17.02.05 www.husbyggeren.no

Badstua bygger du selv

Tekst: Amund Rudi
Foto: Tylö AS


Å kunne "finne roen", får stadig større betydning i vår stressede hverdag. Badstubadet åpner og renser porene i huden, stimulerer blodomløpet og gir musklene ny spenst.




Sammen med svetten skiller man ut mineralstoffer, fettsyrer, stoffskifteprodukter og slaggstoffer. Varmen får hjernen til å senke kroppens aktivitetsnivå, slik at en behagelig ro siger inn over deg. Blodtrykket synker samtidig som hjertefrekvensen øker og blodet ruller fortere i årene. Trim før badstubadet gir svettekjertlene en ekstra stimulans, slik at de skiller ut mer svette.

Bygg selv

En vanlig familiebadstue tar ikke mer enn 3-4 m2, og det kan du sikkert avse i den delen av kjelleren som er merket "disp" på tegningen. Følg nøye veiledningen fra leverandøren av badstuovnen når det gjelder bygging og ventilasjon. Badstua krever teoretisk ingen energi, fordi varmen slippes ut i naborommet etterpå og varmer opp dette. Er det termostat i dette rommet, vil varmeanlegget der koble seg ut. Et karbad, derimot, tar 5-6 kWh, og varmen renner vanligvis ut igjen gjennom avløpet.

Byggeråd

Bygges badstua mot yttervegg i kjelleren må det tilleggsisoleres, noe som på sin side sparer energi. Til privat bruk ønsker en kort oppvarmingstid. Velg derfor ikke for liten ovn, og spar ikke på isolasjonen. Under normale forhold vil badstua være varm på 15-20 min. Treverk er nærmest en selvfølge i en badstue. Gran passer bedre enn furu, fordi aromaen er svakere og harpiksinnholdet lavere. Enda bedre er løvtre, særlig or.
I gulvet bør det være et sluk, og over betonggulvet legger man løse trelemmer som er sklisikre og lette å rengjøre. Ubehandlet skifer eller ru fliser kan også brukes. Interiøret bør ikke overflatebehandles, men vaskes med mildt grønnsåpevann og skylles etterpå. Lakk og beis gir en ubehagelig, stikkende lukt. Til benkene anbefales mager, kvistfri furu som leder varmen dårlig og derfor er gode sitte på. Som en sikring av barn - og mot barns påfunn - bør badstudøra ikke kunne låses. At ovnen er beskyttet med en form for sprinkelverk er en selvfølge.
De gamle badstuene hadde gjerne et vindu lavt på veggen, slik at sittebenkene lå i halvmørke. Lignende diskresjon overfor nakenheten kan man skape ved plassering av lampa: Lavt på veggen.
Badstudøra kjøper du ferdig. Folk med tendenser til "klaus" vil sette pris på et lite vindu i døra.
Stikk imot hva en skulle tro, er ikke fuktighet noe problem rent byggteknisk i badstuer. En kan derfor sløyfe diffusjonssperre mot innvendig panel, og det er bra - for det er ingen plast eller diffusjonstett papp som beholder egenskapene sine i badstuetemperatur. Derimot bør det være diffusjonssperre mot eventuell fuktig kjellervegg - og med 1-2 cm luft mellom pappen og isolasjonsmattene.
Ventilasjonen er meget viktig. Luftinntaket skal være under ovnen og avtrekksviften lengst mulig unna. Før ikke avtrekksluften direkte ut i friluft, da kan kald luft komme inn i badstua på grunn av trykkforskjellen. Under oppvarming og bading skal ventillukene aldri være stengt. Den ventilen som slipper ut brukt luft, bør være dobbelt så stor som friskluftventilen. Plastventiler kan ta skade i varmen, bruk heller skyveventiler av tre.
Steinene på badstuovnen varmes opp til 400-500 grader, og når en skvetter vann på dem, øker luftfuktigheten og svetten kommer lettere ut. Steinene må tåle varmen, og best egnet er den finkornede steinsorten Diabas.

Gjør-det-selv eller montering?

Dersom du ønsker å bygge selv, trenger du disse materialene:
Bindingsverk: Badstueforfatterne foreslår at du bygger med 48 x 73 mm (2" x 3") som stendere, sviller og spikerslag. Treslaget spiller ingen rolle.
Innvendig panel: Ikke bredere enn 95 mm. På grunn av at panelet krymper bør du også bruke et skyggepanel (15 x 70 mm).
Trekantlekt: Brukes i overgangen mellom gulv og vegg (48 mm).
Glattkantbord: Til tremmegulv (21 x 45 mm og 21 x 70 mm). Kan også brukes til benkene (eventuelt 34 x 70 mm).
Utforinger: Må passe til dørkarmen.
Sponplater: Vannfast spon til gulvet (28 mm).
Kryssfinerplate: Praktisk som feste til ovnen.
Vinylbelegg: Som gulvbelegg beskytter det undergulvet mot vannsøl og sprut.
Isolasjon: Vegger og eventuelt gulvet isolerer du med mineralull.
Ullpapp: Brukes for å hindre at fibrer fra mineralull spres.
Dør: Badstudøren blir utsatt for store temperaturforskjeller, og hvis du lager den selv vil den lett slå seg. Kjøp heller en ferdig dør. Døra skal slå utover, og ikke kunne låses.
Festemidler: Skruer, spiker og lim.

Hvis du lager en nøyaktig skisse, er det lett å lage en nøyaktig kappliste. Da kan du få materialene kappet i riktige lengder i stedet for å kjøpe hele lengder og måtte kappe selv. 
Osp, or og gran er gode tresorter til bruk i badstua. Bruk ikke furu på grunn av harpiksen i treslaget. Varm harpiks er svært varmt å sette seg på. Materialene i alle komponenter og flater som er i kontakt med vannet skal være korrosjonsbestandige og tilpasset vannkvaliteten. De skal ha en tilstrekkelig tett og glatt overflate, slik at vann eller mikroorganismer ikke skal kunne trenge inn i materialet. Materialer i kontakt med vann skal ikke kunne avgi helseskadelige stoffer til vannet eller medvirke til at vannet blir helseskadelig.




Elektrisk eller vedfyrt badstue?

En vedovn gir den gode knitrende lyden fra vedkubber og god luftsirkulasjon. For de fleste er likevel en elektrisk ovn det mest aktuelle.
Noe av badstuas gleder er stadig å kaste vann på steinene for å få opp dampen. Pass på at det er nok stein på ovnen, for når du kaster vann på steinene, kjøles steinene ned. Kalde steiner gir lite damp. Tommelfingerregel: Én kW effekt (på ovnen) per kubikkmeter volum (rom).
Viktig: Pass på at du monterer ovnen langt nok vekk fra vegg og annet brennbart materiale.

Ventilasjon

Selv om poenget i badstua er at det skal være varmt og fuktig, så trengs det frisk luft. Plasser én ventil under ovnen og én annen opp under taket på motsatt vegg.

Belysning

I avslapningens ånd anbefales dus belysning i badstua. En eller to lysarmaturer vil være nok. Med glassdør eller glass i døra vil lyset fra naborommet virke inn. 
Viktig: Lamper og ledninger må ikke plasseres langs himlingen eller over ovnen.

Gjesterom og badstue

Med madrass og sengeklær gjøres badstuen raskt om til soverom for gjester. Bygg benkene med dette i tankene, slik at du får flere bruksmuligheter. Med benker på 2 meter får du en flott seng. Har du et gjesterom du bruker lite, kan det gi plass for din nye badstue. Undersøk muligheten for ombygging av den plassen du allerede har. Søk en bedre kombinasjonsbruk av husets rom for bedre velvære, og du får en verdiøkning på toppen. Har du plass, kan badstua være en del av en "komfortavdeling" med dusj, boblebad, og hvilemøbler.

Badstua som tørkerom

Fest snorer fra vegg til vegg, ca. 10 cm fra taket. Snorene må ikke være over eller nær ovnen, og ikke av plast eller lignende. Utnytt varmen etter badstubadet og still termostaten på 40 grader. Ventilene skal stå helt åpne.


Har du plass, kan badstua være en del av en "komfortavdeling" med dusj, boblebad, steambad og hvilemøbler.