2002 www.husbyggeren.no

Montering av 
SENTRALSTØVSUGER


Av Tonny Johansen

Å montere en sentralstøvsuger kan du gjøre selv dersom du er "normalt" hendig. Det følger med gode monteringsanvisninger, og noen låner ut eller gir deg en video med på kjøpet. Her skal vi se på de viktigste tingene du bør ta hensyn til når du skal kjøpe og montere en sentralstøvsuger.


Foto: Beam.


God planlegging er halve jobben og derfor svært viktig for et godt sluttresultat. Begynn med å finne et egnet sted for sugeenheten. Det mest vanlige er å plassere den i en bod, i et vaskerom, eller i garasjen. Her er det viktig at du velger en sugeenhet med et støynivå som passer til plasseringen. Dersom du har en leilighet og sugeenheten er plassert i nærheten av et oppholdsrom, bør du velge en stillegående modell. Utviklingen på dette området har vært god hos flere av leverandørene, og man kan nå få enheter med et lydnivå helt ned i ca 60 dbA. Sentralstøvsugeren trenger strøm, og her skal du benytte en jordet stikkontakt. Pass bare på at kursen ikke er belastet nok fra før. De fleste enheter trenger 10 - 15 Ampere kurs. I oppstartfasen trenger de ofte mer enn dette, og det er derfor aller best med en egen kurs. 
Tenk også på at det skal være enkelt å tømme beholderen eller posen. Heng derfor enheten såpass høyt opp at beholderen blir lett å få av. Dersom du kjøper enhet med pose som skiftes fra toppen må enheten ha minst 50 cm klaring til tak.
Den brukte luften fra sugeenheten skal ut av huset, og dette er spesielt viktig for støvallergikere. Du bør derfor tenke på hvor luften kan blåses ut uten å forstyrre naboene. Legg den unna terrassen og sørg for å montere en støydemper på utblåsningsluften. Flere har dette som standardutstyr. 

Plassering av sugekontakter

Sugekontaktene skal plasseres så sentralt som mulig. Godt plasserte kontakter kan dekke helt opp i 120 - 140 m2. Plasser dem gjerne inntil en dør, men ikke på feil side slik at du må rundt døren. Mange foretrekker også å ha kontakten høyt oppe på veggen, spesielt dersom man begynner å komme opp i årene. Sugekontaktene kan alternativt plasseres i gulvet dersom det skulle være vanskelig å komme til i veggen. Da bør du velge litt flate metallkontakter.

Gjem rørene

Rørene skjules i sekundære rom, sjakter og skap. Ofte legges rørene åpent gjennom kjeller og bod, for deretter å føres opp i gulv eller gjennom garderobeskap eller kott i etasjen over. Fra garderoben legges røret ut i veggen. Som regel er det nok med en stigeledning og ett punkt i hver etasje. Slangen når som regel mellom 8 og 12 meter. En god planlegging kan spare deg for å benytte lengre slange enn nødvendig. Ideallengden er 9 - 10 meter, og slangen er da lett å håndtere samtidig som den har en stor rekkevidde.

Start og stopp på håndtaket

Ved rørene legges også en lavvoltledning for start og stopp av sugeenheten. Ledningen kobles til sugekontakten og gir et signal om at maskinen skal starte, enten når slangen plugges inn, eller når bryteren på slangen slås på. Sistnevnte er ekstrautstyr som det anbefales å investere i med en gang. 

Kjøp riktig modell

Det finnes mange enheter på markedet i ulike prisklasser. Legg heller litt ekstra i potten og kjøp en som er et hakk større enn minimumsmodellene som annonseres. Det er først og fremst tre forhold som er viktig når du skal velge modell: Velg en som er stor nok til ditt bruk og som tilfredsstiller de krav du har til sugestyrke. Velg en modell med pose dersom den plasseres i leilighet og/eller du er allergiker. Har du hus og støvsuger mye, velger du beholdermodell.