18.11.04 www.husbyggeren.no
P e l l e t s
- fleksibilitet og kontroll på oppvarmingskostnadene


Tekst: Jørgen Bølling
Foto: SGP BIOVARME AS

Vannbåren varme er i ferd med å etablere seg som den fornuftige oppvarmingsformen når folk bygger nye hus.



Kombinasjonen vannbåren varme og fyrrom gir stor fleksibilitet i valg av energibærere. Med vannbåren varme og fyrrom kan man velge mellom olje, gass, jordvarmepumper, ved, flis eller pellets.

Fyrrom og vannbåren varme

Etter oljekrisen tidlig på 70-tallet har hus i Norge blitt bygd med oppvarming basert på elektriske panelovner, vedovner og peiser. Det er stort sett ikke lagt inn vannbåren varme, og det er heller ikke satt av plass til fyrrom med nødvendig pipe. Her skiller Norge seg vesentlig ut fra de andre europeiske landene som i langt større grad har måttet forholde seg til høye strømpriser, noe som har ført til at fleksibilitet i valg av energibærere har vært svært viktig. For denne fleksibiliteten er vannbåren varme en forutsetning, og fyrrom med pipe bør være noe av det første som tegnes inn i alle nye bygg.

Valg av energibærer

I de hus som har vannbåren varme er det olje som har vært benyttet som energibærer. Oljefyrte anlegg er driftssikre og stabile, og installasjonskostnadene på fyringsteknologien er ikke avskrekkende høy - i hvert fall hvis man ser bort fra oljetanker, gravearbeid etc. 
Nå har imidlertid også teknologien kommet langt for oppvarming basert på gass og alternativ energi som ved, flis og pellets.
Flisfyringsanlegg og vedfyring med totrinns forgassingskjeler og akkumulatortank begynner å bli godt kjent i landbruket der ved finnes i store mengder. Gass er på trappene, men foreløpig er dette lite brukt.
Pellets har i de siste to årene seilt opp som en sterk miljøvennlig utfordrer til de tradisjonelle oljefyrte anleggene. Pellets er etter hvert også blitt enklere å få tak i, enten som sekker av varierende størrelse, eller som bulkleveranser levert på dør med lastebil.

Kamin eller kjele

Pellets kan enten brennes i pelletskaminer, i pelletskurv innsatt i gamle peiser og ovner, eller i pelletskjeler for vannbåren distribusjon. Pelletskaminen har de senere årene fått et oppsving som punktoppvarmingskilde. Dvs. som alternativ til tradisjonell vedovn eller peis. I 2003 var det sågar statlig støtte å få til denne typen oppvarming. Som vannbåren varme generelt henger kjeleanleggene for pellets fortsatt noe etter punktoppvarmingsformen, men dette er en form for fyring som i stadig større grad er aktuell i nybygg, eller der gamle oljekjeler skal byttes ut. 
Et kjeleanlegg for pellets kan enten være en kjele med integrert brenner, eller varianter av oljekjeler med pelletsbrennere innmontert i brennkammeret. I vanlige eneboliger på 100-400 m2 boligareal anbefales pelletskjeler med pelletsbrennere innmontert i brennkammeret. Et kjeleanlegg i fyrrom med pipe består således av en kjele med brenner og en fleksibel skrue tilsluttet ett pelletsmagasin av ønsket størrelse og utforming. I tillegg bør man ha en liten akkumulatortank hvor man tar ut forbruksvann og har elektrisitet som backup.
Pelletsmagasinet kan enten være en enkel beholder som manuelt fylles etter behov, eller det kan være en stor innvendig eller utvendig støvfri silo som fylles direkte fra en tankbil. Her er alle muligheter, avhengig av pris og hvor ofte man vil etterfylle systemet. 

Kombinasjon av energibærere

Et fyringsanlegg bør være både komplett og fleksibelt for å få ned oppvarmingskostnadene maksimalt. F. eks. utgjør oppvarming av varmt forbruksvann i standardberedere ofte en større del av husholdningens totale el-kostnader enn man er klar over. Det er derfor fornuftig å integrere oppvarmingen av forbruksvannet i fyringsanlegget, og således til en hver tid kunne velge hvilken energibærer som er enklest eller billigst. 
Vedrørende fleksibilitet, får man i dag løsninger hvor man kan kombinere pellets med både ved, strøm eller olje. Et bredt spekter med kjeler, enten med separate brennkammer og felles automatikk, eller manuell inn- og utkobling av forskjellige brennere, gjør at det nå er mulig å finne løsninger for nesten alle lommebøker.

Fyrrom - i eller utenfor huset

Dersom det ikke lar seg gjøre å plassere fyrrommet inne i huset, kan man plassere fyrrommet i deler av garasje, uthus, boder e.l. Ferdigisolerte fjernvarmerør i plast er enkle å legge og har lite varmetap. 

Stabile leverandører og sikkerhet satt i system

Det er viktig at fyringsanlegg for vannbåren varme dimensjoneres og monteres med fagkunnskap. Alt fra kjeleeffekt og pipedimensjonering til ekspansjonsløsning og styring må være korrekt. Det anbefales å kontakte ansvarlig kjeleleverandør, som sammen med en lokal rørlegger gir råd og veiledning om den beste løsningen til ditt hus.