03.02.03 www.husbyggeren.no

BIOVARME 
er billig og komfortabel oppvarming!


Av Jørgen Bølling, SGP BIOVARME AS

Tittelen gjenspeiler et faktum som blir mer og mer reelt nå som prisen på strøm og olje stadig stiger. Har man tilgang på billig ved er dette den absolutt billigste kilden til oppvarming av hus og hytte. Med ny forbrenningsteknologi og vannbåren varme er også denne typen oppvarming like enkel og komfortabel som tilsvarende oppvarming på olje eller elektrisitet.





Vedfyring med moderne forbrenning

Når man nevner ordet vedfyring tenker de fleste på gamle ovner, bæring av ved og dårlig forbrenning med mye utslipp. Slik er det ikke lenger! Med fyrrom og vannbåren varme kan alle som har billig ved nyttiggjøre seg dette ved å installere et moderne vedfyringsanlegg med totrinns forgassingsforbrenning, og på den måten enkelt basere oppvarming av både hus og forbruksvann på ett til to ilegg av ved om dagen.

Prinsippet bak totrinns forgassingsforbrenning er at gassene som skapes i vedforbrenningen skilles ut og brennes på nytt under tilsetting av riktige mengder luft. Mens vedkjelen i anlegget brenner fort ut, overføres varmen til en stor akkumulatortank som videreformidler varmen til det vannbårne varmeanlegget etter behov. Med dette systemet sikres optimal energiutnyttelse av veden.

Oppvarming av forbruksvann er en av de største utgiftspostene i hus med elektrisk oppvarming. I et vedfyrt anlegg med akkumulatortank varmes 90% av forbruksvannet gjennom en tappespiral innmontert i tanken. Dette marginaliserer utgiftene til strøm. I varme perioder uten behov for varme til det vannbårne varmeanlegget, fyrer man kanskje bare en gang i uken. De isolerte akkumulatortankene holder godt på varmen og gjennom optimal sjiktning på vannet varmes tappevannet i all hovedsak på vedfyring også om sommeren.

Virkningsgraden på vedfyrte anlegg med totrinns forgassingsforbrenning er tilnærmet lik virkningsgraden på et oljefyrt varmeanlegg. Optimal utnyttelse av veden gir enkle fyringsanlegg hvor så å si alt brennes opp. Dette gir lav røykgasstemperatur, miljøvennlig forbrenning med minimale utslipp og enkel rensing av kjelene.



Viftekonvektorer = Rimelig og komfortabel installasjon av vannbåren varme


Billig strøm har medført at de færreste har installert vannbåren varme her i Norge. Komfort og fleksibilitet når det gjelder valg av energibærer gjør imidlertid at flere og flere nye hus nå bygges med vannbårne varmeanlegg. Men hva så med gamle hus? Kostnaden med å legge vannbåren varme inn i gamle hus kan synes formidable, og det er langt fra alle steder det er fornuftig å brekke opp gamle gulv for å legge gulvvarme. Svaret kan være viftekonvektorer!

Viftekonvektorer er en type radiatorer med innmontert vifte og støvfilter. Med innbygget termostat og trinnvis regulering gir viftekonvektorene høyere ytelse enn tradisjonelle radiatorer. Dette er med på å senke prislappen på installasjonen av vannbåren varme.

Viftekonvektorenes trinnvise regulering gir en fleksibilitet som er ganske unik i vannbårne varmeanlegg. De passer godt både til tradisjonelle varmeanlegg og til lavtemperaturanlegg i kombinasjon med gulvvarme. En fornuftig måte å gjøre det på er å legge gulvvarme i rom med høyt krav til komfort og der tregheten i denne formen for oppvarming er akseptabel. Så kan man supplere anlegget med viftekonvektorer i rom som krever rask oppvarming og rask avkjøling.

Viftekonvektorene kan også brukes til kjøling på sommertid og i kombinasjon med varmepumpe/kollektor.

Jørgen Bølling er utdannet Sivilagronom med hovedfag i ressursøkonomi.