Fra peiskos
   
til varmekos

Av Arne Lid

Før anskaffelse av egen bolig var vi fast bestemt på at kalde vinterkvelder skulle tilbringes foran en knitrende, varm peis. Denne drømmen fikk derimot store vansker med å gå i oppfyllelse. Allerede ved første gangs oppfyring i de gamle peisene sto det klart for oss at det her kun var snakk om å oppnå strålevarmen - og knapt nok det. I tillegg måtte peisluka stå åpen for lufting etter bruk, og den lille varmen som ble produsert forsvant ut til kråka. 


Ildstedet har nå endelig våknet til liv og gir huset en 
kraftig, god varme. Den gamle gruepeisen Jøtul 10A er
her ferdig rehabilitert med en Dovre Fønix peiskassett.


Vi hadde derfor et sterkt ønske om å forbedre varmeeffekten, og valgte å forsøke å modernisere gruepeisen med peiskassett-alternativet "Dovre Fønix". Denne ovnen gir en varmeeffekt på opp til 8000W! Systemet går ut på at man kort og godt monterer en peiskassett inne i det gamle ildstedet. Alternativet ville ha vært å montere en komplett ny peis med omramming. Dette ville ha medført en hel del unødig ekstraarbeid - for ikke å snakke om hvor mye mer dette alternativet ville ha kostet. Ettersom vi også var fornøyd med den eksisterende omrammingen, var vi ikke i tvil om at peiskassett var den mest fornuftige løsningen. 

Enkel montering

Ved peiskassettenes ankomst viste det seg at dette skulle gå enda lettere enn hva vi hadde forventet. Ved på forhånd å innhente opplysninger om nøyaktig type og størrelse kunne Dovre levere en skreddersydd pakke for de to peisene. I reneste "Duplo-stil" kunne vi montere kassettene selv, og den første peisen som ble rehabilitert, en Jøtul 10A, hadde den enkleste monteringsløsningen. Ved å demontere føringsskinnene til skyvedørene og deretter bruke skruehullene for å feste den nye topplaten, var egentlig kassetten klar for montering. Peisen var selvfølgelig rengjort på forhånd, og askeskuffen var fjernet. Peiskassetten kunne dermed monteres uten at noe måtte lages til eller tilpasses. 
Den andre peisen, en Dovre Bukkene Bruse gruepeis produsert før 1967, var litt mer krevende. Bukkene Bruse produsert etter 1967 skal visstnok være like monteringsvillig som Jøtul's 10A/10. 
Etter å ha fjernet det gamle lukkespjeldet og askeskuffen måtte den nye topplaten tilpasses ved å borre opp skruefester i den gamle peisveggen. Dette er ingen umulig jobb for de fleste, men litt pågangsmot bør man ha. 

Vel anvendt tid og penger

Når vi nå i ettertid ser resultatet og kjenner varmeøkningen i huset, anser vi dette for å være vel anvendt tid og penger. Kvelder med peiskos, der vi faktisk kunne kjenne det kalde luftdraget mot peisen, er nå blitt erstattet med kraftige varmestråler og en intens deilig varmefølelse. Etter et par ilegg i peisene er huset nå så godt og varmt som vi aldri har opplevd det før.