17.03.09 www.husbyggeren.no

Skap velvære med ren luft i hjemmet

Av Jane Kjærholm Mikkelsen, Norsk Vinduskompani a/s

Boligens inneklima har stor betydning for velværet, og det kan fort gi helseproblemer hvis det ikke er sunt. Ved å legge seg til noen enkle vaner og rutiner kan man selv gjøre store forbedringer.


Sett opp dører og vinduer ett par ganger om dagen så frisk og ren luft kan komme inn og erstatte den gamle og brukte.


Damp fra dusj, matos og usynlige støvpartikler fra f.eks. gulvtepper og datamaskiner, forurenser inneluften og kan gi helsemessige problemer. Også for husets vinduer kan et dårlig inneklima få konsekvenser i form av mugg, råte og sopp.

Lukk opp vinduene

Selv om luften i boligen føles ren, blir den raskt forurenset når dagligdagse gjøremål som matlaging, bad og tøyvask settes i gang. Derfor er det viktig at luften blir skiftet ut hver dag slik at ny og ren luft kan komme inn og erstatte den gamle og brukte. En tommelfingerregel er å skape gjennomtrekk i huset ett par ganger om dagen i fem minutter om gangen. Dette gjelder året rundt. På den måten skiftes luften ut på en effektiv og konsentrert måte uten at det går utover oppvarmingskostnaden.

Hold luftfuktigheten nede

Husstøvmidd og skimmelsopp trives i høy luftfuktighet, og begge deler kan gi husets beboere problemer med luftveiene. Men vinduene kan også lide overlast hvis luftfuktigheten er høy, ved at overskytende fukt vil sette seg som kondens og dugg i hjørnene. Dette kan i resultere i råtne vinduer.

Daglig utluftning får hurtig bukt med fuktigheten innendørs, og sitter duggen utendørs er det ingen grunn til bekymring. Dette er kun ett bevis på at glassene er godt isolerte. Når solen varmer glasset opp, forsvinner duggen av seg selv. En løsning kan også være selvrensende glass som sørger for at huseieren får raskt fritt utsyn til hagen.

Støvsug ofte

Når man allikevel er i gang med å lufte ut, er det også en fin mulighet for å ta frem støvsugeren. Rundt omkring i husets hjørner samler det seg ofte en masse støv som ikke umiddelbart er synlig. Støv gir et dårligere inneklima, og det er derfor en god ide å fjerne det ofte. Når støvsugeren igjen er på plass i skapet, kan man sette seg godt til rette i sofaen og nyte duften av et sunt inneklima.

Tips til et sunt inneklima

1. Sørg for gjennomtrekk i huset 2 ganger om dagen i 5 minutter hele året rundt.
2. Hold luftfuktigheten nede ved å lufte ut.
3. Støvsug ofte og godt i hjørnene etter som støvet lett samler seg der.