06.02.08 www.husbyggeren.no

Infrarød jakt på lekkasjer:
Svarte hull avslører varmetap

Av Husbyggeren


I 30 år har ingeniør og termografør Karl H. Grimnes kontrollert om hus har ”svarte hull”. Når disse dukker opp på skjermen i hans infrarøde kamera vet han at her forsvinner varmen ut.


Her har noen slurvet litt med isoleringen.


- Hus lever, derfor er eldre hus mer utette enn nye. Selv om etasjeskiller og skjøter var tette da huset ble bygget, vil materialene med årene flytte på seg. Alt kryper litt når det kommer i hus, påpeker han. Trepanel vil for eksempel krype utover på spikeren og gi et glissent hus om innfestingen ikke kontrolleres. Men den vanligste årsakene til varmelekkasjer er enten at huset er så gammelt at man tok lett på isolasjon, eller for mer moderne hus at håndverkerne gjorde dårlig arbeid på grunn av uvitenhet eller slurv.

- Hus bygget før 1955 rammes av at mange den gang syntes at isolasjon var mindre aktuelt. De mente at det burde holde at bindingsverket hadde tette hulrom, sier Grimnes som også er tømrerutdannet.

Men i slike hulrom roterer luften og flytter varme fra den varme til den kalde siden - såkalt konveksjon. Den isolasjonen som etter hvert kom på markedet var i begynnelsen gjerne tynn og kunne ha dårlig kvalitet.

- I dag er det sjeldent feil med isolasjonen, men den kan være lagt slik at den blir ujevn, sier Grimnes.

En termografering starter med en trykktest av huset. Utettheter er som oftest årsaken til at huseieren er misfornøyd med trekk eller høye fyringsutgifter.

- Vi tetter ventiler og mekanisk avtrekk så godt det lar seg gjøre og setter en vifte i en døråpning for å lage et undertrykk. I praksis vil det tilsvare å stå i le bak en vegg når det blåser frisk bris. Det bør huset ditt tåle. Om huset er tett, stopper undersøkelsen der. Hvis ikke er neste skritt å termografere, som betyr å måle temperaturen på alle flater ved å fange opp de infrarøde strålene de sender ut. Temperaturmålingen blir fargelagt og lager et ”bilde” av huset. Det vi gjerne finner er at i hus med bindingsverk har man ikke vært omhyggelig med vindsperren, eller at det ikke er tett i overgangen mellom etasjeskiller og vegg. Der syndes det mye med skjøtene. Isolasjonen må legges nøyaktig for å unngå glipper og åpne lommer. Når man for eksempel ruller ut isolasjon på loftet, må man passe på at den ligger flatt mot underlaget, spesielt i endene, avslutter Grimnes.