13.04.03 www.husbyggeren.no

Kjøkkenet
- fra spisekrok til dynamisk "allaktivitetssone"

Av Husbyggeren

Gjennom de siste to generasjoner har måten vi bor på endret seg radikalt. Ingen del av boligen har gjennomgått større forvandling enn kjøkkenet, som i dag fremstår som selve energisenteret i et moderne hjem.


Trendo hvitmalt. Norsk husbankbolig eller Penthouse-leilighet i Nice? Umulig å si!


Se for deg kjøkkenet i dine foreldres barndomshjem, slik det var for 50 år siden, kanskje mindre. Du ser en ensom kvinne med forkle rundt livet, trallende over velbrukte kasseroller på en liten komfyr innved veggen. Av og til kommer noen smårollinger innom (din mor eller far med naboungene på slep) og får seg en brødbings med brunost. Bortsett fra kvinnens (altså din bestemors) nynning og putringen fra komfyren, er det ikke en lyd å høre. Rommet er trangt og nøkternt innredet; areal 10 kvadrat, ikke særlig mer. En kjøkkenbenk, noen overskap, komfyr, kjøleskap, og kanskje en vaskemaskin i hjørnet. Foran vinduet, et lite respatex spisebord med klaffer og fire stoler av stålrør og finér. Rommets eneste dør er lukket. Ikke forstyrr, her lages mat! 
Litt senere kommer mannen i huset (altså din bestefar) hjem fra arbeidet, presis i samme øyeblikk som kjøttkakemiddagen er klar til servering. Familien spiser seg raskt mett og forsvinner hver til sitt. Etter at måltidet er over og oppvasken unnagjort, blir lyset slukket og døren lukket. Dette lille avlukket, også kalt kjøkken, står nå mørkt og forlatt resten av dagen, mens familien er alle andre steder. Sannsynligvis i dagligstuen, hobbyboden, syrommet eller ute. Kjøkkenet åpnes bare på gløtt et lite øyeblikk for å få kokt en kaffetår eller tilberede aftenssmørbrød. Ellers …stillhet.

Det moderne kjøkken - et interaktivt samspill mellom mennesker og innredning

Så... ta en kikk inn i et kjøkken av i dag, slik det kan fortone seg for moderne mennesker i en aktiv livssituasjon. Det første som slår deg, er ...hvor begynner og slutter kjøkkenet? I dette hjemmet er det jo nærmest åpne passasjer fra hallen til stuearealene. En person kokkelerer ved en komfyrøy midt i rommet, og det er slett ikke en dame, det er en mann! En kvinne er riktignok innom av og til, iført malerhabitt (det var ikke hennes tur til å lage middag i dag), mens hun avleverer velmente tips om saus og marinade. Noe kokken knapt hører, fordi han innimellom raske rokeringer av ildfaste former følger CNN's nyhetssendinger på en veggmontert plasma-TV. 
Litt lenger bort sitter familiens skolebarn dypt konsentrerte foran hver sin bærbare PC, der de i forbindelse med månedens prosjektoppgave laster ned artikkelstoff fra Internett, som de deretter henter på printeren, sentralt plassert mellom brødboksen og makaronikrukka. Plutselig svitsjer kokkemannen over til videokanalen og kjører et 100-decibels selvkomponert AV-program som er familiens faste middagssignal, før han danderer dagens rett på serveringsfat. Denne delen av huset eksploderer i et inferno av lyd, lukt og bevegelse. Masse hender hjelper til å dekke bordet, noe som går unna i en fei fordi servise og bestikk er hendig plassert på armlengdes avstand fra spiseplassen. Voilá - med ett er rommet transformert til en intimrestaurant der foreldre og barn gasser seg i ravioli med gorgonzolasaus, mens de utveksler informasjon om dagens hendelser.
Og slik fortsetter det resten av dagen til bortimot sengetid. Det er liv og røre, man gjør ting sammen eller hver for seg. Etter middag fylles rommet av mer leksearbeid, TV-titting, hobbymekking, noen telefonsamtaler og sogar et lite styremøte i grendelaget, stående over en Caffe-latte ved kjøkkenets barløsning. Det blir aldri folketomt i dette rommet, eller arealet, eller husavdelingen... eller hva skal man egentlig kalle det? Det er jo ikke bare et kjøkken lenger. Vi kan heller omtale det som en dynamisk "allaktivetssone" for hele familien. Og hva skal man egentlig med andre oppholdsrom… var det dagligstue det het før i tiden?


Trendo i lakkert eik. Her har man faktisk trukket en del av kjøkkeninnredningen inn i stuen og bygget et vitrineskap ved hjelp av standard overskap-moduler.


Funksjonelt design - den nye måten å leve på

Kjøkkenprodusenten Sigdal har også passert et tidsskille, når det gjelder modellutvalg, design og arkitektonisk utførelse. For få år siden var Sigdal regnet som "Norges nasjonalkjøkken". En hedersbetegnelse som røpet at Sigdal var Norges mest populære kjøkkenmerke - men også at modellspekteret var preget av mye rustikk og klassisk design. Fremdeles bygger en stor del av sortimentet på rotekte nordiske interiørtradisjoner, men det har skjedd en liten revolusjon med Sigdal. Produktutviklerne har hentet impulser i det 21. århundres urbane Europa og skapt kjøkkenmodeller som mildt sagt er ganske unorske. Modellnavn som Metro, Strada, Quadra og Plaza signaliserer tydelig at dette er kjøkkeninnredning som er like trendriktig i Barcelona, Milano, Brüssel og Paris - som i Trondheim, Bergen, Fredrikstad eller Oslo. Dette modellspekteret appellerer først og fremst til mennesker som liker å bo i et moderne hjem fylt med funksjonelle finesser, og som føler seg mer tiltrukket av lineære former, glatte flater og børstet stål - enn av snekkerglede og snirklete gesimslister.

Kontinental livsstil

Sigdals nyhet i 2003 heter Trendo - et trendriktig eikekjøkken med en formgivning som er stram og minimalistisk. Modellen har et hygienisk og funksjonelt preg - mange vil kanskje si at stilen er lettere kaféinspirert med et anstrøk av High-Tech. Med integrert kjøkkenelektronikk og ventilasjonshette i børstet stål vil Trendo kunne skape et typisk urbant kjøkkenmiljø. Fåes i eik naturell, lakkert eller malt i 18 utvalgte farger. 
Alle Sigdal-kjøkken bygger på et modulsystem av benkeskap, overskap og høyskap, og forhandleren kan derfor skreddersy enhver modell for den enkelte kunde. Siden både smak og behov er forskjellig, og folk har ulikt areal til rådighet, blir i praksis aldri to Sigdal-kjøkken helt like.



Trendo har sjalusiskap for praktisk oppbevaring av f. eks. husholdningsmaskiner.

Internett: www.sigdal.com