27.11.04 www.husbyggeren.no

V i f t e k o n v e k t o r
 - den rimeligste måten å installere vannbåren varme

Tekst: Jørgen Bølling
Foto: SGP Biovarme AS


Vannbåren varme er fleksibel, komfortabel og sunn oppvarming. Men den er dessverre noe dyr. Viftekonvektorer er et effektivt, komfortabelt og ikke minst billig alternativ til tradisjonell vannbåren varme.


Viftekonvektorer er ofte en forutsetning for at vannbåren varme og alternative energikilder skal kunne være et realistisk alternativ til tradisjonell panelovnsoppvarming.


Tradisjonell vannbåren varme i radiatorer eller i gulvet
 
Vannbåren varme er en form for oppvarming som gir fleksibilitet ved at man kan velge mellom ulike energikilder. Olje- el- eller gasskjele, varmepumpe eller biobrenselanlegg er alle valgmuligheter ved vannbåren oppvarming av hus og hjem. Normalt benyttes det radiatorer eller gulvvarme. Radiatorer er enkle å styre og installeres ofte under vinduer og i rom der det er påkrevd enkel regulering av varmen. Gulvvarme installeres ofte i flerbruksrom som ikke har de høyeste krav til rask regulering. Dette er komfortvarme, og vannbåren gulvvarme har positive helsemessige effekter fordi man er god og varm på beina, og således kan det holdes en lavere romtemperatur uten at brukere av rommet opplever temperaturdifferansen.

Problemet ved vannbåren varme er at den fortsatt er noe dyr. Radiatorer gir kun strålevarme, og man må ofte ha mange enheter i hvert rom for å få en jevn og god varme. Gulvvarme kan legges både i tregulv og nedstøpt i betong. Prisen avhenger mye av om man skal etterinstallere i gamle gulv eller montere i nytt hus, men dette er uansett den dyreste måten å legge inn vannbåren varmedistribusjon.


Viftekonvektorer

Viftekonvektorer er den desidert rimeligste måten å installere vannbåren varme. Dette er et godt alternativ til ovennevnte radiatorer eller gulvvarme. Viftekonvektorer er termostatstyrte radiatorer med innebygd stillegående vifte. Enhetene er effektive, noe som gjør at man kan gå ned på antall installerte enheter. Riktig dimensjonert og riktig plassert kan en viftekonvektor erstatte opp til 5 tradisjonelle radiatorer.

Dimensjonering og lydvolum

En viftekonvektor er effektiv fordi den har innebygd vifte. Feildimensjonert kan imidlertid viften også være kilde til irritasjon gjennom støy og styringsproblematikk. Det er derfor viktig at viftekonvektoren dimensjoneres riktig. Den må være stor nok til at viften normalt bare må gå med et lydvolum som er akseptabelt i forhold til rommet den skal varme opp. Riktig dimensjonert skal en viftekonvektor ha mulighet for å kjøre viften både opp og ned i forhold til normalinnstillingen. Dette gir fleksibilitet.

Funksjon og plassering

Viftekonvektorene kan plasseres på vegg, i tak eller innbygget i vegg og tak. Enhetene fungerer ved at den kalde luften trekkes inn gjennom et støvfiler i bunn eller på konvektorens front, varmer dette gjennom et vannfylt varmeregister og sender varmen i styrt retning ut eller ned i rommet. Slik skapes det sirkulasjon og varmefordeling. Den beste plasseringen er ca. 15 cm over gulvnivå for at kald gulvluft skal trekkes inn og bli sendt oppover. Dette destabiliserer den naturlige sjiktingen av luften i rommet og sender den varme takluften ned til bedre utnyttelses lenger ned i rommet.


Styring

For at en viftekonvektor skal fungere optimalt er det svært viktig at styringen på enheten er så presis og effektiv som mulig. Brukeren av enheten skal kun behøve å bestemme viftens hastighet. Viftekonvektorens innbygde termostat skal selv starte og stoppe viften etter varmebehovet i rommet. Det er viktig at termostaten er eksakt i sin måling, og den bør ha føler både på innluft og i viftekonvektorens varmeregister for at enheten skal fungere optimalt. Man kan selvfølgelig også benytte romføler, men dette er dyrt og unødvendig hvis viftekonvektorens innbygde styringsenhet er av den rette typen.

Avkjøling sommerstid

En stor fordel med viftekonvektorer er at de også kan benyttes til avkjøling sommerstid. Det eneste man trenger å gjøre er å snu termostaten ved å slå over en sommer/vinterbryter slik at viftekonvektoren gir kjøling i stedet for varme. Det kreves et tilknyttet kjølemedia for kjøling, men dette har jo f.eks. varmepumper i borehullsvannet eller biovarmeanlegg i akkumulatortanker.

Viftekonvektor i kombinasjon med annen vannbåren varme

Viftekonvektorer kan nyttiggjøre både høy- og lavtemperaturvann og kan således brukes både i kombinasjon og som supplement til både vanlige radiatorer og gulvvarme. Spesielt vil vi trekke fram verdien av en kombinasjon mellom vannbåren gulvvarme og viftekonvektorer.

Mange som velger vannbåren gulvvarme legger dette også i rom som strengt tatt ikke burde ha hatt dette. Soverom har f.eks. lite behov for gulvvarme. Varmen er vanskelig å styre, og det er lite varmebehov på slike rom. Et godt forslag kan isteden være å sette en sentralt plassert viftekonvektor i en gang eller lignende mellom soverommene, og så la nødvendig varme spres inn på rommene gjennom åpne dører. Man kan også legge vannbåren varme i første etasje og sørge for litt tilsig av varme opp til andre etasje, og så la en sentralt plassert viftekonvektor varme hele den andre etasjen.