Solvarme i norske hus
- føl deg vel som energibruker! 

Av Ingvild Skjelland

Solvarmesystemer er tidsriktig miljøteknologi. Sola representerer energimengder som langt overstiger det samlede behovet for energi. Utfordringen ligger derfor i å omdanne potensialet til nyttbare formål, som for eksempel oppvarming av hus og forbruksvann. I dag finnes det gode løsninger på markedet som gir den enkelte mulighet til å utnytte solenergi på en effektiv måte.


Morgendagens hus. Denne boligen er et eksempel på hvordan moderne
arkitektur og avanserte fasadeløsninger samspiller med det siste innen
boligvarmeteknologi. "Det norske hus" i Malmø varmes opp av solfangere
fra selskapet SOLARNOR og gasskjel levert av Statoil.


Solfangere gir huset et moderne og karakteristisk preg.
Det har vært drevet kontinuerlig produktutvikling på solfangere i nærmere 20 år, og de siste årene med et sterkt fokus på å gjøre dem estetisk tiltalende. Som regel integreres solfangerne i bygget, og blir dermed en naturlig del av husets tak eller fasade. Fleksibiliteten er stor når det gjelder å tilpasse solfangerfeltet til husets arkitektur, og det finnes mange eksempler på at nettopp solfangerne har bidratt til "det lille ekstra ". Overflaten til solfangerne er glatt og sort, og gir huset et moderne og karakteristisk preg.

30-40 % av energiforbruket til tappevann og romvarme dekkes med solenergi! Et solvarmeanlegg til en gjennomsnittlig enebolig koster et sted mellom 40 000 og 60 000 kroner. Anlegget vil da normalt dekke 30-40 % av energiforbruket til tappevann og romvarme med gratis solenergi! Det man trenger i tillegg er vannbåren gulvvarme for å fordele varmen rundt i huset.
Energimengden varierer mye over døgnet og året. Om sommeren, når solinnstrålingen er størst, er det til oppvarming av vann vi kan ha størst nytte av solenergien. Til oppvarming av rom, er utbyttet størst om høsten og våren når sola skinner og vi samtidig har behov for oppvarming. 
Leverandørene har ofte gode simuleringsverktøy som gjør det mulig å beregne energiutbyttet fra de enkelte prosjekter basert på spesifikke prosjektforutsetninger.

Hvordan virker systemet? Et solvarmeanlegg består av solfangere, et varmelager og et styringssystem. Varmemediet er rent vann. Solstrålingen fanges opp i solfangerne og varmer opp vannet som renner gjennom disse. Derfra ledes det oppvarmede vannet ned i et varmelager. Så lenge styringssystemet gir beskjed om at sollyset er sterkt nok til å heve vanntemperaturen, vil sirkulasjonen fortsette. Solinnstrålingen skjer ofte når det ikke er behov for varme. Det er derfor nødvendig å kunne magasinere varmt vann slik at energien også er tilgjengelig i perioder uten sol. Magasineringen skjer i varmelageret - en isolert tank fylt med vann. Fra varmelageret pumpes vannet etter behov ut i varmefordelingssystemet (vannbåren gulvvarme).

Husbanken gir tilleggslån og tilskudd til investering i solvarmeanlegg. Fra og med 1. januar i år inkluderer Husbanken solenergi i sin låne- og tilskuddsordning for investeringer i HMS-tiltak (Helse, Miljø og Sikkerhet). Tilbudet innebærer at byggherren kan få innvilget inntil 140 000 kroner i tilleggslån for installasjon av et solvarmeanlegg tilknyttet vannbåren varme. I tillegg kommer et direkte tilskudd på 10 000 kroner. Husbanken ønsker med denne ordningen å stimulere til økt bruk av nye fornybare energikilder.
Tilbudet om lånetillegg og tilskudd er forbeholdt nybygg og forutsetter i utgangspunktet at bygget husbankfinansieres. Det gis imidlertid mulighet for å søke om tilskudd selv om finansieringen skjer på annen måte. Bygget må da falle innenfor Husbankens rammer.

Installasjon. Varmeløsninger basert på solenergi har vært tilgjengelige for det norske markedet i noen år, men det er først i den senere tid at etterspørselen har begynt å vokse. Totalt er det levert rundt 300 anlegg til boliger (eneboliger og leilighetskomplekser). Selve monteringen er relativt rask og enkel, og det finnes flere gode installatørbedrifter som kan utføre montasjen forskriftsmessig. Leverandørene/produsentene har oversikt over disse.