14.03.05 www.husbyggeren.no

Investering for livet

Av Finn Bogegård, NELFO

Å bygge et hus er en investering for livet. Interiørarkitekt Torun Lie har vært med på utforming av flere husprosjekt hvor valg av elektroinstallasjoner, arkitektoniske og lysmessige løsninger er avgjørende for det helhetlige inntrykket. Prosjekteres huset fornuftig basert på elektroteknisk livsløpstandard går du alderdommen trygt i møte.


Torun Lies rolle i utformingen av en moderne, stilfull og teknologisk avansert bolig viser hvordan sammensmeltningen av svak- og sterkstrømsløsninger fungerer i praksis. Huset er bygget for en aktiv barnefamilie og skal være godt å bli gammel i.


Familien satset på en helhetlig utforming med lønn på gulv, innerdører, kjøkken, garderober og baderomsinnredninger. Med et mindre innslag av kirsebær i benkeplater og detaljer på kjøkkenet, håndrekke til trapp og enkelte møbler, er materialvalget meget godt gjennomført. Selv om stuen er viet kos og avslapning er det også her situasjoner som krever varierende lysnivå. Det er derfor satset på nok lys til lesing og håndarbeid og samtidig mulighet for koselys ved festlig lag. Familien kan velge mellom flere forhåndsprogrammerte lyssettinger i stuen med fullt lys til rengjøring og flere dempingsvarianter for hverdags- og kveldslys. En liten dagslysføler i stuetaket sørger for at innelyset justeres i forhold til dagslyset som strømmer inn.
- Blir det for mye solskinn gir lysføleren beskjed til husets styresystem som starter gardinfortrekket. Når sollyset avtar gir lysføleren beskjed om å trekke fra gardinene, sier Lie. 

Fargevalg

Fargevalg har stor betydning for trivselen, og det er derfor valgt farger som gir den rette fargestimulansen fremfor å følge motetrender. Rommene er lyse og delikate, samtidig som det er brukt fargetoner med en myk overgang fra rom til rom. En lys nordisk fargeharmoni med kremfargede vegger og lyst treverk settes i kontrast til sterkere rust og grå farger med små innslag av sort. I spisestuen er det brukt en brunrød farge for å gi varme til refleksjonen av lyset fra et stort nordvendt vindu ved spisebordet. Lyset over spisebordet markerer spisestuen som samlingssted og gjør helheten vakker når familien nyter et godt måltid. I taket er det montert grupper av innfelte lavvolt halogenlamper som belyser bilder, gardiner og andre dekorelementer. Armaturene er i børstet stål som fremhever det designmessige uttrykket.



Interiørarkitekt Torun Lie.


Forhåndsinnstilte lysnivåer

Kjøkkenet kan være vanskelig å belyse. Det er derfor foretatt en nøye oppdeling av lyset i ulike soner med mulighet for enkel individuell styring. Det er forhåndsinnstilte lysnivåer med arbeidslys, vaskelys og stemningslys. En bevegelsesføler registrerer aktivitet i kjøkkenet og slår på lyset når familiemedlemmene kommer inn, og det slås av når de forlater rommet. Det samme er tilfellet når de forlater rommet. I trapp, ganger og loftstue er det valgt en armaturtype som fordeler lyset jevnt oppover, til sidene og nedover. Feil belysning i trapper har forårsaket mange farlige situasjoner og alvorlige hjemmeulykker. Det er derfor viktig å planlegge belysningen i trappene i detalj. Familien har dessuten valgt forhåndsprogrammert nattsenket lysnivå i alle gangsoner som automatisk tennes om noen står opp om natten. På badet er det stilt strenge krav til de elektriske installasjonene. Det er også det første tilholdsstedet om morgenen. Da er det viktig at lyset bidrar til å gjøre dette til en behagelig opplevelse. Familien har valgt funksjonelle og pene løsninger med god allmennbelysning og balanse i rommet. På hjemmekontoret slår følere i gulvlampen på lyset når noen kommer inn i rommet. På skrivebordet er det en arbeidslampe utstyrt med kontrastmåler. Det er også installert en dagslysføler som måler hvor mye dagslys som kommer inn i rommet.

Helhetsvurdering

Valg av belysningsarmatur ble gjort med bakgrunn i en helhetsvurdering av stil og materialvalg. Alt av brytere, stikkontakter, dørvridere m.m. er i børstet stål. Det samme var tilfellet for alle innfellingsarmaturer. Like viktig som design, så skal armaturen sende lyset dit det skal. Valg av lyskilder hadde stor betydning. I alle rom med innfelt belysning er de tilpasset en helhetlig systematikk. Lange uavbrutte rader med armaturer er kun nyttet i gangsonen for å understreke arkitekturen. Alle andre steder er det grupperinger på to eller tre armaturer. Anlegget er dimensjonert for utvidelse.

Funksjonelle løsninger

Torun Lie mener at de tekniske løsningene må være funksjonelle og installeres slik at de ikke forringer bygget, men forskjønner det. I huset er synlig tekniske installasjoner (brytere, stikkontakter, brannmeldere, inn- og avtrekksventiler, innfellingsarmaturer, lamper, støvsugeruttak m.m.) plassert og harmonisert i forhold til andre bygningsmessige detaljer for å gi en vakker helhet.


I trapp, ganger og loftstue er det valgt en armaturtype som fordeler lyset jevnt oppover, til sidene og nedover.