24.02.04 www.husbyggeren.no

ET VAKKERT OG VARIG TAK

Av Trond Opstad

Målet med tekking av et tak er å bygge et estetisk pent tak, som beskytter huset mot vær og vind. Riktig oppbygning av taket er et viktig skritt mot en god takløsning med lang holdbarhet. Med et godt yttersjikt på toppen, er huset sikret maksimal levetid med et minimum av vedlikehold.




Ingen ting på et hus er mer utsatt enn taket. Det skal tåle det meste av fysiske og kjemiske påkjenninger, samtidig som vi ønsker at det skal ligge lenge og med minst mulig vedlikehold. Denne kombinasjonen er litt av en utfordring, og det sier seg selv at for at disse ønskene skal oppfylles, må det velges riktig tak fra starten av. Senere klatting eller forsøk på utbedring kan aldri erstatte en god konstruksjon og riktig valg av taktekkingsmateriale. Her er en innføring i hvordan du kan gi huset et tak for maksimalt vern og varighet.

Et tak har to lag

Et tak består av to lag: Det ytterst laget - som her er takstein med beslag - skal sørge for den primære tettefunksjonen. Samtidig skal det tåle de fysiske og kjemiske belastninger som et tak blir utsatt for. Undertaket skal utgjøre et sikkerhetssjikt for drenering av eventuell kondens og inntrengt nedbør. Undertaket skal dessuten tjenestegjøre som en vannavisende paraply i byggetiden. Valg av undertak er blant annet avhengig av yttertakets tetthet, om taket har ett eller flere luftesjikt mellom tekkingen og varmeisolasjonen, takvinkel m.m. 

Todelt tetting

Ved bruk av taktekkingsmaterialer der yttertaket ikke har god tetting, må det benyttes undertak som kan tåle belastningen av inntrengt nedbør. Det betyr at undertaket må være av en slik kvalitet at det fungerer som en sekundærtetting og forhindrer at inntrengt nedbør ødelegger underliggende konstruksjoner. Sløyfer og lekter bør da bestå av f. eks trykkimpregnert virke.

Primærtetting med takstein

Fordi et yttertak med takstein av betong fungerer som primærtettesjikt, kan det benyttes undertak som er enklere utformet enn tradisjonelle undertak, som f. eks bordtak og papp. Disse benevnes ofte som forenklede undertak og leveres som plater eller på rull. 

Utluftningen viktig

Forenklede undertak leveres både i damptette og åpne varianter. Dersom utluftingen kun skjer i et sjikt mellom undertaket og yttertekkingen, skal undertaket være dampåpent slik at fukt kan tørke ut. Dessuten skal det være vann- og vindtett. Undertaket vil i en slik konstruksjon også virke som en vindsperre. Det bør derfor ha evnen til å oppta fukt på undersiden. Slike konstruksjoner krever god damptetthet fra innsiden og et godt og riktig lagt isolasjonssjikt. På steder hvor det er fare for at fyksnø kan trenge inn under yttertekkingen slik at utluftingen kan bli redusert, anbefales ikke denne konstruksjonen. Da vil en tradisjonell løsning med lufting mellom isolasjon og undertak være sikrere. 


Norskprodusert betongtakstein fungerer som et primærtettesjikt og forenklet undertak (øverst) kan benyttes. Nederst i illustrasjonen ser du et bærende undertak, som krever en annen oppbygning.


En kald takflate er viktig for å unngå isproblemer. En eventuell varm takflate fører til at snø på taket kan smelte. Dette kan videre forårsake problemer i form av isdannelser nede ved takfoten. Løsningen for å oppnå en kald takflate er riktig oppbygning av undertaket med tilstrekkelig isolering, vindtetting og til slutt utluftning. Tilstrekkelig utluftning gjør at varmen som eventuelt måtte komme opp til undertaket, ledes bort slik at takflaten forblir kald.

Kondens må bort
Kondens/fuktighet som eventuelt kommer inn på undertaket, må ha muligheter til å ledes bort. Dersom dette ikke skjer, vil det skape et konstant fuktig miljø som er ideelt for råte. Det er derfor viktig å gjøre et riktig valg av sløyfer og tetteløsninger, som gir tilstrekkelig luftgjennomstrømning.

Takvinkelen avgjør
Det kan normalt legges takstein fra 15° takfall og oppover. Mellom 15° og 18° forutsettes bruk av konvensjonelt bærende undertak som tekkes med underlagspapp eller lignende. Pass på at underlagspappen har tette omlegg og er fri for skader. Fra 18° og oppover kan det i henhold til Norges Byggforskningsinstitutt (NBI) benyttes forenklet undertak i forskjellige utførelser. Sjekk også leggeanvisningen til produsenten av undertak. 

Produsentene av takstein anbefaler imidlertid å legge konvensjonelt bærende undertak opp til 22°. De anbefaler også konvensjonelt bærende undertak i spesielt værharde strøk og tak med ark og oppløft. Ved bruk av forenklet undertak, er det spesielt viktig med god tetting i alle detaljer. 

Legging av takstein
Produsentenes leggeanvisninger er ulike og avhenger dessuten av om du skal legge enkelkrum eller dobbelkrum takstein. For nøyaktig beregning av sløyfer og lekter og hvordan selve leggingen utføres, må du derfor først velge deg ut aktuell takstein og nøye følge leggeanvisningen for denne. Du finner mye og god informasjon om takstein på fellessidene til de norske produsentene av betongtakstein: www.takstein.info


Prinsippskisse for lekting.



Takets mange bestanddeler

Her ser du de forskjellige bestanddelene som er tilgjengelig når du skal tekke et tak med betongtakstein. Det brede sortimentet av tilbehørsstein gjør det mulig å legge et tak som fungerer optimalt for god primærtetting og lite vedlikehold.



Takets ytterste sjikt, selve taksteinlaget med beslag, gir ikke bare husets femte fasade et flott estetisk uttrykk, men sørger også for den primære tettefunksjonen. Denne delen av taket skal tåle alle de fysiske belastningene som et tak utsettes for. Undertakets oppgave er å være et sikkerhetssjikt for drenering av eventuell kondens og inntrengt nedbør. Et tak av norskprodusert betongtakstein lagt iht. leggeanvisningen fungerer som et primærtettesjikt, og et forenklet undertak kan derfor benyttes.

Normalstein

Normalstein er betegnelsen på den betongtaksteinen som dekker det meste av takarealet. Normalsteinen er m.a.o. hovedsteinen innen hver type betongtakstein. I tillegg til normalsteinen har produsentene også forskjellige tilbehørsstein; mønestein, gavlstein, vindskistein og en rekke andre.

Utstyr til taket

I tillegg til selve betongtaksteinen er det et stort utstyrsprogram, som gjør det mulig å legge det absolutt komplette taket. Dette utstyret spenner over alt fra stigetrinn og snøfangere til møne- og ventilasjonsløsninger. Vær oppmerksom på at f. eks utstyr som gjør det trygt og enkelt for feieren å gjøre sin jobb, er påbudt. Det samme er snøfanger på bygninger som vender ut mot offentlig fortau, gang- og adkomstveier.

De norske produsentene av betongtakstein har en felles nettadresse. På www.takstein.info finner du mye informasjon om takstein og tilbehør.