunningsoljen "Dubno nr 262" og deretter påført to strøk med beisen "Kaldet" i fargen hvit.


Ytterdører behandles gjerne som utvendige panel, mens innerdører får samme behandling som innvendige vegger. I artikkelen går vi ut fra at alt treverk leveres trehvitt, uten grunning. 

Utvendig og innvendig behandling

Det er en mye større slitasje utvendig enn innvendig. Det kan derfor tenkes at malingsfabrikantene beskriver forskjellig behandling utvendig og innvendig, og at de anbefaler forskjellige produkter. Vær oppmerksom på dette, og følg bruksanvisningen nøye.

Bruksanvisningen

Det skal alltid følge en bruksanvisning med produktet. Produsenten har brukt lang tid og mange penger på å komme fram til denne bruksanvisningen. Produktet er sannsynligvis også testet mht at brukeren skal få det beste resultatet. Det er derfor meget uklokt å ikke følge denne bruksanvisningen.



Del av et vindu med en fargeløs behandling. Det er grunnet med "Dubno" grunningsolje og deretter påført to strøk med fargeløs "Kaldet". 


Vi starter med utvendig behandling

Vinduer og utvendige dører: De fleste vinduer som leveres i Norge er behandlet med soppdrepende midler. Dette er en gjennomsiktig behandling som gjøres før glasset monteres. Selv om vinduene har fått en soppdrepende behandling må vinduene behandles forskriftsmessig, dvs. en grunning og flere dekkstrøk. Som nevnt ovenfor er vinduene utsatt for et stort damptrykk, og må tåle store temperatursvingninger. Uansett hvilken maling/beis man ønsker å bruke, er det ubetinget viktig å benytte leverandørens bruksanvisning. Ikke miks med grunning fra en leverandør og toppstrøk fra en annen. Dette ødelegger muligheten for å klage hvis overflaten ikke skulle tilfredsstille normale krav.

Forarbeid

Vinduer er som regel satt sammen av trestokker av høy kvalitet, gjerne utvalgte stykker som ikke inneholder kvister eller andre skader. Det er derfor ikke noe særlig forarbeid som skal til, bortsett fra at overflaten må være tørr, fast, ren, støv- og fettfri før behandling. Det skader ikke å gå lett over med litt sandpapir for å fjerne eventuelle merker etter snekkeren. Støvet tas bort med støvsuger eller fille.

Verktøy

Man skulle tro at de fleste vet hvilke verktøy som skal brukes til maling, men for sikkerhets skyld tar vi med det viktigste.
Pensel: Selve standardverktøyet, men det finnes noen typer som er spesielt godt egnet til vinduer.
Rull: Selv om flatene er smale og med mange kroker kan man spare tid med rull.
Malerpute: Dette er en mellomting mellom pensel og rull. Malerputen har knaster som ligger mot glasset og dermed sørger for at man ikke kan søle på selve glasset.

Valg av leverandør og produkt

Det kan være vanskelig å velge blant det mylder av leverandører på maling og beis. Hver står fritt til å velge det man har erfaring med eller kjenner best. Uansett, framgangsmåten er omtrent den samme for alle sammen. Det lønner seg aldri å slurve med utvendig behandling. Det tar tid å behandle vinduer, og skal det bli bra, må man følge leverandørens bruksanvisning til punkt og prikke.

Maling

Ønskes en heldekkende malt flate må man som regel grunne med en olje, eller blande olje i malingen i det første strøket. Dette bedrer inntrengningen i treet og minsker risikoen for at malingen senere flasser av. Deretter følger malingsstrøkene, som oftest mellom to og tre strøk. Det kan tenkes at det finnes andre fremgangsmåter, så les bruksanvisningen på boksen eller ta kontakt med butikken/leverandøren om noe er uklart.

Beis

Ønsker du å beise må du som oftest også påføre en grunning først, og da helst med en fargeløs olje. Avslutt med to til tre strøk med beis.
Mange ønsker en lys eller gjennomsiktig farge på vinduene utvendig. Dette er ikke å anbefale. På en lys farge synes svartsopp og annen forurensning meget godt, kanskje etter bare et par år, samtidig som en lys farge ikke gir nok beskyttelse mot UV-strålene. Treverket brytes dermed sakte ned, svartsoppen får ekstra godt tak, og lar seg omtrent ikke fjerne med vaskemidler fordi treverket nå har blitt så porøst. Det krever ofte ommaling, vasking m.m. for å holde en lys/fargeløs flate pen over mange år. For å få minst mulig vedlikehold vil jeg anbefale deg å benytte en mellombrun til mørk farge. 

Fargeendring over tid

All farge endrer seg over tid. Maling blir sprø eller kritter ut mens beisen sprekker. For at den opprinnelige fargen skal holde seg over mange år må flaten vedlikeholdes i rett tid. Går det for lang tid vil flaten synes mørkere - spesielt ved bruk av lys beis. En malt flate kan males om igjen, mens en beiset flate beises om igjen. En beiset flate som med tiden har blitt for mørk kan males slik at den blir lys igjen.



Inngangsdør grunnet med grunningsoljen "Dubno nr. 262" og deretter påført 3 strøk med "Kaldet" beis i fargen eik.


Sopp og råte

Alt treverk er utsatt for sopp og råte. Svartsopp er ikke en skadelig for treverk, men fortsatt manglende vedlikehold kan være grobunn for mer skadelige sopparter. Den eneste måten å unngå sopp på, er å vaske og fornye overflaten med jevne mellomrom - heller for ofte enn for sjelden.

Nye tresorter

Det er kommet nye tresorter på markedet som er mer motstandsdyktig mot sopp og råte. Noen tresorter kan også stå ubehandlet. Det finnes jo stavkriker som har stått i nærmere tusen år, så det skulle ikke være noe i veien med å bruke tre. Men det er forskjell på treverk. I dag hogges trevirket på feil årstid samtidig som det vokser for fort. Noen sagbruk tilbyr spesielle furusorter som er sentvokste på fjellgrunn, og disse er å anbefale hvis man ikke skal behandle treet. 
Ubehandlet tre vil få en sølvgrå tone etter noen år, og det er den sølvgrå fargen som beskytter treet mot UV-strålene. Trevirket vil vare lenge så fremt det ikke blir ripet eller skrapet i det. 

Innvendig behandling

Som nevnt overfor behandles innsiden av dører og vinduer som veggene ellers. På grunn av litt mer slitasje på dørene og listene enn resten av veggene ønsker mange en noe bedre behandling på disse stedene.

Ytterdører

Innsiden av ytterdøren kan med fordel behandles som den utvendige siden. Slike dører blir ofte stående åpne, og dermed utsatt for vær og vind.

Innvendige dører

Innvendige dører kan behandles på en enklere måte samtidig som det her er flere produkter å velge mellom. Det mest vanlige er maling, lut eller lakk. Noen tilbyr også olje- og voksbehandling.

Verktøy

Verktøyet er det samme som for vinduene, men rull blir et langt viktigere verktøy her pga de store flatene. Hvis man ikke ønsker det nuppete utseende som en rull gir (ved heldekkende malt flate), går man over flaten rett etterpå med en fordriverpensel. Dette er en fin, flat pensel som jevner ut nuppen uten å lage striper. For å påføre olje og voks kan man også bruke fille. Dette er raskere, samtidig som man har mer kontroll - spesielt om flaten skal ha farge.

Grunnarbeid

Grunnarbeidet er meget viktig hvis man velger en litt blankere flate. Underlaget må være helt jevnt, hakk må sparkles og pusses - gjerne flere ganger. Man pusser også mellom strøkene. En gjennomsiktig behandling som olje og voks er, stiller også store krav til underlaget da dette blir synlig.

Heldekkende maling

Ønskes heldekkende maling må man grunne først. Det kan hende at dørene er ferdig grunnet, og da går man rett på toppstrøket. Pga større slitasje kan det være en fordel å velge en litt blankere flate til dørene og listene enn til veggene. En glans på 30-50 kan være passe. Man kan stort sett male ett strøk pr. døgn. Til treverk brukes en oljemaling.

Lakk

Om man vil lakke en dør, stiller det store krav til dørens utseende ettersom absolutt alt blir synlig gjennom lakken. Som regel påføres lakken i 1-3 strøk.

Beis, lut olje og voks

Man kan også beise dører og lister eller bruke en form for lutbehandling. Olje og voks på tredører er å anbefale. Behandlingen er enkel å utføre, man kan velge en farget flate, den er meget slitesterk og samtidig enkel å vedlikeholde. Framgangsmåten er som følger: Først bestemmer man om man vil ha en farge, en beisaktig farge. Hvis man vil det, påføres første strøket med en beis, eller man blander oljemaling i første strøket med olje. Hvis man ønsker å fremheve treets egen lød, bruker man ikke en farge, men kun fargeløs olje. Det kan påføres flere strøk med olje hvis en mer slitesterk flate er påkrevd. Voksen påføres meget tynt med en fille dagen etter. 
Overflaten blir meget jevn og glatt, antistatisk og diffusjonsåpen. Den blir enkel å holde ren og det er lett å fjerne flekker m.m.



Innerdør med fargeløs behandling. Ett strøk med gulv- og møbeloljen "Meldos nr. 265" pluss ett strøk med møbelvoksen "Bekos nr. 312".