23.11.12 www.husbyggeren.no

Trygg prosjektering av ringmurer

Av Ove Elnan


Prefabrikkerte ringmurssystemer er i dag vanlig ved fundamentering av småhus med gulv på grunnen. Ofte benyttes grunn fundamentering, noe som stiller strenge krav til prosjektering og utførelse. I tre nylig publiserte anvisninger i Byggforskserien behandles temaet inngående.




Eksempel på 250mm rett ringmur. 100mm kuldebrobryter mellom betong i ringmur og betonggulv på grunnen, overliggende radonmembran, overlapp med svillemembran og vindsperre. Ill.: SINTEF Byggforsk



To av anvisningene omhandler byggegrunn, og en omfatter selve utførelsen av ringmurskonstruksjonen. Til sammen dekker de problemstillingene knyttet til fundamentering og lastoverføring fra ringmur til byggegrunn.

– Vi har erfaring med at dimensjonering av ringmur og fundamentbredde kan havne mellom to ansvarsområder i byggesaker. Våre nye anvisninger bør gjøre det lettere for prosjekterende å gjennomføre en prosjektering på tilstrekkelig detaljeringsnivå, sier forskningssjef Tore Kvande ved SINTEF Byggforsk.

Byggdetaljer 511.204 Enkle grunnundersøkelser for bygging av småhus: Omhandler enkle grunnundersøkelser som kan gjøres for å få en oversikt over massene i byggegrunnen når en skal bygge småhus. Den forteller også om begrensningene til de undersøkelsene som er beskrevet.

Byggdetaljer 511.101 Byggegrunn og terreng: Beskriver de forskjellige jordmassene og deres styrkeegenskaper. Den viser også beregning av jordtrykk mot kjelleryttervegg.

Byggdetaljer 521.111 Golv på grunnen med ringmur: Gir eksempler på utførelser av ringmurskonstruksjoner. Anvisningen viser diagrammer som gir mulighet til å dimensjonere fundamentbredde for bygninger, i første rekke småhus, med større husbredde enn 8 meter. Tidligere har 8 meter vært en begrensning ved bruk av prefabrikkerte ringmurssystemer.

I eksemplene er det vist forskjellige yttervegger over terreng og forskjellige ringmurskonstruksjoner. De fleste ytterveggene og ringmurskonstruksjonene kan brukes om hverandre, og veggtykkelsene, isolasjonstykkelsen og tykkelsen til bærekonstruksjonen kan endres for å tilpasses blant annet passivhus og større laster.
Kuldebroene og U-verdiene må dokumenteres for de valgte løsningene.
Forskjellige plasseringer av radonmembran og hvilke hensyn man må ta til radonmembraner er også vist i eksemplene.

Andre nye og reviderte anvisninger i Byggforskserien (pr. juni 2012):

523.242 Murte yttervegger av lettklinkerblokker
524.233 Innervegger med bindingsverk av stål
622.018 Beslutningsprosesser for oppgradering i boligselskaper
725.118 Skader i kompakte tak. Årsaker og utbedring
726.608 Innglassingssystemer for balkong
741.401 Skader på parkett- og bordgolv. Årsaker og utbedringsmetoder
741.402 Skader på tregolv. Årsaker og utbedringsmetoder