20.03.03 www.husbyggeren.no

Oljet eller lakket parkett?
Hva skal man velge?

Av Husbyggeren

Når man kjøper parkett kan man velge mellom en rekke ulike tresorter, samt overflatebehandlingene lakk eller olje.Oljete og lakkete gulv har ulike egenskaper og forskjellige krav til vedlikehold. Vi har spurt servicesjef Leif Gustavsen hos Tarkett AS om hva man bør velge og hvorfor.

- Oljet og lakket er begge utmerkede behandlinger med lang levetid. Både lakken og oljen er UV-herdet i produksjonen - noe som i begge tilfeller gir en slitesterk overflate. Mange mener at man med et oljet gulv får en mer naturlig glød og trestruktur, andre synes at et lakket gulv er mest praktisk. Valget blir i grunn en smakssak når det gjelder gulvets utseende og "følelse". Vår parkett er ferdig behandlet og kan brukes etter legging uten at det er nødvendig å lakke eller olje gulvet.
Lakket og oljet gulv er like når det gjelder daglig rengjøring. Det skal normalt være tilstrekkelig med tørre metoder; støvsuging eller bruk av tørre mopper eller tørr klut. Ved behov for bruk av rengjøringsvann tilsatt et nøytralt rengjøringsmiddel med pH 7,0 (som f. eks. Bioclean, Allrent, Daglig Rent) skal dette sprayes på mopp, klut eller direkte på flekken.
Hvor ofte et parkettgulv må vedlikeholdes med lakk eller olje bestemmes selvsagt av bruk og slitasje.
En lakket parkett i et privat hjem vil normalt ikke ha behov for ny lakkering før etter 10-15 års bruk. Vedlikehold kan gjøres med Tarketts lakkrefresher - normalt en gang i året. Denne behandlingen styrker lakken og gir parketten en renholdsvennlig overflate og et pent utseende. Refresher er overlakkbar og inneholder ikke voks.
Oljet parkett i private hjem kan vedlikeholdes ved bruk av Tarketts oljerefresher som blandes med vann i forholdet 1:30. Blandingen sprayes på parketten med spraykanne på små områder av gangen, og fordeles jevnt utover med lofri mopp eller klut. La tørke, og bruk en tørr lofri mopp eller klut for å polere overflaten. Oljerefresher brukes KUN når parketten er tørr og aldri oftere enn 1 gang pr. måned, sier Gustavsen til Husbyggeren.

Leif Gustavsen presiserer at ved overlakking eller etteroljing er det meget viktig å følge leverandørens anvisninger. Ved den minste tvil om fremgangsmåten skal man ta kontakt med håndverker eller parkettleverandøren. På denne måten kan man unngå feil som kan bli dyre å rette opp. Følger man de anvisninger som blir gitt, får man et gulv som holder seg pent og funksjonelt i mange år.