04.12.15 www.husbyggeren.no

Nedtellingen går mot slutten:
4, 3, 2, 1. Fossilt brensel forbudt om fire år


Av Ove Elnan

Fra 2020 er det varslet slutt på fyring med fossilt brensel. Hvordan myndighetene vil håndheve forbudet er usikkert, men sikkert er det at usikkerheten blant huseierne er økende. Det merker rørleggerbedrifter over hele Norge. Spørsmålene spenner fra hvordan forbudet vil håndheves til hvordan man går frem for å fase ut oljefyren.





- Vi synes huseiere over hele landet fortjener mer informasjon om et varslet forbud som innebærer at de må gå over til alternative oppvarmingsløsninger. Vår oppfordring til myndighetene er derfor at de snarest mulig får på plass tydelig informasjon om konsekvenser av forbudet, sier fagsjef innen energi- og miljø i Rørentreprenørene Norge Eli Heyerdahl Eide.

Foreningen har sendt brev til Klima- og miljødepartementet i felleskap med blant andre Naturvernforbundet og Energi Norge. Foreningens 651 medlemsbedrifter merker godt pågangen fra huseiere som stiller spørsmål om nettopp konsekvensene av ikke å skifte til alternativ oppvarmingskilde.

- Hva som skjer hvis man ikke følger påbudet, kan ikke rørleggeren svare på. Derimot hjelper rørleggeren gjerne til med å vurdere hvilke alternative løsninger som passer for den enkelte bolig. En vanlig misforståelse er at forbudet betyr at oljefyren må kastes ut. Vi synes det er grunn til å minne om at forbudet gjelder energikilden og ikke systemet som distribuerer varme, sier Eide.

Har man for eksempel et oljefyringsanlegg med forholdsvis ny brenner og en tank i plast, er det sjelden nødvendig å hive ut anlegget. De fleste kjeler kan fyres med biobrensel eller biofyringsolje. Biofyringsparafin er også en mulighet, men foreløpig er dette ikke tilgjengelig over hele Norge. Myndighetene yter økonomisk støtte til installasjon av luft-vann eller vann-vann-varmepumpe, men ikke til varmepumper for luft til luft. Dermed er rørleggeren et naturlig startsted for alle dem som lurer på om de skal fortsette å fyre med olje enda en sesong, eller om det er tid for å vurdere alternative løsninger.

Rørleggerens sjekkliste for huseiere som er i tvil eller som ønsker å vurdere alternativ løsning nå:

1. Har du reparert oljefyren en rekke ganger de siste årene? Er oljefyren din utrangert må du regne med merkostnader hvert år fremover. Dermed kan det være penger å spare på å gå i gang nå.

2. En oljebrenner har normalt en levetid på 15-20 år. Å reparere den er forholdsvis kostbart. Er brenneren gåen, bør du sannsynligvis vurdere nye løsninger.

3. Hvor gammel er oljefyren? En støpejernskjele kan vare i hundre år, mens en stålplatekjele har en langt kortere levetid (ca. 15-20 år). Er oljetanken av plast, skal den ha ubegrenset levetid. En ståltank har normalt levetid opp mot 40 år.

4. Mistenker du lekkasje? Lukt av olje kan være tegn på at tanken ikke er tett. Er ikke tanken innmurt, er det enkelt å oppdage - men er den murt inn, er lukt et tegn på at du må sjekke nærmere. Ligger tanken utendørs, må du være klar over at lekkasje til grunnen kan medføre forpliktelse til kostbart opprydningsarbeid.

5. Dersom oljefyringsanlegget uansett må byttes ut, vil merkostnadene ved å installere varmepumpe fremfor nytt fyringsanlegg, ofte være tjent inn i løpet av få år. Kostnadene ved å bytte ut et oljefyringsanlegg med varmepumpe, varierer avhengig av valg av løsning - men også i forhold til eventuelt behov for oppgradering av eldre radiatorer etc.

6. Vurder kostnadene i et helhetsperspektiv. Investeringer i utbedring/utskifting av radiatorer, eller legging av varme i gulvet gir mulighet for bedre inneklima og økt komfort. Se også mer om installasjon av vann til vann-varmepumpeløsninger på www.skikkeligrørlegger.no