20.03.03 www.husbyggeren.no

Drømmehuset valgte tomta

Av Husbyggeren

Det var Tyrolerhus de ville ha. Hvor tomta skulle ligge, var mindre viktig. Bare den kledde huset.
- Første gangen vi var inne i et Tyrolerhus, var vi solgt, sier Hilde Sanne Mikkelsen. Hun og mannen Bjørnar er enige om at det ikke ville blitt noen bygging i det hele tatt dersom det ikke var for at de hadde falt for arkitekturen i de særpregede husene. 




- Vi er fascinert av det litt unorske, varme og koselige preget på Tyrolerhusene. Det virker massivt og uttrykker soliditet. Samtidig krever det noe av beliggenheten, sier Bjørnar.

Følger terrenget

Siden sommeren 2000 har mor og far Mikkelsens drøm vært en realitet. Sammen med Stian Alexander (6 år) og Ina Benedicte (11 år) har deres versjon av hustypen Schattenberg bekledd den lille skogkollen i Bergsåsen i Ramnes i Vestfold.
- Det var den siste tomta på feltet, og var regnet som vanskelig å utnytte, sier Bjørnar som ofret det meste av fritiden gjennom de 15 månedene det tok å ferdigstille drømmehuset.
- Det er Tyrolerhus sin fortjeneste at huset ligger så fint i terrenget. De tok nøyaktige målinger i terrenget og laget profiltegninger for oss, slik at vi på forhånd kunne se hvordan det endelige resultatet ville bli. Naboene, som i utgangspunktet var skeptiske til den "vanskelige" tomten da vi satte i gang, er positivt overrasket over resultatet, sier Hilde.




Dekker behovene

Egentlig var de godt fornøyd med det gamle huset de etter lang tids restaurering var ferdige med.
- Når vi likevel bestemte oss for å bygge et Tyrolerhus, mener vi at vi gjennom restaureringsprosessen hadde skaffet oss gode forutsetninger for å vurdere behovene våre, sier Bjørnar.
Mens Ina Benedicte øver på klarinetten og Stian leker med bilbanen i den hyggelige loftsstua med skråtak, kan mor og far hygge seg med ettermiddagskaffen uten at de to generasjonene forstyrrer hverandre. Toppetasjens gode høyde ved loftsveggen gir stort bruksareal, et areal familien ytterligere har utvidet ved å flytte loftsveggen enda lenger ut.
- Det gir god romfølelse, mener Hilde.
Både Hilde og Bjørnar pendler daglig, og derfor har de bygget en solid dobbelgarasje i riktig Tyrolerhusstil.
- For meg er det veldig viktig at vi er tro mot stilen. Jeg ser lett dersom det er en Tyrolerhuskopi, sier Hilde.



Positiv til endringer

Hilde mener at det var lite behov for store justeringer fra grunntegningen de ble presentert for. De mange typealternativene gjorde at de behovene familien har, ble ivaretatt.
- Vi tok utgangspunkt i grunnmodellen Schattenberg, og denne ble tilpasset de behov vår familie har, sier Hilde. De mange alternative løsningene som ble vist oss var en verdifull inspirasjonskilde når vi skulle finne frem til personlige løsninger.
At familien valgte å skyte seg ned i grunnen og legge en halv kjelleretasje under den opprinnelige grunnmodellen, har blant annet gjort at vaskerommet er flyttet ned fra hovedetasjen. Det frigjorde plass til å utvide kjøkkenet. Vi "hentet" et karnapp fra en annen husmodell og endret terrasseløsningene slik at de passet til vår tomt.
- Alle endringer vi har foreslått, er blitt vel mottatt hos Tyrolerhus. Jeg tror de tegnet nye tegninger til oss minst syv ganger, sier Bjørnar som legger til at det alltid var hjelp å få, også på kveldstid, når det var behov for å drøfte ideer. Vi ble fulgt tett opp gjennom hele byggeprosessen - ja faktisk fortsatt, sier Bjørnar.




Varmt og godt

Familien Mikkelsen sin tredje sesong i sitt nye hus var den kaldeste og mest snørike vinteren i manns minne. Men ingen av de flotte natursteinbekledde peisene er i bruk. Likevel er temperaturen i hele huset jevn og behagelig. Varmekabler for halv maskin og en varmeveksler er tilstrekkelig.
- De store takutstikkene beskytter huset og reduserer varmetapet, forklarer Bjørnar. I tillegg gir den spesielle doble konstruksjonen en svært god isolasjon. Huset er egentlig et trehus der hovedetasjen har en fullt isolert reisverksvegg av tre. Men utenpå treverket har jeg satt opp ti centimeter Leca forblending som bidrar til det karakteristiske utseende, sier Bjørnar som valgte å gjøre alt murarbeidet selv.

Styrte prosessen

Ingenting har buttet i mot for ekteparet Mikkelsen. De skaffet selv en lokal byggmester, og de valgte å bruke lang tid på byggingen for å kunne vurdere detaljene underveis og å ha kontroll på prosessen.
- Så fort vi hadde behov for en av pakkene med materialer, var det bare å si i fra. For oss var det en fordel at vi slapp å få "hele huset" på byggeplassen med en gang, sier Bjørnar som mener Tyrolerhus la for dagen stor grad av tålmodighet og bare krevde betalt for det som til enhver tid var levert. 
- Vi er også svært godt fornøyd med saksbehandlingen Tyrolerhus sto for. Både byggmesteren og kommunen ga uttrykk for de var imponert over håndteringen av papirmølla, som var både rask og korrekt, påpeker Bjørnar.
- Vi skal bare bygge én gang i vårt liv. Det måtte bli Tyrolerhus, sier Hilde skråsikkert.

For mer informasjon:
www.tyrolerhus.no