26.02.04 www.husbyggeren.no

Riktig oppbevaring av vin 

Av Anne Grete Thoresen
Foto: Norcool

Vinflaskene er meget dekorative i vinhyllene over komfyren, men her lider de en sakte død. Les her hvordan du skal oppbevare vinen.



Nordmenn er blitt langt mer mat- og vinbevisste i løpet av de siste årene. Vi tilbringer stadig mer tid sammen på kjøkkenet og eksperimenterer både med nye spennende matretter og forskjellige viner. Livet er for kort til ikke å kose seg i hverdagen og feire spesielle anledninger når de måtte dukke opp. Mange har vel noen flasker vin liggende i tilfelle en spesiell anledning, og noen har til og med dyrere viner man kanskje har kjøpt på den siste turen innom Tax-free butikken. Dessverre vansmekter en del bedre flasker vin som ligger rundt på kjøkkenet i de tusen norske hjem. Vinflaskene er meget dekorative i vinhyllene over komfyren; det er bare det at her lider de en sakte død…

Lys, vibrasjoner og temperatursvingninger er vinens verste fiende. Det er derfor ikke sikkert at den dyre Rioja'en smaker like godt etter et par måneders oppbevaring på kjøkkenet - og man blir skuffet. Neonlysrørene, vibrasjonene fra kjøkkenviften og temperaturstigningene fra matlagingen har faktisk drept vinen. Vinen lever og utvikler seg og kan dø hvis den ikke får riktig stell og pleie. Stell pent med vinen din og du vil få belønning i form av en enda bedre vin om noen år. Oppbevar gjerne vinen din på kjøkkenet, men sørg for at den får ligge i et egnet vinskap under riktige forhold.

Ideell oppbevaringstemperatur for både hvit og rød vin er 10-12°C. Hvitvin bør serveres rundt 10-12°C og er serveringsklar rett fra et vinskap. Rødvin trenger vanligvis å ”lufte seg” litt før den drikkes. Riktig serveringstemperatur på rundt 16-18°C vil vinen ha etter ca. 1 time fra den er tatt ut av skapet. 

Vinflasker er ofte laget av farget glass for at de skal beskytte vinen mest mulig mot lys. I tillegg bør vinen oppbevares mørkt. Riktige vinskap har sotede eller lystette glass som bidrar til å beskytte mot skadelige UV stråler.



Transport av vin er et eget fag - med god grunn. Vinens molekyler kan ødelegges av for mye vibrasjon, og vinen får ikke den roen den trenger til å modnes. Det er derfor viktig å velge et vinskap uten vifter slik at det ikke blir vibrasjoner i skapet. Flasker bør i tillegg oppbevares liggende for at vinkorkene ikke skal tørke ut og slippe inn luft i flasken. 

Både hobbysamlere og de mer profesjonelle vinkjennerne er enige i at det er hyggelig å kunne vise frem vinen sin i en dekorativ ramme og nyte den der man oppholder seg. Tilgjengelighet er et viktig kriterium for høy livskvalitet. Det finnes både enklere og mer eksklusive løsninger på dette på markedet i dag.
 


En av de mest elegante løsningene i dag er et lite vinskap til 30 flasker, med en lekker dørramme i børstet aluminium og med sotet glass, som man enkelt bygger inn under benk. Det geniale med dette skapet er at det enten kan stå fritt på egne føtter mellom andre benkeskapmoduler, eller man kan rett og slett putte det inn i et eksisterende 60 cm kjøkkenskrog. Og det uten å måtte endre noe på selve kjøkkeninnredningen! Et par små utsparinger til lufting i sokkel og skrogbunn er alt som skal til, og vips så har man sin egen lille elegante vinkjeller på kjøkkenet til en pris i underkant av 8000 kroner.



Dersom man har en litt større vinsamling, finnes det også kjøkkenløsninger for disse. Skap som rommer 100 flasker kan enten plasseres frittstående eller integreres i en nisje på kjøkkenet. Alle skapene er stillegående og trekker lite strøm. En rimelig, dekorativ og praktisk løsning som kan være alfa og omega for om fortsatt har god eller ødelagt vin om 1 år. 

Er man helt ”vinfrelst”, og virkelig er en profesjonell samler, er en riktig vinkjeller tingen. Det fine er at man ikke trenger en jordkjeller med ubegrenset plass. Alt man trenger er faktisk bare et godt isolert rom, et kjøleaggregat for vin, samt en isolert dør. Alt dette, samt en detaljert byggeveiledning, finner du nå hos din lokale byggevareforretning. Aggregatene finnes i forskjellige størrelser tilpasset rom fra ca. 5 m3 og opp til 20 m3 liter. 

Den enkleste og raskeste løsningen på et komplett "vinkjeller-rom", som ikke krever noen form for bygningsmessige endringer, er et prefabrikert rom laget av isolerte moduler. Rommet monteres enkelt på en times tid. Inn med kontakten, og vinkjelleren er ferdig! Slike rom får man ferdig til litt i overkant av 20.000 kroner. En god investering dersom man har vinflasker for noen tusen kroner…