01.03.04 www.husbyggeren.no

KONSTRUERT VÅTMARK MED FORFILTER

Av Trond Opstad

Konstruert våtmark med forfilter er en enkel, effektiv og miljøvennlig løsning for rensing av avløpsvann fra enebolig eller hytte der tilknytning til offentlig avløp ikke er mulig eller er for kostbart.


Med et naturbasert renseanlegg, som kalles konstruert våtmark, er man ikke avhengig av offentlig avløp eller et mekanisk og komplisert minirenseanlegg. Over anlegget planter man til med gress eller våtmarksplanter.


For konstruert våtmark er kravene til drift og vedlikehold små i forhold til for eksempel tradisjonelle minirenseanlegg. Løsningen kan også tilpasses flere brukere som holder til i samme område - for eksempel hyttebyer.

«Konstruert våtmark med forfilter» innebærer ikke et tradisjonelt våtmarksområde, men beskriver «en filterseng» som etableres under bakken og som avløpsvannet renner gjennom som en del av renseprosessen. I de forskjellige prosessene benyttes materialet Filtralite - spesialproduserte Leca-kuler for vann- og avløpsrensing. Disse kulene har vist seg å være ypperlige når det gjelder både rensing av vann og avløp, men det benyttes helt ulike fraksjoner og kvaliteter i de forskjellige prosessene.

Våtmarken
Hovedoppgaven til våtmarken er å fjerne fosfor, som er en stor forurensningskilde, fra avløpsvannet. Dette skjer ved at fosfor bindes til Filtralite-materialet. Selve våtmarken er et utgravd basseng fylt med Filtralite i ca. 1 meters dybde. Våtmarken lages med svak helning i bunn. Der forfilteret er plassert over våtmarken, renner vannet vertikalt gjennom forfilteret og ned i det underliggende bassenget som er fylt med Filtralite P. Veggene og bunnen i våtmarksbassenget må være tette, slik at vannet ikke renner ut. Dette kan for eksempel gjøres ved å legge en membran i trauet før oppfylling med filtermaterialet.


Her ser du en prinsippskisse for komponentene i et naturbasert renseanlegg. Når anlegget står ferdig, kan det plantes til med f. eks gressplen.


Prosessen

Avløpsvannet renner først gjennom en slamavskiller, deretter pumpes vannet til et forfilter, som består av et lag med en spesiell utgave av Filtralite. Forfilteret er altså første rensetrinn etter slamavskilleren. Her fjernes organiske stoffer fra avløpsvannet. Over forfilteret er det plassert en eller flere domer som halvkuleformede overbygg. I hver av domene sørger en dyse for å spraye avløpsvannet over filterflaten. Forfilteret kan plasseres over våtmarken eller atskilt fra denne.

Ut i elv, bekk, vann eller jord

Fra forfilteret ledes vannet til våtmarksfilteret. Der strømmer det sakte igjennom og ut i enden av våtmarksbassenget. Derfra føres det rensede vannet ut i en kum og videre til en elv, bekk, vann eller infiltrasjon i jord. Prosessen blir nærmest som et kretsløp skapt av naturen selv. Våtmarken kan plantes til med gressplen eller våtmarksplanter og slik bli et pent innslag i naturen rundt.
I Norge har vi mer enn 10 års erfaring med våtmarksfiltre for hytter og eneboliger, fellesanlegg for hyttebyer, barnehager, skoler etc. Beregninger og erfaring fra disse anleggene indikerer at levetiden for fosforrensing er ca. 15 år. Når filtermaterialet skal byttes, kan det brukte filtermaterialet gjenbrukes til jordforbedring. 
Ulike kommuner opererer med forskjellige krav og fremgangsmåter når det gjelder utslippstillatelse. Er du interessert i å bygge et naturbasert renseanlegg, anbefales det at du tar kontakt med din kommune for informasjon om hvordan man går frem for å søke om utslippstillatelse og byggetillatelse.

Slik bygges en konstruert våtmark


Trauet er ferdig utgravd, komprimering pågår.



Membran er lagt ut og utløpsrør installert.



Oppfylling av Filtralite P.

For mer informasjon, se: www.optiroc.no