18.03.03 www.husbyggeren.no

Pelletskaminer er et blindspor


Av Trond Opstad

Pelletskaminer, som myndighetene i vinter har snakket så varmt om, er servicekrevende, gir mye støv i hjemmet og er et altfor kostbart alternativ til de nye vedovnene. Mange leverandører av pelletskaminer stanser nå salget. Dette hevder senterleder Ole H. Krokstrand i Mur-Sentret i Oslo. Han støtter Varmeprodusentenes Forening i at rimelige, rentbrennende vedovner er et langt bedre alternativ for dem som ønsker billig og miljøvennlig oppvarming.



Dråpe i havet

Ifølge TV2 i går regner man med at det kommer inn flere enn 35.000 søknader om pengehjelp til strømbesparende oppvarmingsløsninger innen fristen går ut fredag. Dersom alle disse skal innvilges, blir prislappen 150 millioner kroner. De 50 millionene som Stortinget har innvilget, dekker ikke flere enn 9.000 søknader.

- Dette viser med all tydelighet at myndighetenes enøk-kampanje og iver etter å få privathusholdningene over på blant annet pelletskaminer, er et blindspor. 9.000 familier som går over til pelletskaminer eller varmepumper, er bare en dråpe i havet av hva som er nødvendig om man ønsker effekt av en overgang til bioenergi. Skal bruk av pelletskaminer komme opp i tilnærmet samme antall som tradisjonelle vedovner, snakker man om en prislapp på 25 milliarder kroner. Dette faller på sin egen urimelighet. Utgangspunktet for enøk-kampanjen burde derfor ha vært å stimulere den millionen av husholdninger som allerede har en vedovn, sier Ole H. Krokstrand. 

Salg av pelletskaminer stopper opp

Krokstrand hevder at myndighetenes omtale av hva som gir god energibesparelse og lavere fyringsutgifter for familier som vil unngå skyhøye strømregninger, i beste fall er svært mangelfull. Han stiller seg undrende til hvorfor det i så sterk grad fokuseres på pelletskaminer.

- En vedovn er langt mer driftsikker enn en pelletskamin. Denne og andre opplysninger om vedovner kontra pelletskaminer er nærmest et ikke-tema i myndighetenes arbeid. Selv Enova som er satt på oppgaven med å styre folks fyringsvaner bort fra elektrisk strøm, hopper nærmest bukk over vedovnens fordeler og ikke minst store utbredelse i landet. 

I Sverige, hvor regjeringen innførte støtteordninger på pelletskaminer for et par år siden, unngår nå forhandlere å selge pelletskaminer, så sant ikke kunden signerer på at han eller hun er villig til å betale for serviceoppdrag eller at kaminen brenner 24 timer i døgnet. En pelletskamin er en sårbar innretning med elektroniske komponenter. Den er avhengig av strøm og fungerer ikke ved strømbrudd, eller om strømmen stenges på grunn av strømrasjonering. Mange klager også på mye støv når pellets mates i systemet. Støtteordningen er nå brukt opp i Sverige og salget har stoppet. Ifølge Varmeprodusentenes Forening har norske leverandører gjort den samme dårlige erfaringen med pelletskaminer, en av dem er ovnsprodusenten Dovre. Et problem for pelletskaminen er også at den er svært følsom for kvaliteten på pellets som benyttes. Den er i det hele tatt et sårbart instrument, sier lederen for Mur-Sentret.

Kan spare tusener av kroner med ny vedovn

Han påpeker at Norge har verdens strengeste utslippskrav til vedovner, og at dette har resultert i ovner med en helt ny og rentbrennende teknologi. Alle solgte vedovner etter 1998 har vært av denne typen, der utslippene av svevestøv er redusert med 90 prosent. Grunnen er at nye vedovner oppnår en høyere temperatur i brennkammeret, slik at partiklene brennes opp. Dette gir også en bedre energiutnyttelse. 

- Virkningsgraden til nye vedovner ligger på mellom 70 og 80 prosent. Til sammenligning det samme som oljefyrte ovner. En gammel vedovn derimot bruker 30 til 40 prosent mer ved for å varme opp et rom, enn en ny vedovn. Utregninger foretatt av Varmeprodusentenes Forening viser at vedfyring er den rimeligste oppvarmingskilden i Norge. Snittpris per kilowatt time (kWh) er 44 øre. Andre energikilder koster opp mot 50 prosent mer. En husstand som baserer oppvarmingen på vedfyring med en moderne vedovn i stedet for elektrisitet, kan spare tusenvis av kroner. Med litt sunn egeninnsats kan kostnadene til boligoppvarming reduseres enda mer, hevder Krokstrand.

Miljøvennlig vedfyring

Hans eksempel er basert på innkjøp av favner med ved fra en vedleverandør. Han påpeker at Norge er fylt til randen med brennbart trevirke, alt like miljøvennlig og at det faktisk er dobbelt så mye skog i landet nå som for noen tiår siden. 

- I norske hjem er det plassert 1,3 millioner vedovner. Kun 300.000 av disse er rentbrennende ovner. Fremfor å gå i bresjen for pelletskaminer som vil koste hver husstand i gjennomsnitt 25.000 kroner pluss omkostninger til installasjon, burde myndighetene heller stimulere folk til å bytte ut den gamle vedovnen. Det vil raskt gi stor effekt, både med tanke på landets energisituasjon og for folks lommebøker, sier Ole H. Krokstrand i Mur-Sentret.

Fakta om energibruk og vedfyring

80 % av energiforbruket i norske hjem er basert på elektrisitet. Mer enn halvparten av denne energibruken går til oppvarming. Potensialet for strømsparing er enormt ved omlegging til vedfyring, som også er langt rimeligere, hevder Mur-Sentret og Varmeprodusentenes Forening.
I Norge er det nærmere to millioner privathusholdninger. Vel 50 % av disse bor i enebolig eller bolig tilknyttet gårdsdrift, 20 % er hus i kjede, rekkehus, tomannsbolig eller annet boligbygg mindre enn 3 etasjer, og knapt 20 % er blokk, leiegård eller annet boligbygg med 3 etasjer eller mer (Folke- og boligtelling 2001, SSB).

Energibruken i 2001 fordelte seg slik på ulike energibærere (tall fra Enova):
36,4 TWh elektrisitet
6,7 TWh ved og biobrensel
2,8 TWh oljeprodukter
0,25 TWh fjernvarme 
0,08 TWh gass

Energibruk i norske husholdninger økte med mer enn 50 % de siste 25 år. Myndighetenes enøk-kampanjer på 70- og 80-tallet førte til en omlegging fra andre energikilder til mer bruk av elektrisk strøm. Det er blant annet resultatet av denne politikken som skaper problemer i dagens kraftmarked.
80 % av total energibruk i husholdningene er i dag basert på elektrisitet.
60 % av total energibruk i boligen går til oppvarming, andelen til belysning og elektrisk utstyr er på 20 %. Oppvarming av vann utgjør også betydelig andel.

Vedfyring

Vedfyring er meget miljøvennlig fordi man benytter biologisk masse (biomasse) i form av trevirke. Trær er en fornybar ressurs. Når vi overforbruker strøm i Norge, kommer strømmen ikke bare fra norske vannkraftverk, men også fra atom- og kullkraft. Naturvernorganisasjonene ønsker overgang til biobrensel fordi dette ikke gir økte CO2-utslipp.
Med de nye vedovnene er utslippene av svevestøv redusert med 90 prosent. Grunnen er at nye vedovner oppnår en høyere temperatur i brennkammeret slik at partiklene brennes opp. En ny ovn gir derved en bedre energiutnyttelse. Virkningsgraden til nye vedovner ligger på mellom 70 og 80 prosent. En ny ovn bruker derfor 30 til 40 prosent mindre ved for å varme opp et rom, enn en eldre ovn.
67.500 norske hjem fikk seg et rentbrennende ildsted i 2002. Men fortsatt er det bare syv prosent av norske hjem som har miljøvennlige ovner og peiser. Ved å bytte til en ny rentbrennende vedovn, kan hver husstand redusere utslippet med 90 %, og samtidig få 30-40% mer varme pr. vedkubbe.

Vedovn eller pelletskamin?

Sammenlignet med pelletskaminer er en moderne vedovn langt rimeligere i innkjøp. En ny moderne vedovn koster i gjennomsnitt 7000 kroner, mens tilsvarende for pelletskaminer er 25.000 kroner.
En vedovn er langt mer driftsikker enn en pelletskamin.
En pelletskamin gir betydelig med innestøv, er avhengig av strøm og er en ikke ubetydelig lydkilde.

Varm opp huset med vedovn: Så mye kan du spare

Det er tusener av kroner å spare på omlegging fra strøm til en moderne vedovn. Dette er regnestykkene:
At det er mer enn dobbelt så dyrt å varme opp et hjem med strøm som med ved, er nok overraskende for mange. Ta utgangspunkt i 65 øre per kilowatt time. Med tillegg av nettleie på minst 20 øre i snitt, koster strømmen i Norge nå minimum 84 øre kilowatt timen. De fleste aktørene tar opp mot en krone.
Prisen på ved ligger til tross for økt etterspørsel på 1.350 kroner pr. favn, viser statistikk fra Norsk Ved. Det tilsvarer 42 øre per kilowatt time i en rentbrennende ovn. Har du en gammel ovn uten ren forbrenning, blir prisen ca 62 øre kWt. Det er altså snakk om å spare tusenlapper. En gjennomsnittlig norsk bolig bruker 14.500 kWh gjennom et normalår. Opp mot 70 % av dette er til oppvarming. Sparer du omlag 50 øre pr. kWh med vedfyring, blir det raskt store penger å tjene. 

Hvilket treslag gir best økonomi?

Med utgangspunkt i en favn ved som koster 1.350 kroner, kan du her se effekten av ulike treslag i en gammel og en ny vedovn. Pris er kr. pr. kWh, for henholdsvis gammel vedovn og ny type vedovn. 

Rogn 0,53/0,35 
Ask 0,58/0,39
Bjørk 0,64/0,42
Furu 0,72/0,48
Gran 0,84/0,56

Med egeninnsats

Om du selv gjør en egeninnsats for å skaffe fyringsved, vil prisen falle dramatisk. En favn kan da fort komme ned i 600 kroner. Regnestykket blir da slik:
Rogn 0,28/0,16 
Ask 0,26/0,17
Bjørk 0,28/0,19

Dyrt på bensinstasjon

Kjøper du derimot ved i små sekker på bensinstasjoner, for eksempel 40 liters sekker til en pris av 50 kroner, blir vedfyringen kostbar:
Bjørk 1,41/0,94.

Dine egne kostnader ved vedfyring kan du beregne nøyaktig på www.jotul.no