01.04.04 www.husbyggeren.no

Råd om boligsikkerhet

Av Mogens Høgsted


Å få fremmede, ubudne gjester inn på ens egne trygge enemerker er skremmende.

De fleste vet ikke hvordan deres egen innbruddssikring fungerer. Mange har den defensive tanken om at innbrudd ikke vil skje hos en selv. 
De som begår innbrudd er i de fleste tilfeller ute etter lettomsettelige gjenstander, medisiner, rusmidler og kontanter. Svært ofte er det gamle, slitte låser i dørene som sikrer skallet i boligen eller hytta. Funksjonen og sikkerhetsgraden blir da så som så. Den som har uredelige hensikter ser fort hvor enkelt det er å ta seg inn uten å bli sett eller hørt.




Mange tror at innbrudd bare skjer om natten eller når huset står ferietomt. Faktum er at rundt 60 % av innbruddene skjer om dagen når folk er på jobb, på skolen eller i hagen! Det er derfor like viktig å låse ordentlig på dagen som om natten og i ferien. Ytterdører som man ikke har nær og full kontroll med bør alltid være låst. 
Det foretas trolig et ukjent antall "innlåsningstyverier" som ikke har satt spor. Faktum er at de fleste av disse antas å skyldes nøkler på avveie. Dirking av låser er svært uvanlig i Skandinavia. Bytt alltid lås hvis du har mistanke om at nøkler kan ha kommet på avveie, og spesielt når du bytter bolig. Bare unntaksvis kan man være sikker på at ingen har kopiert nøklene. 
I dag synes mange å tro at innbruddsalarm er svaret på sikkerhetsproblemet. Faktum er at alarmen først utløses når tyven er i ferd med å komme seg inn. Det gjelder å unngå at tyven i det hele tatt prøver å ta seg inn. Minst like avskrekkende som et skilt fra et alarm- eller vaktselskap, er en åpenbart sikker lås. Det beste er selvfølgelig både alarm og en sikker lås. 

Hvordan øke sikkerheten mot innbrudd?

Tenk som tyven. Hvor kan han raskt ta seg inn, for så å ta med tyvgodset ut? Han er kanskje i desperat pengemangel, men vil absolutt ikke bli oppdaget eller avslørt, og han vil heller ikke vekke oppmerksomhet eller skade seg. Altså leter han etter boligens svakeste punkt. Å bryte seg inn i en dårlig sikret bolig er bare et spørsmål om tid, maktbruk og verktøy. 
Det snakkes endel om organisert kriminalitet for tiden, men dette gjelder sjelden boliginnbrudd. Omkring 4 av 5 boliginnbrudd skjer på impuls - ofte av narkomane. Fristelsen kan bli stor ved en dårlig sikret bolig. Leilighet gjør tyv!
Har tyven tatt seg inn, skal han også ut. Om han brøt seg inn gjennom et vindu, kan det være flere grunner til at tyven ikke vil ta seg ut den samme veien med tyvgodset. Kanskje var vinduet i en etasje over gateplan eller et smalt kjellervindu. I mange tilfeller stritter dette vinduet av glass-splinter der han kan skjære seg opp. Tyven vil ønske å ta seg kjapt ut til bakke- eller gateplan, og da gjerne gjennom hoveddør eller bakdør. For å vanskeliggjøre dette, bør slike dører ha en løsning som krever nøkkel også for å komme ut! Det finnes utmerkede låsløsninger som gjør det lett for deg å komme ut, men ikke for tyven. Et eksempel er 2-funksjonslåser. Slike låser gjør det mulig å sette knappvrideren på innsiden ute av funksjon ved fravær, for dermed å gjøre det vanskelig for tyven å ta seg ut den veien.

Gamle og nye låser

Mange hoveddører i boliger har stadig den opprinnelige låsen som stod i da døren ble kjøpt. Denne kan ha fungert utmerket i mange år, men det er store muligheter for at en tidligere eier ikke har levert tilbake alle nøklene ved overdragelse av boligen. Nyere låsesylindertyper, som f. eks. TrioVing Twin og Twin Control, leveres med patenterte nøkler som er spesielt sikret mot uønsket kopiering. 
Tyvene blir stadig mer utspekulerte, og utviklingen har ikke stått stille på lås- og sikkerhetsområdet. Ofte vil det være riktig med en tilleggslås over hovedlåsen. Dagens sikkerhetslåser, gjerne med hakereile, vil gjøre det vanskelig for tyven å skille karmen fra døren. To låser, der tilleggslåsen har dobbelt sylinder, er enda bedre enn en 2-funksjonslås. Det er mulig å benytte samme nøkkel i begge låsene, og også i andre låser i huset.




Innfesting av dør og karm

Det er viktig at dørens karm og innfesting er riktig montert og godt forankret i veggen. Hvis karmen gir etter, hjelper ikke den beste lås i verden. Nyere sikkerhetslåser har helt andre sluttstykker enn gamle låser. Sikkerhetssluttstykker har tykkere stål, bedre konstruksjon, og kan avstives mot vegglivet og justeres for optimalt hold.


Det er ikke nok med solide låser og sluttstykker - dørblad og karm må også ha en kvalitet som kan motstå innbrudd.


Veranda- og terrassedør

Dersom boligen har en eller flere bakdører, kan dette være et sted tyven lett kan komme seg inn og ut. Ligger huset usjenert eller avsides til, kan han kanskje slå inn glasset i døren uten at noen hører det. En terrassedør på grunnplan kan også være stedet å komme seg ut med tyvegodset. Slike dører bør absolutt sikres mot utbrudd. Noen vindusdører sikres best med Espagnolettlås - dvs. en stanglås med flere forreilinger. Listverket rundt glassdører og vinduer bør også sikres med f. eks. enveisskruer.

To-fløyet dør og dør med sidefelt

Mange slike dører har innfelte glass- og speilfelter som kan representere svake punkter. Slike dører må sikres med solide bolteskåter oppe og nede i sidefeltet. Hakereilelås og to-funksjonsløsning på sylinderen er å anbefale for å unngå tilgang til knappevrideren på innsiden.

Det stilles ikke forsikringskrav til boligen

Men det er jo ingen ulempe å sikre seg slik som forsikringsselskapene forlanger at næringslivet gjør. Forsikringsselskapenes Godkjennelsesnevnd har et grundig regelverk og egne oversikter over godkjente låser og utstyr. Sjekk med forsikringsselskapet ditt og be om råd. Låsesmeder og forhandlere kan også bistå med råd og veiledning, og de kan også montere for deg om du er usikker på dine egne monteringskunnskaper. Noen forsikringsselskaper gir rabatt på premien ved gode sikkerhetstiltak.

Mange slags låser

Hengelås kan i mange tilfeller være et godt alternativ, særlig der det er vanskelig å felle inn lås i selve dørbladet. Slike låser leveres også som FG-godkjente typer. Pass på å ha sikre haspe- eller beslagløsninger. Ingen lenke er sterkere enn det svakeste ledd. Husk også låser for skuffer og skap, luker og porter, strømbrytere og kontrollpaneler.

Én-nøkkelkonseptet

Det er fullt mulig å få flere låser som betjenes med samme nøkkel. Om du ønsker det, kan låsene til bakdør, kjellerdør og garasje betjenes med den samme nøkkelen. Også hyttedøra, hengelåsen på båten og sykkelen kan inngå i en-nøkkelkonseptet. Det er altså ikke nødvendig å gå rundt med et ”vaktmesterknippe” til dine private låsebehov.

Flere tiltak

Fra samfunnets mer utsatte objekter vet vi at det ofte benyttes flere tiltak på en gang. Her legges ofte sikkerhetstiltak i soner utenfor hverandre, eller en splitter risikoen i sideordnede tiltak. For boliger kan dette virke litt drastisk, men det er i alle fall to mulige former som sammen gir god beskyttelse: Lås og Alarm - ja, takk - begge deler!