14.09.00 www.husbyggeren.no

SVEITSERstil 

Av Ove Elnan

Sveitserstilen hadde sin storhetsperiode i Norge fra 1840 til 1920.
Pga oppgangstid innen handel og skipsfart var det mange som hadde råd til litt ekstra pynt når de skulle bygge seg hus i denne perioden. 

Stilen kjennetegnes ved store, gjerne bratte saltak med store takutstikk som skulle beskytte alle de kunstferdige utskårete snekkerdetaljene. Husene har ofte både spir og tårn, og også store nydelige glassverandaer med løvsagarbeider og høye vinduer med detaljrik belistning. 

Pga. sin store utbredelse her til lands, finner vi sveitserhus over hele landet. Noen er dessverre modernisert med Eternitt-tak og fasader, samt de malplasserte  husmorvinduene. En positiv trend i tiden er at flere og flere får øynene opp for å forsøke å redde denne viktige delen av vår bygningshistorie, ved å tilbakeføre sveitserhuset til sitt opprinnelige utseende. Finnes det foto eller annen dokumentasjon på hvordan huset engang var, kan du f. eks. gå til ditt lokale snekkerverksted for å få produsert ny "snekkerglede". 

Har du riktig verktøy og er litt tålmodig og fingernem skulle det la seg gjøre å lage en god del av utsmykning selv også. Husk å smøre inn all endeved med impregneringsolje slik at utsmykningen varer i mange år.

Her ser vi et fullisolert Sveitserstil-vindu fra NorDan med tilhørende belistning. 
Knektene (på siden av vinduet), konsollene (under vinduet) og tannborden (mellom konsollene) føres av E*K*S design i Askim. Geriktene (listene) rundt vinduet er helt kurante å lage selv av høvlede, avfasede 23 x 150 mm bord. Avfasingen gjør du lettest med en håndoverfres eller en bandkniv. 
Det skråstilte bordet over vinduet kan du også utmerket godt produsere selv. Hullene borres ut med en flat bor, og ikke en spiralbor ettersom denne vil flise opp treverket. Lag en nøyaktig mal som du kan benytte for å borre igjennom. Det er her benyttet 15 og 20 mm bor. På baksiden av det skråstilte bordet er det stiftet på svartpapp slik at ikke humler, veps og fugler kan flytte inn. 
Vannbrettene er trykkimpregnerte, og leveres av Stil-Tre i Skollenborg, Buskerud.