19.05.03 www.husbyggeren.no

Tyvene går etter privatboliger og hytter igjen

Av Mogens Høgsted
Foto: TrioVing

Utrolig nok synes det som om det går moter i innbrudd! Kriminalstatistikkene fra politi og forsikringsselskaper viser at tyvene endrer sin interesse for hvor de slår til. I visse perioder er det kontorer og næringsbygg som er utsatt, i andre perioder er det bensinstasjoner og kiosker. Et oppslag i Dagbladet 20. januar i år forteller at ved årsskiftet 2002/2003 tyder statistikkene på at tyvene igjen konsentrerer seg om private hjem.

At verdier blir borte er ille, selv om de kanskje kan erstattes av forsikringsselskapet. Men også Dagbladet nevner det som er verst ved innbrudd: Følelsen av personlig overgrep - at uvedkommende har rotet i ens private saker.

Tyver ønsker minst mulig arbeid - det er vel derfor de er tyver? - og vil helst operere stille og uforstyrret i hus der ingen er tilstede. All erfaring tilsier at tyvene derfor leter etter dårlig sikrede hus der beboerne er borte. Er sikkerhetstiltakene solide, og gjerne bærer preg av dette, vil tyven trolig gå forbi og lete etter et dårligere sikret hus.

Låser kan for noen synes kostbare og vanskelig å installere. Men med tanke på at låser ofte varer i rundt 20 år, er vel ikke prisen så avskrekkende. Ser en prisen i forhold til de verdiene som skal sikres, blir den som regel lav. Kan en også slippe ubudne gjester, som ikke bare stjeler, men ofte også gjør hærverk, vil det være en lønnsom investering. 

Det er nå en rekke gode "gjør-det-selv"-tilbud i forretningene. Disse gjør det lettere å finne de rette løsningene og har ofte gode monteringsanvisninger. Med ganske enkle verktøy og god nøyaktighet, kan de fleste fingerferdige skifte eller montere ny lås. Føler en seg "på tynn is" med dette, kan en låsesmed være å foretrekke. Låsesmeden kan også foreta en sikkerhetsvurdering og foreslå gode løsninger.

Det er ikke bare hoveddøren som må sikres. Tyven vil helst ikke bli sett, og det er derfor viktig å sikre bakdør, hagedør, vinduer og luker. Husk også på sykler, hagemøbler og annet som kanskje står tilgjengelig rundt huset. Hengelåser kan lages for de samme nøklene som til huset, så slipper en store nøkkelknipper.

Et enkelt og fornuftig tiltak er å skifte låsesylinder når en skifter bolig. Låsesylinderen kontrollerer nøkkelen og er "hjernen" i låsen. Den er festet med et par skruer og kan skiftes av hvem som helst. Overtar man en bolig som er benyttet fra før, er det som regel umulig å vite hvor mange nøkler som er laget tidligere og hvem som har dem. "Innlåsningstyverier" kan også medføre problemer med forsikringen og risiko for avkortet utbetaling. Moderne låsesylindre kan leveres dirksikre og med patenterte nøkler som ikke kan kopieres av uvedkommende.

Tiltak mot innbrudd bør en senest tenke på før ferier eller andre perioder da huset står tomt. Det kan være en idé å være føre var - jo før, jo heller!