18.03.09 www.husbyggeren.no

Tørr kjeller ved ombygging

Av Husbyggeren


Gjennom skaderegistrering avdekker SINTEF Byggforsk vanlige feil ved ombygging av kjeller til boligrom, og de vet derfor hvor det er behov for mer kunnskap.




Vanlig løsning er risikoløsning


Den enkleste og rimeligste måten å innrede kjellerrom på, som også er den mest vanlige, er å kun isolere og kle veggen innvendig. En gammel kjeller med bart betonggulv og betongvegger kan fungere helt fint som tørr og luftig oppbevaringskjeller. Men når gulv og vegger i en slik kjeller blir isolert, kledd inn og malt/overflatebehandlet uten ytterligere tiltak, kan fukt trenge inn i konstruksjonen og øke faren for skader.

Det er også en vanlig feil å bruke for mye isolasjon. Ytterveggen blir da kaldere enn før og mer utsatt for kondens. Under terrengnivå bør man ikke ha tykkere isolasjon enn 5 cm. Varmeisoleringen i rommet blir dermed begrenset.

En annen utbredt feil er å bruke dampsperre av plast utenpå isolasjonen. Plastfolie på isolasjon er bare aktuelt der mer enn halve veggen er over terreng. Plasten vil ellers hindre uttørking inni veggen.

Sjekk dreneringen først

Dersom man vurderer å innrede rom i kjelleren, er det første man bør gjøre å sjekke drenerende masser, drensledningen og den utvendige fuktsikringen av veggene. Deretter kan full oppgraving og ny drenering og fuktsikring vurderes. Er dreneringen mer enn 40–50 år gammel, må den i de fleste tilfeller skiftes.

Yttervegger mot terreng må også ha drenerende grunnmursplater inn mot muren. Først ut på 1960-tallet begynte det å bli mer vanlig å bruke slike grunnmursplater.

Flere løsninger, beskrivelser av arbeidsrekkefølge samt detaljerte tekniske illustrasjoner, finner du i den nye utgaven av boken Lag rom i kjelleren. Boka gir også råd om inneklima, dagslys og rømningsvei, hvilken høyde du bør ha under taket, og hensyn du må ta om du skal få senket golvet eller få laget hull i en betongvegg.