MURT PEIS ELLER  
ELEMENTPEIS?

Av Kristin Varfjell

Dette er et viktig spørsmål for mange husbyggere og huseiere. Elementpeisen har utviklet seg fra noen få enkle modeller til et variert mangfold siden den først så dagens lys for 30 år siden. Argumentene for å mure peis for å "få noe alle andre ikke har" - har i den senere tid bleknet.


Ares er en "Folkevognmodell" av engelsk peis.
Foto: Nord Interiør AS.


I dag har du et hav av muligheter - du får elementpeiser i engelsk stil, europeisk stil, kontinental stil og egne kjøkkenmodeller. Du får rettveggsmodeller og hjørnemodeller, dyre avanserte peiser tegnet av designere, men også rimelige enkle modeller. 
Utviklingen av elementpeisen har vedvart kontinuerlig i disse 30 årene, og dette har gitt oss et produkt med høy kvalitet, lang holdbarhet og et hav av variasjonsmuligheter. Produktet har en anselig del av markedet i hele verden, og er pga sine kvaliteter fremdeles sterkt voksende. På det norske markedet finnes det i dag over 100 forskjellige elementpeismodeller å velge mellom. 


Pålagt å ha pipe


For de fleste husbyggere dreier peis og pipe seg om en dyd av nødvendighet. Du er nemlig i dag pålagt å ha pipe eller en annen løsning for alternativ oppvarming ved siden av strøm. Da er det litt merkelig at ingen ferdighusleverandører leverer dette, men overlater det til husbyggeren! Pipen er som regel tegnet inn i huset, ofte på et vilkårlig sted, og det er lurt å ta seg litt ekstra tid til å tenke igjennom om det virkelig er der du vil ha ildstedet. Det finnes løsninger for deg som har "bommet" også, men det kommer jeg tilbake til litt senere i artikkelen. Peis dreier seg videre om varmekilde, hygge, interiør, og sist men ikke minst pris.


Murt peis


Skal du få en murer til å mure et ildsted for deg, koster det alt fra kr 30.000,- til kr 150.000,- for arbeid og materialer. Du kan sikkert få det enda dyrere også... Arbeidet tar lang tid, og du må påregne en del "gris og søl" under arbeidsperioden. En slik åpen grue som dette som regel er, avgir lite varme, så hvis du har belaget deg på å bruke ildstedet ditt som varmekilde, bør du få murt inn en peisinnsats. En murt peis er tung, den krever fundament, og du kan derfor ikke uten videre sette den opp i andre etasje uten å forsterke bæringene i huset. Dette koster selvfølgelig ekstra enten du holder på å bygge eller er ferdig. 


Elementpeis


Elementpeisen består som regel av 5 til 10 ferdige elementer. Elementene er laget i stålfiberarmert lettbetong som gir lav vekt og stor styrke. De fleste modellene kan monteres på trebjelkelag uten fundament. Peisene monteres lett på kun en dag, uten støv og søl. Hvis du ikke har "ti tommeltotter" kan du enkelt gjøre dette selv, men trenger du hjelp, tilbys montering til faste priser.
Du slipper sprekkdannelser i elementene, de er tørre, du må kanskje senere flikke litt mellom elementene, men dette er minimalt i forhold til hva du kan oppleve med en murt peis. Du maler peisen med alminnelig vannbasert maling (samme som du benytter til murte peiser). 
En elementpeis inklusiv innsats (kan også fåes med åpen grueinnsats uten dører), koster fra kr 9.000,- for de enkleste modellene til ca. kr 30.000,- for de mest avanserte.
Du kan også sette ditt personlige preg på en elementpeis ved f.eks. å kle den med naturstein eller fliser. Ved hjelp av ferdige elementer kan du bygge hylleseksjoner i forbindelse med peisen. Mange av elementpeisene kan også leveres for sidemontering på pipen. Med så mange modeller på markedet i dag skulle det finnes noe for enhver smak. 


Stålpipe

Hvis du ikke har tenkt deg et ildsted med en gang, kan du spare mange penger ved å sette opp en stålpipe som avsluttes oppe i himlingen (innertaket). Bygningsloven sier nemlig kun at du skal ha tilgang til ildsted, ikke at du skal ha ildsted. Når du senere vil ha en peis eller ovn bygger du bare pipen ned fra himlingen til ildstedet. 
Stålpipe er også løsningen for deg som vil ha en peis et annet sted i huset enn der pipen står, f.eks. på kjøkkenet. Du kan enkelt sette inn en stålpipe etter at huset er ferdig, det er rimelig og fort gjort. Du bestemmer da selv hvor det passer deg best å ha ildstedet, selv etter at huset er ferdig bygget. Du trenger ikke å tenke på hverken fundament eller opprinnelig pipeplassering.