16.03.09 www.husbyggeren.no

Værbeskyttet bygging

Av Knut Noreng og Stig Geving

Undersøkelser viser at bevisstheten rundt fuktsikker byggeprosess og værbeskyttet bygging fortsatt er begrenset i byggebransjen i Norge, og at temaet i større grad bør inn på dagsordenen i byggesaker. SINTEF Byggforsk har utgitt en rapport som er ment å inspirere byggebransjen til en større vektlegging av fuktsikker bygging.


Ill. foto: Ove Elnan


Værforholdene i Norge, spesielt om høsten og vinteren, gjør at bygging er forbundet med problemer som forsinkelser, for dårlig kvalitet, fuktskader på materialer og konstruksjoner, samt uheldige fysiske arbeidsforhold. Alle disse forholdene har sammenheng med at konstruksjonen og arbeidsstedet er utsatt for vekslende og til dels dårlig vær. Som regel er det regn som er hovedproblemet, men snø kan også medføre problemer. Omfanget av disse værrelaterte problemene kan reduseres ved bruk av værbeskyttet bygging.

Organisasjon og holdninger

Organisatoriske prosesser er av stor betydning for at en bedrift skal lykkes med værbeskyttet bygging. Holdningsskapende arbeid initiert av ledelsen er nødvendig for at arbeidet med kvalitet i bygg og fuktsikker bygging skal gi de resultater som er ønsket. I en organisasjon er det alltid samlet mye kompetanse, og utfordringen ligger i å aktivisere og spre denne kompetansen i alle ledd i organisasjonen. Rapporten fra SINTEF Byggforsk gir råd om å fokusere på noen temaer, og å invitere og inspirere til ansvar og kvalitet ved å:

- Prioritere fuktsikkerhet
- Vektlegge holdningsskapende arbeid
- Øke kompetansen om fuktproblemer og hvordan man kan unngå dem
- Utarbeide en plan for fuktsikker bygging som også inkluderer underleverandører
- Vurdere alternative løsninger for værbeskyttet bygging
- Velge fuktsikre og robuste løsninger (materialer, konstruksjoner, detaljer)
- Akseptere at fuktsikker bygging vil in¬ne¬bære kostnader (som nok vil betale seg)

Færre skader, sunne bygg

Værbeskyttet bygging er et høyaktuelt tema da kravene og oppmerksomheten til rent og tørt bygg har økt betydelig, både for å redusere byggskadeomfanget, men også for å sikre sunne bygg. I dag er det derfor forventet at enhver byggesak skal gjennomføres med tanke på fuktsikkerhet.

Fire metoder for værbeskyttet bygging

Det er i hovedtrekk fire metoder å utføre værbeskyttet bygging:

- Planlagte lokale tildekninger og konstruktiv beskyttelse som dags- og helgeavslutninger, tildekning av åpninger etc.
- Bygging under eget tak, dvs. å benytte selve bygget som værbeskyttelse for etterfølgende arbeider.
- Bruk av fabrikkframstilte elementer eller større moduler som hurtig gir et tett bygg.
- Bruk av teltbaserte beskyttelsessystemer, også kalt totalinndekning eller Weather Protection Systems (WPS).

Disse metodene vil normalt benyttes delvis i kombinasjon med hverandre. Bruk av teltbaserte systemer er den sikreste metoden, hvor man kan oppnå en situasjon hvor ikke noe nedbør treffer bygningen. De andre metodene er noe mer usikre og krever mer planlegging og kontroll for å gi et sikkert og godt resultat.

Værbeskyttet bygging gir en samlet framstilling av SINTEF Byggforsks erfaringer med og anbefalinger for værbeskyttet bygging. Les mer på www.sintef.no/byggforsk/publikasjoner.