2001 www.husbyggeren.no

Sikrere fargevalg i alle rom

Tekst: IFI - Informasjonskontoret for farge og interiør/Camilla Delbekk
Foto: Jon Halvorsen


"Det var jo ikke den fargen jeg ville ha!" Ofte er fargefadesen et faktum og vi forstår ikke hvorfor - fargen var jo helt annerledes i butikken og i bladet... Det handler om farger enten vi maler, velger tekstiler eller tapeter. Her gir Interiørarkitekt MNIL Merete Beyer gode råd.


Livfullt rom - store kontraster.


- Mitt første råd er å tenke helhet. Hva slags atmosfære du vil skape - lett og luftig, eller lun og intim, rolig eller aktiv? Ikke heng deg opp i ett element i rommet fra start, sier Beyer. 
Det er nok smart. Men hvordan? 

Funksjon først

Svar først på spørsmålene: Hvilken funksjon har rommet, og hva skal foregå der? Er det behov for ro eller skal rommet innby til aktivitet? En rolig fargesetting uten store kontraster vil være naturlig i et rom beregnet for hvile - og motsatt. 
Er det naturlig å oppholde seg lenge i rommet, som i en stue eller et soverom, eller er det et rom man passerer fort, for eksempel en entrè? Et rom man bruker ofte og lenge kan med fordel være mer dempet i fargesettingen enn et rom som man bruker over kortere tid. 
Så til det praktiske. Se på helheten før du pusser opp. 

Klipp og lim

- Lag en collage på en papplate. Svart bakgrunn fremhever fargene og kan gi et inntrykk av hvordan fargene ser ut på store flater. Veldig lyse/bleke fargetoner kommer best frem på hvit bakgrunn. Sett sammen prøver på alle materialene og fargene som skal inn i rommet. Klipp fra interiørmagasiner, fargestrips og stoffprøver, og lek deg med mulighetene. Ta noe vekk, legg inn et nytt tekstil eller en ny fargeprøve. Se hva som skjer med helheten og bruk litt tid på å studere hvordan farger og materialer påvirker hverandre, sier Beyer.
Velg hovedfarge eller hovedelement. Det kan være veggfarge, gulvmateriale, tekstil etc. La hovedfargen/elementer styre videre utvelgelse. De andre fargene skal fremheve hovedfargen. De kan være svakere i samme fargetone, en kontrastfarge eller farge med annet sort/hvitt-innhold (valør). Mengde og styrke på kontrasten bør man se på helt til slutt i oppussingsfasen. Det skal veldig liten mengde kontrast til for å fremheve hovedfargen. Dette er fremgangsmåten Merete Beyer velger for prosjekter hun jobber med, både i offentlige og i private rom. 


Rolig rom - små kontraster. Dette er samme stue som ovenfor, men er her
fargesatt og innredet på en annen måte.



Unngå fargesjokk

God planlegging er stikkordet. Men hva om malingen er kommet opp på veggen allerede, og vi gisper - det var ikke den fargen jeg ville ha! 
- Dette er en veldig vanlig feil. Vi ser på en bitteliten fargeprøve som virker ganske forsiktig i butikken. Når den kommer opp på en hel vegg får vi "bakoversveis". Den virker plutselig kjempekraftig og helt annerledes enn i butikken, bekrefter Beyer.
Alle farger forsterker seg når de kommer på store flater. Dessuten er lyssettingen helt avgjørende for fargeopplevelsen. Når fargefadesen oppstår bør vi krype til korset og gjøre jobben på nytt. Noen fortsetter å male og tenker at de blir vant til fargen. Det skjer ikke. Da er det bedre å ta oppgjør med fadesen. Lag prøver på forhånd.
- Kjøp alltid prøvebokser eller ½-litere med maling og lag store prøveoppstrøk på en løs plate. Vurder fargen i det rommet og lyset den skal brukes i. Forskjellen på fargen på dag og kveld slår veldig tydelig ut, for eksempel på blått, tipser Beyer. 
Mange forretninger har større fargeprøver. Spør der du handler maling.
Dersom man ønsker en kraftig farge på en stor flate i rommet kan dette gjøres ved å velge en hel vegg uten oppdeling (vinduer/dører). De andre veggene kan males i en dusere eller nøytral fargetone. Den fargede veggen blir hovedelement og blikkfang i rommet og kan danne ramme for billedkunst. Dersom veggen er ensfarget lasert fungerer den veldig bra bare med lyssetting.

Gardiner først

Vi har valgt gardinstoffet, men er usikker på hvilken farge som skal på veggene. Hva gjør vi?
- Det er lurt å ta utgangspunkt i et tekstil hvis det er riktig for atmosfæren du vil skape. Maling fås i alle farger som passer til. Hvis stoffet har mange farger i mønsteret: Velg en dempet nyanse hvis denne skal brukes på de store flatene i rommet. sier Beyer. 
Hun fortsetter: 
- En sterk farge i et detaljert mønster er kanskje ikke egnet som farge på en hel vegg!
De mer intense fargene i stoffet kan gjentas i møbelstoff, puter eller lignende. Husk, farger på vegger, gulv og tak er basis i rommet og viktig for romopplevelsen. Gardinene må inngå som en del av helheten og ikke være for sterkt blikkfang. 

Tapetbøker gir råd

Tapetbøker hos fargehandlere bør brukes mer! De er satt sammen av dyktige designere og gir gode eksempler for kombinasjon av farger og design. Eksempler viser at tapet og tekstil fra samme kolleksjon ikke blir kjedelig - det kan gi en riktig helhet i rommet. Sett av tid til å se i butikkens tapetbøker - butikkhyllene viser kun et lite utvalg og sjelden tekstiler i samme kolleksjon. Butikken kan bestille tekstilene i tapetbøkene. 
Det finnes mange lekre tapeter med kraftig mønster. Må man se bort fra disse hvis man har mange andre elementer i rommet?
- Et stormønstret tapet kan også skape en fin, jevn flate, hvis den ikke blir brutt av for eksempel vinduer, dører eller møbler i sterke kontrastfarger. Den kan danne en flott kontrastvegg, mens de øvrige males eller tapetseres i bunnfargen, tipser Beyer. 
Det er også viktig at mønsteret i tapetet harmonerer formmessig med møblene. Organiske former til møbler med myk form. Stripeeffekt til møbler med rette linjer. Sjattering uten mønstertegning til mønstrede møbler. 

Fargetips

- Start med å lage farge- og materialcollage og velg hovedfarge/ hovedelement.
- Kjøp små prøvebokser eller ½-litere med maling og gjør store prøveoppstrøk. 
- Spør etter store fargeprøver i butikken.
- Husk at lysforholdene er avgjørende for fargegjengivelsen - test fargen i det rommet den skal brukes.
- Fargekartene er fulle av gode fargekombinasjoner.
- Fargehandleren kan finne fargekoden på tekstil eller lignende ved hjelp av et måleapparat - et Spektometer. Koden kan brukes til å blande maling. 
- Maling blandes i tusenvis av farger, og det er lettere å velge riktig malingsfarge til tekstil og tapet, enn omvendt. 
- Varme farger "fanger" øyets oppmerksomhet og virker nære. Kjølige farger ser ut som de er fysisk lenger unna.
- Lyse farger på gulv "trekker" gulvet opp. Mørk farge "synker" og gjør at takhøyden virker større.
- Du kan prøveblande maling selv med papptallerken og plastskjeer. Merk deg blandingsforholdet og spør fargehandleren om de kan justere etter det. 
- Husk at komplementærfarger - farger som står omtrent tvers overfor hverandre på fargesirkelen gir maksimal kontrast. Er for eksempel hovedfargen dus blå, vil detaljer i oransje fremheve hovedfargen veldig effektivt - selv i små porsjoner. Husk å begrense bruken av intense farger. I tilfelle - la den intense være hovedfargen eller en liten effekt. To intense farger gir sjeldent bra resultat i samme rom.
- Spill på fargenyanser. Bruk gjerne flere farger fra samme fargestrips. 


Fargesirkelen

Se også IFIs hjemmeside: IFI - Informasjonskontoret for farge og interiør