08.02.08 www.husbyggeren.no

Fremtidens bygg

Av Husbyggeren

Det har de seneste årene blitt bygd en rekke såkalte lavenergiboliger som er en byggstandard med strengere energikrav enn det som gjelder etter teknisk forskrift av 1997.


Ill. foto: Ove Elnan


1. februar i år ble teknisk forskrift til plan og bygningsloven (TEK) endret. De mest omfattende endringene gjelder energikravene. Intensjonene til nåværende regjering var å legge forskriftskravene på lavenerginivå. Etter en omfattende høringsrunde ble kravene noe moderert i forhold til de opprinnelige forslagene. Imidlertid, hele byggebransjen må forholde seg helt og holdent til nye og strengere energikrav når overgangsperioden er slutt 1. august 2009. Det er viktig å merke seg at også de nye kravene er minimumsforskrifter. Det er ingen ting i veien for å bygge bedre enn forskriftskravene, noe som vil være både privatøkonomisk og samfunnsøkonomisk lønnsomt. De miljømessige fordelene ved å bygge utover forskriftskravene er meget store.

Når kommer passivhusstandarden?

Fremtidens energiforbruk og utslipp av klimagasser er ennå ikke skapt. I og med at bygninger har så lang levetid, må det vi bygger i dag møte fremtidens krav. Vi må allerede nå legge grunnlaget for nye og betydelig mer energieffektive byggkonsepter. Fremtidens bygg må ha et mye lavere energiforbruk. Allerede med dagens teknikk er det både mulig og kostnadseffektivt å bygge hus som er selvvarmede og uten behov for tradisjonelle oppvarmingssystemer. Det er dette som ofte betegnes som passivhus. Med smarte løsninger for belysning og utstyr er ikke veien lang til at bygg kan bli helt selvforsynt eller til og med netto produsent av energi.

Hvordan bygges et passivhus?

Passivhus eller selvvarmende hus er altså bygg uten behov for tradisjonelle varmeanlegg. Husene har små varmetap slik at varmebalansen opprettholdes med overskuddsvarme fra lys, utstyr og beboere. De viktigste kriteriene i slike passivhuskonsepter er knyttet til energibruk. Årlig oppvarmingsbehov skal ikke overstige 15 KWh/m2 pr. år. Maksimalt effektbehov til romoppvarming må ikke overstige 10 W/m2. I tillegg skal passivhuset ha energieffektivt utstyr og miljøvennlig energiforsyning slik at det totale behovet for levert eller kjøpt energi blir ca. 75 KWh/m2 pr. år for en enebolig. Bygging av et passivhus innebærer bl.a. en særdeles kompakt og tett bygningskropp med isolasjonstykkelser i yttervegg på 35-50 cm, isolasjon i tak på 45-50 cm og isolasjon i grunn på 30-35 cm. Dessuten kreves superisolerte vinduer og et balansert varmegjenvinningssystem med en virkningsgrad på opp til 90 %. Utilsiktede luftlekkasjer må unngås, og tettheten må være hele 4 ganger bedre enn kravene til tetthet som er nedfelt i de nye forskriftene fra i år.

Klimaforliket legger opp til passivhus

Norges Naturvernforbund foreslo tidlig i 2007 at myndighetene skulle jobbe for et tverrpolitisk klimaforlik. Den 16. januar inngikk Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti, Senterpartiet, Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre en avtale om klimameldingen som skal inngå som merknader til St. melding nr.34 (2006-2007) Norsk klimapolitikk. Under kan du lese noen utdrag fra kapittel 8 ”Bygg” som er den delen av avtalen som har størst interesse for oss "byggere".

8.1 Satsing på energieffektive bygg gjennom Enova
Partene er enige om en betydelig økt aktivitet innen utvikling av energieffektive bygg.

8.4 Bygningsstandard
Partene anser det som viktig at det er fastslått at energikravene i Teknisk forskrift skal revideres langt oftere enn det som hittil har vært vanlig, minimum hvert femte år. Partene er enige om at erfaringene med passivhus skal følges opp, og at det skal vurderes å innføre krav til passivhus for alle bygg innen 2020.

8.5 Lavenergiprogrammet
Partene er enige om at satsingen på det nye etablerte lavenergiprogrammet trappes opp. Det settes av tilstrekkelige midler til kompetanseoppbygging i næringen, gjennomføring av forbildeprosjekter og forskning og utvikling på stadig mer energi- og miljøvennlige byggevarer og byggeløsninger.

8.7 Enøk
Partene er enige om at det skal være gode støtteordninger gjennom Husbanken og Enova for Enøktiltak i bedrifter og husholdninger.