2000 www.husbyggeren.no

Gi huset ditt 
    RIKTIG FARGE

Tekst: Camilla Delbekk/Institutt for farge og interiør

Fargesett huset til et pluss for landskap og naboskap! Huset blir ikke penere om det synes bedre enn naboens, heller tvert imot. Vær også klar over at en kulør som ser frisk og spennende ut på en ørliten prøve, kan bli meget intens når den brer seg utover en stor husvegg. 


Foto: Ove Elnan


Når vi fargesetter huset utvendig er det viktig at fargevalget føles riktig. Her er noen tips om hvordan du kan gå frem for å velge en farge du blir stolt av.

Vær kritisk

Farger som virker fremmede på både omgivelser og huset, er farger vi skal unngå. Tenk på huset som en gjest i naturen - fargesett det slik at gjesten oppfører seg pent. Utviklingen innen malingindustrien har gjort det mulig å fremskaffe en mengde nye kulører, men dette betyr ikke at alle farger egner seg like godt til utvendig fargesetting! 
Dagens eksteriørfargekart har faktisk færre farger enn for noen år siden. De forskjellige malingsprodusentene er nå mer kritiske til hvilke eksteriørfarger som anbefales. Er du usikker på hvilken farge du vil ha, kan du være trygg på at fargekartene ikke inneholder kulører som sjenerer. De ørsmå fargeprøvene lurer vårt øye. Det er veldig vanskelig å forestille seg hvordan fargen tar seg ut når den kommer opp på ytterveggen, men uansett vil fargen bli mer intens. Så husk: Feil fargevalg vokser med huset!
Hos fargehandlere finnes, i tillegg til fargebar og -kart, også fargeprøver på ekte treverk, både i form av beis, dekkbeis og maling - såkalt oppstrøksprøver. Ta prøvene med ut av butikken og se på dem i dagslys. Da får du helt klart et annet inntrykk av fargen! Tenk også på hvordan fargen du maler i sommer tar seg ut i et blålig vinterlys...
Et annet lurt knep for å få frem den riktige fargegjengivelsen er å se på små fargeprøver mot en sort bakgrunn.

Slik virker fargene

Felles for alle kulører som brukes utendørs, er at de er dempet - de inneholder ofte mye sorthet. Og bra er det - ellers er det lett for at de blir mer markerte enn ønskelig i eksteriørsammenheng. Dagslys, og ikke minst sollys, fremhever de fleste fargers intensitet. Men hva er spesielt for de enkelte fargene? Her er noen fakta om hvordan fargene oppfører seg utendørs:

* Gul er en lys farge som i eksteriørsammenheng alltid står i kontrast til terrenget rundt. Den sniker seg aldri inn i vegetasjonen. Det er lett å godta en sterk gulfarge på en liten fargestrips, nettopp fordi fargen er så lys, men forestill deg hvordan den blir når den kler hele huset ditt utvendig! Jo større flate fargen dekker, jo mer intens blir den. En ren gulfarge kan i dagslys få et grønnlig skjær - nesten sitrongult. Gult egner seg best på ytterveggen hvis den er tonet varm, ellers har den lett for å bli skrikende. 

* Hvis du velger grønn hovedfarge på huset, er det ofte fint med en annen grønntone på detaljene. Her er det enkelt å finne en god kombinasjon. Grønt harmonerer fint med en lysere eller mørkere grønntone. Grønt er nøytralt, men til utendørs bruk kan den være en ubehagelig konkurrent til vegetasjonen rundt huset, spesielt når det er mye grønne vekster omkring.

* Velger du blått som eksteriørfarge skal du være oppmerksom på at den - i likhet med gul - blir veldig forsterket når den brer seg utover større flater. Velg derfor blått med lite kulørthet i. Blått endrer seg mye med lys og skygge, og påvirkes mye av andre farger i omgivelsene. En gråfarge skal ikke ha så mye innslag av blått før den faktisk ser blå ut, og i overskyet vær kan en blågrå farge bli mer intens blå enn i sollys.

* Et rødt hus er trivelig. En dyp rødfarge med mye sorthet harmonerer godt med skogsterreng. Den skiller seg ut fra omgivelsene, men er på ingen måte noen konkurrent til dem. Rødt og grønt med omtrent like mye sort i seg gir et helt inntrykk, selv om kulørtonekontrasten er stor. Røde hus blir ofte kombinert med hvite vinduskarmer og -sprosser. Rødt og hvitt i kombinasjon fremhever rødfargen.

* Hvit er en avslørende farge. Vil man fortelle om husets form og detaljer, er hvit den tydeligste farge i så måte. Hvitt er fargen hvor lys og skygge blir mest tydelig. Gamle trehus med flotte utskjæringer er gjerne hvite - da synes detaljene best.

Spør naboen

De fleste av oss tilhører et større fellesskap i form av et tettsted eller et lokalsamfunn, i en liten bydel eller i et gateparti. Husk at den utvendige fargesetting, i motsetning til den innvendige, skal vi alle leve med!
Det er naboen som ser huset ditt mest. Kanskje er det lurt å spørre om fargevalget er ok? Kan det være fristende å finne en farge som passer til nabohusets? Harmonerende farger på hus i en tettere bebyggelse er en fryd for øyet!

Hvor får vi hjelp?

Hvis du ennå er veldig usikker, kan det være greit å forhøre seg med en fargesetter. Det kan være en arkitekt; det er ofte en malermester, og det kan være en konsulent hos en malingprodusent. Selvfølgelig skal det ikke stikkes under en stol at de fleste av oss velger farger på husene våre selv, og gjør selve malerjobben. Vår beste partner er fargehandleren, og de hjelpemidler han kan by på. Stadig flere engasjerer malermestere til å gjøre jobben. Det er også mulig å kjøpe konsulenttimer av malermesteren til fargesetting - for deretter å male selv. 

Fargetips

* Tenk på huset som en gjest i naturen - fargesett det slik at gjesten "oppfører" seg pent.

* En farge som ser frisk og spennende ut på et ørliten fargeprøve, blir mer intens når den brer seg utover en stor husvegg.

* Fargehandleren har oppstrøksprøver av beis, dekkbeis og maling. Ta de med ut av butikken og se på dem i dagslys. Da blir fargegjengivelsen riktig.

* En fargeprøve bør vurderes mot en sort bakgrunn. Da blir fargegjengivelsen mer presis. 

* Den fargen du velger i sommer skal også se fin ut om vinteren. Prøv å forestill deg hvordan den ser ut i hvite omgivelser med et blålig vinterlys. Gulfarger med lite rødt i vil virke svært "giftige".

Det friske gule: Har villaen fått en sommerlig gulfarge, kan de hvite detaljene være mange. Men kontrasten mellom gult og hvitt blir liten fordi den gule hovedfargen er så lys. Det er fristende å velge en sterk gulfarge fordi gult er lyst, men begrens fargestyrken hvis gult skal opp på ytterveggen. Jo større flate fargen brer seg på, jo mer intens blir den. 

Det trivelige røde: Er huset rødt kan det få kontrastfargen grønn på detaljer som vinduskarmer og vindskier. Fargene er like mørke, og det gir et ganske helt inntrykk selv om kulørtonekontrasten er stor.

Det behagelige grønne: Huset kan f.eks. males med to grønnfarger med mye blått i, og hvor detaljene fremheves med den mørkeste grønnfargen. Det frisker opp fasaden. Kontrasten til de hvite vinduene blir dermed større, men overgangen mellom vindu og vegg blir mykere. 

Det kjølige blå: Blåfarge på hus kan være forholdsvis sterk til en eksteriørfarge å være, men mye sorthet i fargen vil dempe den noe. Til en såpass mørk farge kan en vurdere å erstatte hvitfargen med en anelse mot grått, for å gjøre helhetsinntrykket mykere.